image
Getty Images

De 20 beste luchthavens ter wereld zijn ...

Met de luchthavenperikelen op Schiphol en andere airports afgelopen zomer zou je bijna vergeten dat vliegen ook leuk kan zijn. Vergeet lange wachtrijen, naargeestige corridors met blauw tl-licht, oncomfortabele stoelen en vieze toiletten: deze airport hubs hebben Skytrax’ lijst van 20 beste luchthavens ter wereld gehaald (tipje van de sluier: Schiphol staat er ook tussen)! 

Passagiers konden in Skytrax’ wereldwijde klanttevredenheidsonderzoek stemmen op tal van criteria, van openbaar vervoer en wachttijden in de rij tot netheid, keuze aan eten en winkels en aanpassingen aan de bereikbaarheid. Daarin blijkt dat de Aziatische luchthavens – en Japan in het bijzonder - het opvallend goed doen. Schiphol International Airport weet een vijftiende plek op de lijst te bemachtigen – al zullen daar de perikelen van het afgelopen half jaar nog niet in meegenomen zijn. 

We tellen af van 10 naar 1. Benieuwd naar de nummer 11 tot 20? Die vind je onderaan de lijst. 

10. Kansai International Airport, Japan

Kansai International Airport Japan

Kansai International Airport (KIX) dient als toegangspoort voor zowel Osaka en Kyoto als Kobe en is daarmee een populair Japans vervoersknooppunt. Op de luchthaven maken kleine details het verschil, zoals de paraplubak waar passagiers oude paraplu's kunnen achterlaten voor anderen die er misschien een nodig hebben. Het hoogtepunt op Kansai is echter het observatieplatform Sky View op het dak, dat een ongeëvenaard uitzicht op de twee landingsbanen biedt.


9. Zürich Airport, Zwitserland

Zürich Airport, Zwitserland

Als Zwitsers ergens om bekend staan, dan is het wel om efficiëntie – en dat zie je ook terug op de luchthavens van Zwitserland. Flughafen Zürich (ZRH) staat mede op de negende plaats vanwege de uitstekende verwerking van passagiers bij de security checks. Gezien het feit dat Zürich in 2022 meer dan tien miljoen passagiers door zijn terminals zag passeren, is dat een hele prestatie. De faciliteiten zijn ook niet verkeerd: je vindt hier onder andere schoonheidssalons, een kapper, een tandheelkundig centrum en een fitnessruimte.


8. Istanbul Airport, Turkije

Istanbul Airport, Turkije

Istanbul Airport (IST) in Turkije kreeg een hele reeks onderscheidingen bij de Skytrax-awards in 2022, waaronder de meest gezinsvriendelijke luchthaven en de luchthaven met de beste winkels. Er is een schitterende speelruimte voor kinderen, met een fantasievliegtuig om in en uit te klimmen. De luchthaven is sowieso erg op gezinnen gericht: zo vind je er speciale shuttles om gemakkelijk van A naar B te reizen.


7. Munich Airport, Duitsland

Munich Airport, Duitsland

In het jaar dat het zijn dertigjarig jubileum viert, is Franz Josef Strauss Flughafen München - kortweg Munich Airport (MUC) - uitgeroepen tot de zevende beste ter wereld. Dat is mede te danken aan de gratis ontspanningslounges waar je kunt relaxen op bedden omringd door planten, een luxe VIP-vleugel (vooraf te boeken vanaf €455) vanwaaruit je met een privépendeldienst naar je vlucht wordt gebracht, en - zoals het Duitsland betaamt - een biergarten waar traditionele Beierse gerechten worden geserveerd, zoals weisswurst en knoedels.


6. Paris Charles de Gaulle Airport, Frankrijk

Paris Charles de Gaulle Airport, Frankrijk

Paris Aéroport Charles de Gaulle (CDG) scoort als beste van Europa en eindigt op de zesde plaats. Zelfs als je alleen maar op doorreis bent en verder geen stap in de hoofdstad zet van Frankrijk, kun je hier nog steeds een beetje van die Parijse cultuur en kunst van wereldklasse opsnuiven. In beide terminals vind je wisselende tentoonstellingen van topmusea, waaronder het Louvre en het Paleis van Versailles. Ontspan gratis in de chique Instant Paris-lounge of ga naar de spa voor een massage of schoonheidsbehandeling in Terminal 2E.


