Albanië image

Albanië


Reisgids

Albanië
Europa
Getty Images

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Albanië vakantie

Albanië is onbekend, maar adembenemend. Het ene moment waan je je in Zwitserland of Noorwegen, even later zit je op een Zuid-Europees strand voor een duik in warm water en een geroosterd visje. Er is voor ieder wat wils. Actief in de natuur? Hiking, biking en rafting kan hier. Meer van de cultuur en geschiedenis? Maak een keuze uit katholieke, orthodoxe en islamitische gebouwen, alsmede Romeinse, Griekse, Byzantijnse of Ottomaanse overblijfselen. Dat alles maakt van Albanië een ontdekkingsreis waarbij je niet uitgekeken raakt. Zelfs als je maar een paar dagen hebt, kun je vanuit de hoofdstad Tirana in een halfuur in de vrije natuur zijn, of met een bus of huurauto richting de stranden gaan of het grootste meer van de Balkan bezoeken. Tien redenen waarom Albanië op je bucketlist hoort!

Rondreis Albanië

In deze gratis reisgids delen we de belangrijkste bezienswaardigheden van Albanië, Columbustips weg van de massa, de beste reistijd voor Albanië. Zo kun jij je optimaal voorbereiden voor je vakantie in Albanië!

Tirana

Tirana is de hoofdstad van Albanië. Het Skanderbegplein is het centrale plein van Tirana, met als grote blikvanger het standbeeld van Skanderbeg, een nationale held. Rondom het plein vind je ook het Nationaal Historisch Museum en de Et'hem Bey-moskee. Blloku is dé trendy wijk van Tirana; ooit was Blloku afgesloten voor het publiek en diende als woonwijk voor de communistische leiders, tegenwoordig is het een levendig gebied met fijne bars, restaurants en winkels.

Ksamil

Ksamil is één van de bekendste en mooiste strandbestemmingen van Albanië, met fijne stranden en kristalheldere wateren. Voor de kust van Ksamil liggen vier kleine eilanden: ideaal voor eilandhoppen!

Langs de Albanese Riviéra zijn veel mooie stranden te vinden, van lange zandstranden tot kleine, afgelegen baaitjes. De mooiste stranden van Albanië ontdek je te voet met de Southern Coastal Trail. Deze zesdaagse route van 74 kilometer — plus een aantal luierdagen op de heerlijke zand- en kiezelstranden — voert van dorp naar dorp, door oude olijfboomgaarden en langs idyllische baaien.

Benjë

Zwemmen kun je aan de Albanese Rivièra., maar nergens is het dobberen zo idyllisch is als in de thermale wateren van Benjë, onder de beroemde Ottomaanse brug. Deze brug markeert het einde van de vijf kilometer lange Lengaricë-vallei, waar de Vjosa-rivier meandert en het Nemecerka-gebergte zich als prachtig wandelgebied presenteert.

Osumi-vallei

Raften is nog nooit zo overweldigend geweest als in de Osumi-vallei in Albanië. Een zware, gorgelende stroom stuurt je over deze kolkende rivier, kronkelend langs geërodeerde rotsformaties en kletterende watervallen. Dit is een van de mooiste plekken van Albanië, met hoog water in met name het voorjaar.

Albanese Alpen

Tijdens de 7-daagse Peaks of the Balkan-tocht trek je diep de Albanese Alpen in en trotseer (of passeer) je de hoogste toppen in het grensgebied tussen Albanië, Montenegro en Kosovo. Onderweg je in een tentje in heuse basecamps. De bergwandeling wordt begeleid door Nederlandstalige gidsen. Het is echter aan jou om te bepalen of je je bij hen en de andere deelnemers aansluit, of toch lievert alleen wandelt en terugvalt op het trailbook en de GPS tracker.

Albanië is een goed bewaard geheim onder wandelliefhebbers die graag buiten de gebaande paden treden. De bergen, bossen, meren en zandstranden heb je er nog vrijwel geheel voor jezelf. We zetten de hotspots voor hikers op een rij.

Vlag Albanië

Vlag Albanië

De vlag van Albanië, aangenomen op 28 november 1912, is een rood veld met een dubbele zwarte adelaar in het midden. Rood symboliseert moed, terwijl de zwarte adelaar staat voor vrijheid en soevereiniteit. De adelaar draagt op zijn borst een schild, een symbool van de eenheid van het Albanese volk.

