Boekarest

Deze hoofdstad van Boekarest wordt ook wel ‘klein Parijs’ genoemd omdat het vroeger een erg elegante stad was. In de Tweede Wereldoorlog is een groot deel van het historisch centrum echter verwoest of beschadigd. Het Parlementspaleis in Boekarest is een van de grootste gebouwen van Europa.

Informatie over Boekarest

Beste foto's & tips van Boekarest

'495883' door Fransvdg '495883' door Fransvdg

RoemeniëBoekarest

RoemeniëBoekarest

Oud Boekarest

Fransvdg

In 1977 was er een zware aardbeving die heel veel schade aanrichtte in Boekarest. In de jaren erna, de jaren van de wederopbouw, besloot Ceausescu om de vernieuwing rigoureus aan te pakken. Zo rigoureus dat er nog maar heel weinig ouds terug te vinden is. Tijdens een stadsrondrit zag ik door het busraam dit straatje. Dit is geen filmdecor, maar het echte oude Boekarest.

'507924' door RoyanvanVelse '507924' door RoyanvanVelse

RoemeniëBoekarest

RoemeniëBoekarest

Pracht in Huis van he

RoyanvanVelse

In Boekarest staat het megalomane Huis van het Volk, een project van de voormalige dictator Ceausescu. Het werd op het Pentagon na het grootste gebouw ter wereld. Elke kamer, elke zaal heeft de dimensies van een balzaal. Je kunt een rondleiding meemaken door dit fenomenale gebouw maar daarbij krijg je lang niet alles te zien. Daar is gewoonweg geen tijd voor. Je kunt kiezen uit verschillende tours, waarbij je wel of geen kelders bezichtigt, en wel of niet het terras op gaat. Om te mogen fotograferen moet je wat extra betalen maar dat heeft iedere fotograaf er zeker voor over zodra hij binnen de pracht en de praal ontdekt wanneer de rondleiding is begonnen. Ceausescu wilde indruk maken maar heeft door zijn afzetting en executie het paleis nooit zelf in gebruik genomen. De entree met de grote trappen die naar boven leiden, is meer dan majestueus. Keer op keer zijn de treden tijdens de bouw in opdracht van de dictator aangepast. Lange gangen met zuilen, grote kroonluchters en hoge ramen en deuren vormen vaste onderdelen van het somptueuze decor. Vanuit het terras aan de voorkant biedt zich een panoramisch uitzicht aan over de boulevard van de Eenheid die tijdens de bouw werd aangelegd. Deze moest de Champs-Elysées in Parijs evenaren, met dezelfde flair en glamour. En in de grootste zaal, de Unirii Hall van meer dan 2.000 m², had Ceausescu tijdens feesten indruk willen maken op de communistische leiders uit de wereld. De ontdekking van het paleis voert je van zaal naar zaal en je vraagt je al wandelend meer dan eens af hoe in die tijd dit arme land dit alles heeft kunnen financieren. De kelders zijn trouwens minder goed afgewerkt dan de bovenbouw. Op het beton zie je af en toe nog de schildering van de vervlogen communistische hamer en sikkel. Maar tot erg diep onder de grond krijg je geen toegang. Men beweert dat er een Olympisch zwembad was gepland in de funderingen maar niemand weet het zeker omdat uit veiligheidsoverwegingen onder het autoritaire bewind de bouwtekeningen zoveel mogelijk geheim zijn gebleven. Zo blijft het gebouw toch nog mysteries houden voor iedere bezoeker.

'405444' door marjolijn '405444' door marjolijn

RoemeniëBoekarest

RoemeniëBoekarest

Dracula

marjolijn

Tot verbazing van de Roemenen is de eerste associatie van buitenlanders met Roemenië vaak Dracula. Deze romanfiguur die ontsproten is aan de fantasie van de Ierse schrijver Bram Stoker heeft weinig te maken met de historische Dracula, de Walachijse prins Vlad III, ook bekend als de Spietser omdat hij zijn tegenstanders met houten staken doorboorde. Vlad was de zoon van een ridder van de Orde van de Draak, Dracul, en werd daarom Dracula, zoon van de draak, genoemd. Bij het kasteel van Bran probeert men de legende nu te gelde te maken, al is er weinig bewijs dat Vlad daar gewoond heeft. In het centrum van de hoofdstad Boekarest worden de schamele resten van de Prinsenhof van Vlad gerestaureerd tot museum (Museul Palatul Voievodal Curtea Veche). Iets meer over Vlad Tepes kun je lezen in Mijn Roemenië van Jan Willem Bos, al lezend in dit boek kreeg ik weer zin om nog wat Roemenië-foto’s te plaatsen.

Laat kaart zien