4x  off-piste in Europa: wintersporten weg van de massa image

4x off-piste in Europa: wintersporten weg van de massa

Wintersporters hebben de neiging om massaal naar dezelfde bekende skigebieden te trekken. Maar zonder het massatoerisme op en rond de pistes beleef je de wintersport intenser. Deze wintersportgebieden liggen bínnen Europa, maar búíten de gebaande paden.

Afdalen met de locals in Oostenrijk

Skiliften in Oostenrijk zónder wachttijden, ze bestaan nog! En dan hebben we het niet over een enkel liftje in een regionaal dorpje, maar over een skigebied met 110 kilometer aan pistes. Het kleine Tiroolse dorpje Hochgurgl ligt aan dezelfde weg als het platgelopen Sölden, maar dan vijftien kilometer verder. Dat kleine beetje extra moeite wordt beloond met net zoveel zon en bijna net zoveel kilometers aan pistes, maar dan met minder hotels, minder buffetten en minder après-ski. Veel Oostenrijkers geven zelf de voorkeur aan dit gebied, omdat ze weten dat de massa’s Nederlanders en Belgen Hochgurgl overslaan. Niet verder vertellen, hè?
Hoe kom je er? De 186, de bekende Oostenrijkse bergweg die naar Sölden voert, voert je net een stukje verder richting Italiaanse grens.


Afdalen en natuur snuiven in Slovenië

Van de gedachte aan de winterse Alpen gaat elk wintersporthart sneller kloppen. Maar met jou dromen talloze andere liefhebbers van de onbegrensde mogelijkheden die de bergketen te bieden heeft. Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Italië … én Slovenië grenzen aan de Alpen. Slovenië wordt nog altijd helemaal niet geassocieerd met wintersport, ten onrechte. Zo is de natuur rondom het skigebied van Vogel – onderdeel van het imponerende Triglav Nationaal Park – nog grotendeels ongeschonden en ligt er enkel natuurlijke sneeuw. Vogel is geschikt voor wintersporters van beginners- tot gemiddeld niveau. Zwarte pistes zijn er niet. Dit juweeltje in de bergen is alleen te bereiken met een gondel vanaf de oever van het meer. Ook gaaf om er te proberen: crosscountry skiën, sleeën of een winterse tandemparaglide.
Hoe kom je er? Met je eigen auto (1200 km vanaf Utrecht) of vliegen op Ljubljana .


Afdalen boven de poolcirkel in Zweden

Een eeuw geleden waren de laatste bewoners van het Zweedse Riksgränsen  ten einde raad: wat moeten we in hemelsnaam met de enorme hoeveelheid sneeuw die hier jaarlijks valt? Nu piept men wel anders; dit sneeuwzekere skigebied boven de poolcirkel staat te boek als één van de beste van Scandinavië. Eindeloze off-piste-mogelijkheden trekken de gevorderde avonturiers – het is zelfs mogelijk om je met een helikopter op de top te laten droppen – maar het skigebied zelf beslaat voornamelijk blauwe en rode pistes. De skipas is ook te gebruiken in het kleinere Björkliden, waar je afdaalt met uitzicht over Zweedse meren.
Hoe kom je er? Een epische roadtrip door winterwonderland (2700 km vanaf Utrecht) of vliegen op Narvik.


Afdalen in je eigen spoor in Noorwegen

We kunnen maar op één manier garanderen dat er geen wachttijden bij de liftjes zijn: laat de skiliften links liggen. Het Noorse Romsdalen is dé plek voor freestyle skiën in Europa. Geen liftjes, geen geprepareerde pistes, geen mensen. Alleen jij en een gids (!), die samen de bergtoppen trotseren en vervolgens met de afdaling de ultieme beloning krijgen. Wij tippen Kirketaket (1439m), met een afdaling van meer dan een kilometer naar het dal, en Blånebba (1320m), met ongekende uitzichten over de Noorse fjorden.
Hoe kom je er? De Raumabanen Railway van Dombås naar Åndalsnes brengt je wintersport naar een hoger en duurzaam niveau, dankzij de geweldige uitzichten. Je komt in Dombås vanaf Oslo or Trondheim.