5. Incheon International Airport, Zuid-Korea

Incheon International Airport, Zuid-Korea

Met een spa, talloze tuinen voor ontspanning, een bioscoop én een ijsbaan is Incheon International Airport (ICN) uitgeroepen tot de vijfde beste luchthaven ter wereld. Deze enorme luchthaven, die in 2021 meer dan 4,8 miljoen passagiers bediende, is de belangrijkste toegangspoort voor Seoul, de uitgestrekte moderne hoofdstad van Zuid-Korea.


4. Narita International Airport, Japan

Narita International Airport, Japan

Hoewel Narita (NRT) veruit de drukste luchthaven van Japan is, is het volgens passagiers de op drie na beste airport ter wereld. Met zijn talloze bijzondere eigenschappen mag het geen wonder heten dat dit vliegveld indruk maakt. Zo vind je er een Japanse kunstgalerie, een tentoonstelling over het traditionele Kabuki-theater en een capsulehotel waar je een dutje kunt doen voor minder dan €12 per uur. Ideaal als je een lange tussenstop hebt of je vlucht vroeg vertrekt.


3. Changi Airport, Singapore

Changi Airport, Singapore

Nadat Changi Airport (SIN) in Singapore maar liefst acht keer op rij tot beste airport ter wereld werd verkozen, is het voor het tweede jaar verdrongen naar de derde plek. Maar nog mag dat geen schande heten: dit jaar won Changi International de Skytrax World's Best Dining Award en werd derde voor de beste algehele en beste service van het personeel. Als je je in de gigantische terminals van Singapore bevindt, heb je keuze uit onder andere de pittige Indiase keuken van Bikanervala, comfortfood bij Burger and Lobster (een favoriet in Londen) of traditionele Singaporese smaken bij Kopitiam.


2. Tokyo International Airport Haneda, Japan

Haneda International Airport Tokio, Japan

Narita is niet de enige Japanse luchthaven die een plek op de Skytrax-lijst wist te veroveren: ook de luchthaven van hoofdstad Tokio is om tal van redenen favoriet onder passagiers. Dit jaar won Tokyo International Airport Haneda (HND) bij de Skytrax-awards de titels voor schoonste luchthaven, beste binnenlandse luchthaven en beste luchthaven in Azië, evenals de prijs voor beste toegankelijkheid voor passagiers met beperkte mobiliteit. Passagiers prijzen de kalme, verkoelende afgelegen zitgedeeltes voor angstige of gestreste passagiers die gevoelig zijn voor licht, geluid of drukte en de vele spa's en massagestoelen die beschikbaar zijn in de drie terminals.


1. Hamad International Airport, Qatar

Hamad International Airport, Qatar

In 2021 zag Hamad International Airport (DOH) in Doha, Qatar meer dan zeventien miljoen passagiers door zijn terminals gaan. Ondanks de aanhoudende pandemie ging het vervoersknooppunt in het Midden-Oosten door met uitbreidingsplannen om de verwachte 3,5 miljoen mensen te helpen die naar Doha zullen reizen voor de FIFA Wereldbeker in november en december 2022. 

Als je door Hamad reist - dat veelal geldt als tussenstop richting Zuid-Afrika, Tanzania en India - verwacht dan high-end designerwinkels zoals Burberry, Gucci en Jimmy Choo te zien met belastingvrije prijskaartjes binnen de terminal. De gevarieerde eetgelegenheden omvatten goddelijke taarten van L'eto Caffe op Concourse C en sandwiches in Harrods Tea Room in de zuidelijke belastingvrije zone. Het beste van alles is dat de luchthaven zelfs een tegen betaling te gebruiken fitnesscentrum en spa heeft, evenals slaapcapsules die je per uur kunt huren voor lange tussenstops.


De overige airlines in Skytrax’ top 20: 

11. Helsinki-Vantaa Airport (HEL), Finland
12. Chubu Centrair International Airport (NGO), Japan
13. Londen Heathrow Airport (LHR), Engeland
14. Dubai International Airport (DXB), Verenigde Arabische Emiraten
15. Amsterdam Schiphol Airport (AMS), Nederland
16. Madrid-Barajas Airport (MAD), Spanje
17. Københavns Lufthavne Kastrup (CPH), Denemarken
18. Guangzhou Baiyun International Airport (CHN), China
19. Flughafen Wien (VIE), Oostenrijk
20. Hong Kong International Airport (HKG), China

Benieuwd naar alle individuele resultaten? Kijk op Skytraxratings.com


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.