 

Weer Albanië

Over het algemeen heeft Albanië een mediterraan klimaat aan de kust, met hete, droge zomers en milde, natte winters. In het binnenland, met name in de bergachtige gebieden, zijn de temperaturen koeler.

Kaart Albanië

Bekijk een online kaart van Albanië met de leukste bezienswaardigheden en activiteiten volgens Columbus Travel.

Wat zegt de community

(1)
Bekijk reviews >

Beste reistijd

De beste reistijd voor Albanië is mei t/m september. Over het algemeen zijn de lente (april tot juni) en de herfst (september tot oktober) ideale periodes. Het weer is dan aangenaam met milde temperaturen, en het landschap is prachtig groen. In de zomer (juli en augustus) kunnen de temperaturen hoog oplopen, vooral in de kustgebieden, en is het drukker met toeristen. Als je van plan bent om de bergen te bezoeken, kan de zomer ook geschikt zijn door de mildere temperaturen.

Reisinspiratie

Van onze community

aan mooie landschappen geen gebrek
aan mooie landschappen geen gebrek
Shkodër County
Travelbag
Groen genoeg
Groen genoeg
Albanië
Reispaspoort
met de paarden van Valbona naar Teth
met de paarden van Valbona naar Teth
Albanië
Travelbag

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Albanië van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Albanië dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site. 

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Aanbevolen vaccinaties voor Albanië:

   - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Albanië kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: albanese lek (ALL). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag

  2 januari - De dag na Nieuwjaarsdag
  In Albanië ook een officiële feestdag.

  6 januari - Driekoningen 
  Op deze dag vieren de christenen het bezoek van drie wijzen aan het kind Jezus in Bethlehem. Een wonderlijke ster heeft hen tot hem geleid.

  14 maart - Summer Day
  Officiële feestdag.

  21 maart - Nowruz (Perzisch Nieuwjaar)
  Nowruz betekent 'nieuwe dag' en is in oude Perzische landen nog altijd een belangrijke feestdag.

  April - Goede Vrijdag
  Op deze dag wordt in kerkdiensten de kruisiging van Jezus herdacht. De klokken luiden voor aanvang van de dienst niet, als teken van rouw.

  April - Pasen 
  Men viert de opstanding van Jezus uit de dood nadat hij op Goede Vrijdag gestorven is. Christenen herdenken met Pasen de herrijzenis van Jezus uit het graf, op de derde dag na zijn kruisiging. In veel kerken wordt in de nacht van Stille Zaterdag op Paaszondag een wake gehouden. Aan het einde van deze wake wordt de Paasdag met feestelijk gezang begroet.

  Mei - Hemelvaartsdag
  Op donderdag de veertigste dag na Pasen vieren christenen de hemelvaart ('Ascensionis Domini') van Jezus Christus. Het is de veertigste dag na zijn opstanding uit het graf en tien dagen voor Pinksteren (nederdaling van de Heilige Geest). 

  24 en 25 mei - Pinksteren 
  Op deze vijftigste dag na Pasen, de laatste dag van de paastijd, wordt in de christelijke kerken herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen. Tevens wordt de geboorte van de (katholieke) kerk herdacht. In tegenstelling tot Kerstmis en Pasen kent Pinksteren tegenwoordig geen wereldse uiterlijkheden meer. 

  1 juni - Internationale Dag van het Kind (Kinderdag)
  Ouders geven hun kinderen cadeaus en nemen ze mee op excursies naar pretparken, dierentuinen of musea.

  19 oktober - Moeder Teresa Dag 
  Ter ere van de zaligverklaring van moeder Teresa. Paus Johannes Paulus II verklaart op 19 oktober 2003, zes jaar na haar overlijden, moeder Teresa zalig. 19 oktober is in Albanië vanaf die dag de officiële feestdag voor moeder Teresa.

  28 november - Onafhankelijkheidsdag (Dita e Pavarësisë)

  29 november  - Bevrijdingsdag (Dita e Çlirimit)

  8 december - Nationale jeugddag (Dita Kombëtare e Rinisë)

  25 en 26 december -Kerstmis 

 • Albanië – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Albanië, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Albanië gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type CStekker type F
 • De hoofdstad van Albanië is Tirana.
  Het oppervlak van Albanië is 70% van Nederland.
  De gesproken taal/talen: Albanees, Grieks, Italiaans, Engels.