Albanië image

Albanië


Reisgids

Albanië
Europa
Columbus Travel

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Albanië-vakantie: de leukste routes, foto's en dingen om te doen | Columbus Travel

Dit 'lelijke eendje' is één van de minst bezochte landen binnen Europa. Het arme land heeft zich ontpopt tot een waar smokkelgebied, vooral van wapens en olie. Hierdoor is een kleine, rijke elite - voornamelijk 'zakenmensen' - ontstaan in Albanië. Het land zit echter vol moois: idyllische stranden, puntige bergen, dorre woestenijen en veel Russische invloeden in de architectuur. Albanië wordt steeds populairder als vakantie bestemming, maar is nog  te vergelijken met bijvoorbeeld Slovenië of de minder toeristische delen van Kroatië.  

Albanië ligt in het westelijke deel van het Balkanschiereiland aan de Adriatische en de Ionische Zee. Er lopen een aantal kleine riviertjes door het land, maar het land is bekender om de grotere meren. Zo heb je het meer van Shkodër, het Meer van Ohrid en het Prespameer. Voor het overgrote deel heeft Albanië een warm mediterraan klimaat dat het best te vergelijken is met Griekenland of Kroatië. De bergen in het binnenland zijn aanmerkelijk koeler, maar nog steeds aantrekkelijk.

Het land is erg divers als het aankomt op de mogelijkheden. Zo kun je er genieten van de prachtige, toerist-vrije stranden of genieten van de natuur tijdens het vissen of bergbeklimmen. De bergen lenen zich ook perfect voor de wintersport. In 2011 is Albanië zelfs benoemd tot vakantieland van het jaar.

Kaart Albanië

Bekijk een online kaart van Albanië met de leukste bezienswaardigheden en activiteiten volgens Columbus Travel.

Wat zegt de community

(1)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

aan mooie landschappen geen gebrek
aan mooie landschappen geen gebrek
Shkodër County
Travelbag
Groen genoeg
Groen genoeg
Albanië
Reispaspoort
met de paarden van Valbona naar Teth
met de paarden van Valbona naar Teth
Albanië
Travelbag

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Albanië van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Albanië dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site. 

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Aanbevolen vaccinaties voor Albanië:

   - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Albanië kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: albanese lek (ALL). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag

  2 januari - De dag na Nieuwjaarsdag
  In Albanië ook een officiële feestdag.

  6 januari - Driekoningen 
  Op deze dag vieren de christenen het bezoek van drie wijzen aan het kind Jezus in Bethlehem. Een wonderlijke ster heeft hen tot hem geleid.

  14 maart - Summer Day
  Officiële feestdag.

  21 maart - Nowruz (Perzisch Nieuwjaar)
  Nowruz betekent 'nieuwe dag' en is in oude Perzische landen nog altijd een belangrijke feestdag.

  April - Goede Vrijdag
  Op deze dag wordt in kerkdiensten de kruisiging van Jezus herdacht. De klokken luiden voor aanvang van de dienst niet, als teken van rouw.

  April - Pasen 
  Men viert de opstanding van Jezus uit de dood nadat hij op Goede Vrijdag gestorven is. Christenen herdenken met Pasen de herrijzenis van Jezus uit het graf, op de derde dag na zijn kruisiging. In veel kerken wordt in de nacht van Stille Zaterdag op Paaszondag een wake gehouden. Aan het einde van deze wake wordt de Paasdag met feestelijk gezang begroet.

  Mei - Hemelvaartsdag
  Op donderdag de veertigste dag na Pasen vieren christenen de hemelvaart ('Ascensionis Domini') van Jezus Christus. Het is de veertigste dag na zijn opstanding uit het graf en tien dagen voor Pinksteren (nederdaling van de Heilige Geest). 

  24 en 25 mei - Pinksteren 
  Op deze vijftigste dag na Pasen, de laatste dag van de paastijd, wordt in de christelijke kerken herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen. Tevens wordt de geboorte van de (katholieke) kerk herdacht. In tegenstelling tot Kerstmis en Pasen kent Pinksteren tegenwoordig geen wereldse uiterlijkheden meer. 

  1 juni - Internationale Dag van het Kind (Kinderdag)
  Ouders geven hun kinderen cadeaus en nemen ze mee op excursies naar pretparken, dierentuinen of musea.

  19 oktober - Moeder Teresa Dag 
  Ter ere van de zaligverklaring van moeder Teresa. Paus Johannes Paulus II verklaart op 19 oktober 2003, zes jaar na haar overlijden, moeder Teresa zalig. 19 oktober is in Albanië vanaf die dag de officiële feestdag voor moeder Teresa.

  28 november - Onafhankelijkheidsdag (Dita e Pavarësisë)

  29 november  - Bevrijdingsdag (Dita e Çlirimit)

  8 december - Nationale jeugddag (Dita Kombëtare e Rinisë)

  25 en 26 december -Kerstmis 

 • Albanië – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Albanië, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Albanië gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type CStekker type F
 • De hoofdstad van Albanië is Tirana.
  Het oppervlak van Albanië is 70% van Nederland.
  De gesproken taal/talen: Albanees, Grieks, Italiaans, Engels.