Veiligheid voorop: deze landen zijn het (on)veiligst in 2020 image

Veiligheid voorop: deze landen zijn het (on)veiligst in 2020

Plannen aan het maken voor een reis in 2020? Check dan wel eerst even of het land goed scoort wat betreft veiligheid. Dit zijn de veiligste en onveiligste landen om te bezoeken in het nieuwe jaar.

International SOS, een bedrijf gespecialiseerd in reisveiligheid, deed recentelijk onderzoek naar medische (denk aan ziektes) en overige veiligheidsrisico’s (denk aan overvallen). Op basis daarvan werden landen ingedeeld in vijf categorieën, van ‘onbeduidende risico’s’ tot ‘extreem gevaarlijk’. De wereldkaart werd vervolgens ingekleurd van groen tot donkerrood.

Stukje service: wij hebben per werelddeel het veiligste en onveiligste land er voor je uitgepikt.

Veilig reizen in Europa

Zo’n beetje heel Europa kleurt geel, wat een laag risico betekent. Alleen in Denemarken, Finland, Groenland, IJsland, Noorwegen, Slovenië, Luxemburg en Zwitserland hoef je je over het algemeen geen enkele zorgen te maken.

Richting Oost-Europa kleurt de kaart oranje. Oekraïne en Rusland kennen zeker risico’s, maar die zijn te overzien. Alleen de Krim is een echte no-go in Europa.

Veilig reizen in Afrika

Wij tippen Rwanda, volgens het onderzoek één van de veiligste landen van Afrika. Na de gruwelijke genocide in 1994 klimt dit land tot grote hoogte, gesteund door een prachtig landschap, met indrukwekkende bergen, vulkanen en berggorilla’s in de diepe jungle. In het Volcanoes National Park maak je een pittige meerdaagse trail, met een grote kans om oog in oog te komen met één van de vijf groepen gorilla’s die hier leven.

De grensgebieden van Rwanda met Burundi en Congo kunnen beter vermeden worden. Congo werd verscheurd door burgeroorlogen, waar het land niet bovenop is gekomen. Geweld laait telkens op, omdat iedereen wil profiteren van de natuurlijke hulpbronnen die het land rijk is. Ook Mali, het westelijke deel van Nigeria, Libië, Centrale Afrikaanse Republiek, Somalië en Zuid-Soedan kleuren donkerrood.

Veilig reizen in Azië

Maleisië staat in de schaduw van bekendere broers als Thailand en Vietnam, maar dit is een van veiligste en mooiste landen van Zuidoost-Azië. Begin je rondreis in hoofdstad Kuala Lumpur en reis door naar het oudste regenwoud ter wereld (Taman Negara) en de Perhentians. Deze eilanden in het noordoosten van het land zijn met hun hagelwitte stranden, rijke koraalrif en relaxte sfeer op zichzelf al genoeg reden om naar Maleisië te gaan.

De enige bestemming die je in Azië beter kunt vermijden is Papoea-Nieuw-Guinea. In het gehele land gelden veiligheidsrisico’s, maar het is meer dan interessant om de ontwikkelingen in de gaten te houden – de wateren rondom Papoea-Nieuw-Guinea kennen de grootste biodiversiteit ter wereld. Alleen al het rif bij het eiland New Ireland herbergt zo'n 178 koraalsoorten. Hiermee kent het meer diversiteit dan het hele Caribisch gebied!

De paradijselijke Perhentians in Maleisië. (Foto: Columbus Communitylid RobHoekstra)

Veilig reizen in Noord- en Midden-Amerika

Voor liefhebbers van een tropisch klimaat, ecotoerisme, buitensport en wildlife is Costa Rica bijna te mooi om waar te zijn. Dit Midden-Amerikaanse landje, dat nauwelijks groter is dan Nederland, heeft de hoogste soortendichtheid ter wereld en is duurzamer, welvarender én veiliger dan omringende staten. Ook het aangrenzende Panama wordt veilig geacht, en dat is goed nieuws. Beide landen zijn namelijk goed te combineren.

Mexico wordt steeds populairder als toeristische bestemming, mede dankzij de toegenomen veiligheid. Grote delen van het land kun je echter beter vermijden. Vooral de staten grenzend aan de Verenigde Staten worden meegesleept in onrusten rond migratie en drugsbenden.

Zuid-Amerika

De scheiding tussen het gele (veilig) zuiden van Zuid-Amerika en het iets minder veilige noorden (oranje) ligt bij Paraguay. Het land wordt nog veel over het hoofd gezien en is daardoor een gouden kans om een authentiek stukje Zuid-Amerika te ontdekken, weg van de massa. De watervallen van Saltos del Monday (45 meter hoog, 120 meter breed) zijn indrukwekkend, Asunción is de bruisende hoofdstad en locals staan er nog overal in het land voor open om je kennis te laten maken met hun cultuur.

Het zuidelijke deel van Colombia is samen met Venezueala het enige rood gemarkeerde deel op de kaart. Colombia is in trek als backpackersparadijs en voormalige narco-steden als Medellín zijn nu veilig. Het land is over het algemeen veilig, maar het in aan te raden om niet zuidelijker dan Cali te reizen.
 

Naast veiligheid is ook de beste reistijd belangrijk voor je reisplezier. In onze Reisplanner vind je van álle  landen en streken ter wereld de beste tijd om te reizen.