Ethiopië image

Ethiopië


Reisgids

Ethiopië
Afrika
Getty Images

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Ethiopië ligt in Oost-Afrika op een bergachtig, vulkanisch plateau en wordt omringd door de landen Soedan, Eritrea, Djibouti, Somalië en Kenia. Er wonen ruim 96 miljoen mensen. Het land heeft te maken met verschillende klimaten, variërend van gematigd mediterraan klimaat in de hooglanden tot tropisch moessonklimaat in het westen en zuiden. Woestijnklimaat vind je voornamelijk in het noord- en zuidoosten.

Het land wordt nog steeds vaak geassocieerd met broodmagere mensen, uitgedroogde vlakten en oorlog, maar dit beeld is achterhaald. Je zult als je door Ethiopië reist verbaasd zijn over het mooie landschap, de cultuur, maar vooral de bijzonder aardige mensen. Tevens zul je er archeologische bezienswaardigheden tegenkomen, paleizen, rotsschilderingen, erfgoederen, kerken en nog veel meer.

De hoofdstad is Addis Abeba, waar je de bijzondere eetcultuur van Ethiopië kunt ontdekken aan de voet van de berg Mount Entoto. De stad bestaat vooral uit veel tegenstellingen. Lawaaierige straatjes vol met verkopers, grazende geiten, toeterende autootjes, brede schaduwrijke avenues met luxe hotels en dure restaurants, ontwikkelingswerkers, bedelaars en ook nog eens priesters in hun religieuze outfit. Bezoek de Holy Trinity Cathedral en de Sint Joriskerk waar je muurschilderingen kunt vinden.

Pelgrimsoord Lalibela wordt als hoogtepunt van Ethiopië genoemd. De kerken die in rotsen zijn uitgehakt is door UNESCO als een van de wereldwonderen benoemd.  Ondergrondse gangetjes brengen je van kerk naar kerk. In de oude koningsstad Gondar vind je Middeleeuwse kastelen, ruines en kerken. Bekijk de imposante overblijfselen van de fortstad Fasil Ghebbi, waar de Ethiopische keizer Fasilades en zijn opvolgers verbleven. Aksum met oude obelixken en ruïnes van paleizen, de ommuurde Harar met zijn smalle steegjes, achitectuur en sprookjesachtige sfeer moet je bezoeken.

Lake Chamo ligt in de Nechisar National Park, gelegen in de Great Rift Valley. Maak een boottocht over het meer en spot de grootste krokodillen van het continent. Wandel door de resortplaats Wondo Genet tussen colobusapen, watervallen en vogels. Het Simian Mountains NP is een spectaculair gebied waar enorme erosie gedurende miljoenen jaren bergtoppen, diepe dalen en scherpe afgronden heeft gecreëerd. Het is de thuisbasis van bedreigde diersoorten, waaronder de waliasteenbok, een wilde berggeit die nergens anders in de wereld te vinden is, de Gelada baviaan en de Ethiopische wolf.

Ethiopië nog in ontwikkelingsfase is en het niet altijd even makkelijk is om door het land te reizen. De natuur, historische monumenten en de hartelijkheid van de  bevolking maakt het land toch tot een van de interessantste bestemmingen in Afrika. Tijdens een reis door dit land ontmoet je echte Afrikaanse roots!

Wat zegt de community

(15)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Het dominant gelada mannetje
Het dominant gelada mannetje
Simien NP
Dreamer666
Ethiopië Omovallei Mursi
Ethiopië Omovallei Mursi
Omovallei
Ameerakker
Ethiopië Lalibela Timkatfestival
Ethiopië Lalibela Timkatfestival
Lalibela
Ameerakker

Praktisch

 • Voor Ethiopië geldt een positief reisadvies. Er zijn wel veiligheidsrisico’s, dit heeft te maken met de verhoogde dreiging voor terrorisme. Reizen naar de volgende gebieden wordt afgeraden:

  • het gebied binnen 10 kilometer van de grens met Eritrea. Behalve de hoofdweg door Axum en Adigrat en toeristenattracties naast deze hoofdweg zoals Debre Damo en Yeha;
  • gebieden buiten de hoofdwegen/steden binnen 10 kilometer van de grens met zowel Sudan, Zuid-Sudan en Kenia;
  • het gebied binnen 100 kilometer van de grens met Somalië en Kenia in de provincies Afder en Liben van de Somali regio;
  • de Nogob, Jarar, Shabelle, Korahe en Dollo districten van de Somali regio;
  • de Danakil Depression omgeven door de Dessie-Adigrat road en de Dessie-Mille-Djibouti road;
  • de 4 districten van de Nuer zone (Akobo, Wantawo, Jikawo en Lare);
  • het Jore district van de Agnuak zone in de Gambella regio, dat grenst aan Zuid-Sudan.

  Reis alleen als het noodzakelijk is naar:

  • de stad Jijiga in de Somali regio;
  • de 3 districten Dima, Goge en Etang;
  • het Gambella Wildlife Reserve van de Agnuak (Gambella);
  • de stad Gambelle.
  • omgeving Asosa.
 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Ethiopië:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Gele koorts

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Ethiopië kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: birr (ETB). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 7 januari – Kerstmis (Leddet)

  13 januari – Geboortedag Mohammed

  2 maart – Aduadag
  Herdenking van de overwinning op het leger van Italie in 1896 bij Adua.

  1 mei – Dag van de Arbeid
  Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers.

  5 mei – Dag van de Overwinning

  28 mei – Dag ter herdenking van de val van de Derg
  De Derg of Dergue was een bestuursorgaan dat werd opgericht nadat er een eind kwam aan de monarchie van de keizer.

  18 juni t/m 17 juli – Ramadan
  Vastentijd voor de moslims en wordt gezien als zuivering van de ziel en als bedanking voor Allah voor hetgeen wat hij gegeven heeft.

  18 t/m 21 juli – Suikerfeest
  Viering van het einde van de Ramadan met allerlei zoetigheid.

  September – Meskel  
  Herdenking van Sint Helena die het kruis terugvond waar Jezus aan was gekruisigd. Het is een kleurrijk feest waar vele Ethiopiërs en ook toeristen op afkomen.

  11 of 12 september – Nieuwjaar

  23 september – Offerfeest
  Ter nagedachtenis aan Abraham worden er deze dag overal schapen geslacht. Abraham was bereid zijn zoon op te offeren aan God, maar op het laatste moment werd de jongen vervangen door een schaap.

 • Ethiopië – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Ethiopië, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Ethiopië gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type DStekker type JStekker type L
 • Tijdsverschil: 2 uur later
  De hoofdstad van Ethiopië is Addis Abeba.
  Het oppervlak van Ethiopië is 1,7x Frankrijk.
  De gesproken taal/talen: Amhaars.