Zuid Roemenie

De belangrijkse en grootste stad in het zuiden van Zuid Roemenie is de hoofdstad Boekarest. In het uiterste zuiden, parallel aan de grens met Bulgarije, loopt de rivier de Donau. Deze loopt van west naar oost en mondt uiteindelijk uit in de Zwarte Zee. De stad Sinaia en het Pelespaleis zijn zeker een bezoek waard.

Informatie over Zuid Roemenie

Beste foto's & tips van Zuid Roemenie

'495549' door Fransvdg '495549' door Fransvdg

RoemeniëZuid Roemenie

RoemeniëZuid Roemenie

Een gewaarschuwd mens

Fransvdg

Het prachtige Peles paleis in Sinaia is zeer beslist de moeite van een bezoek waard. Maar een gewaarschuwd mens telt wel voor twee. Ik heb daar voor de ingang namelijk taferelen meegemaakt die je bij een beladen voetbalwedstrijd zou verwachten, maar niet voor de deur van een koninklijk paleis. Bijna vijf kwartier heb ik er in een dringende, duwende, klagende, mopperende menigte gestaan voordat ik binnen was. De dikke suppoosten bij de voordeur (die maar half open ging) duwden mensen steeds weer terug naar achteren. Kortom: complete chaos. Dranghekken, zoals bij de Efteling, zouden een uitkomst geweest zijn....... Als je ineens een groep Bulgaren naar binnen laat, die niet echt bij elkaar in de menigte staat, veroorzaakt dat natuurlijk nieuw gedrang en boze gezichten. Dat spektakel herhaalt zich daarna ook nog met een groep Israëli en een groep Roemenen. Iedere tien minuten mag er weer een groepje van ongeveer 20 mensen naar binnen. De onvrede neemt toe. En het regent ook nog....... Individuele toeristen willen er natuurlijk ook in. Die zoeken dus slimme sluiproutes, die op niks uitlopen. Als je al in dit gedrang staat, is een weg terug ook geen goede optie. Het wordt nog erger: er valt iemand flauw die zich kort daarvoor nog flink heeft opgewonden. Aan armen en benen wordt ze door de mensenmassa naar binnen gemanoeuvreerd. De helpers moeten daarna weer naar buiten, omdat ze nog niet aan de beurt zijn. Dat levert natuurlijk nieuw gekrakeel op. Er komt een ziekenauto. Nieuw gedrang. En soms komen er ook mensen weer naar buiten....... Ik weet niet of het elke dag zo gaat, maar op zaterdag 2 mei 2015 was het echt zo. Jullie zijn dus gewaarschuwd. En toch is het bezoek, als je eenmaal binnen bent, wel echt de moeite waard. Dat zal ik binnenkort op andere foto's laten zien.

'495255' door Fransvdg '495255' door Fransvdg

RoemeniëZuid Roemenie

RoemeniëZuid Roemenie

Sinaia kloosterkerk

Fransvdg

De stad Sinaia is echt een bezoek waard, met twee koninklijke paleizen en een prachtig klooster. Binnen de muren van het klooster staan twee kerken. Hier zie je de iconostase van de grootste kerk daar.

'495565' door Fransvdg '495565' door Fransvdg

RoemeniëZuid Roemenie

RoemeniëZuid Roemenie

Oosterse sfeer

Fransvdg

Hier ben ik dan eindelijk in het Peles paleis in Sinaia. Iedereen die mijn vorige foto + verhaal gezien heeft, weet dat dit niet vanzelf is gegaan. Koning Carol I en zijn vrouw Elisabeth woonden hier en hebben het paleis geheel naar hun eigen smaak ingericht. Veel donker hout, maar ook -zoals hier - pseudo Oosterse sfeer. Na de vroegtijdige dood van hun enige kind in 1874 stortte de koningin zich op sociaal en cultureel werk. Zij was ook heel kunstzinnig, sprak acht talen, schreef gedichten, vertellingen, sprookjes en romans. Daarvoor gebruikte zij als pseudoniem de naam Carmen Sylva. Deze schuilnaam vind je nu in Domburg (Zeeland) nog op een huis terug, omdat zij daar logeerde toen zij bij dr. Mezger in het Noordzeewater kwam kuren.

Laat kaart zien