image
Gert Perauer

Op de fiets door Oostenrijk: rondje om het meer

Van glinsterende bergmeren tot een van de grootste steppemeren van Europa: je vindt het allemaal in Oostenrijk. Geniet van onvergetelijke fietservaringen terwijl je langs de schilderachtige oevers van de mooiste meren fietst. We zetten onze twee favoriete fietsroutes op een rij. 

De Karinthische merenronde (400 kilometer) door Karinthië: van meer naar meer

DE KARINTHISCHE MERENRONDE. FOTO GERT PERAUER, GERTPERAUER.COMNeem een duik in een van de vele meren die Karinthië rijk is. Dit is het Faakermeer. Foto: Gert Perauer

In Karinthië rijg je de glinsterende meren aaneen tot één lange parelketting. Fietsen combineren met waterpret? Zoek niet verder! Tijdens de Karinthische merenronde van het Weissenmeer naar het Klopeinermeer doe je in totaal twintig turkooizen meren aan. De voornamelijk vlakke route heeft de vorm van een acht. Villach ligt precies in het midden en is daardoor een ideaal startpunt, ook omdat je de route hierdoor bij voorbaat al kunt halveren. Via goed bewegwijzerde en verkeersluwe etappes fiets je van meer naar meer. Dat je nauwelijks hoeft te klimmen en dalen, zegt meer over de route dan over de omgeving – tijdens het fietsen kijk je voortdurend uit op grillige en besneeuwde bergen. Die bergen zorgen voor de aanvoer van helder bergwater. Naast de vele stilstaande meren, stuit je ook op de machtige Drau- en Gail-rivier.

Heb je maar één dag? Als je Spittal an der Drau als beginpunt neemt, kun je zowel de oevers van het Millstättermeer, de Draurivier en het Weissenmeer meepakken. Fiets via Zlan. Na het Weissenmeer neem je in Greifenburg de trein terug naar Spittal an der Drau.

B10 Neusiedlersee-fietsroute (125 kilometer) door Burgenland: rondom het steppemeer

FOTO: TOURISMUS UND FREIZEITBETRIEBSGES MBH - ERIC VAN OMMENLas een pauze in bij Surfund Segelschule Nordstrand aan het Neusiedlermeer. Foto: Tourismus und freizeitbetriebsges mbh/ Eric van Ommen

Het Neusiedlermeer in Burgenland, een onderbelichte regio tegen de grens met Hongarije, is met weinig andere meren te vergelijken. De watermassa is het grootste meer van Oostenrijk en een van de grootste ‘steppemeren’ van Europa. Ondanks het formaat is het water gemiddeld slechts anderhalve meter diep. Waar je ook te water gaat, vrijwel overal kun je staan. Typerend zijn de brede rietbedden, droogvallende zoutpannen en kwelderachtige weilanden. Het grensoverschrijdende meer vormt niet alleen op politiek gebied een grensregio: de Alpen gaan hier over in de Hongaarse laaglanden en dat is te merken aan de flora en fauna en het milde klimaat. Maar liefst driehonderd dagen per jaar baadt het meer in zonlicht. De lokroep van het water is moeilijk te weerstaan; een frisse duik hoort erbij. Maar niet voordat je (deels) om het uitgestrekte meer bent gefietst. Het overwegend vlakke en geasfalteerde fietspad voert voorbij rietkragen, boomgaarden en charmante dorpen. Het startpunt bepaal je zelf. Wil jij niet de volle 125 kilometer vol maken? Kort je tocht dan in met fietspontjes.

Heb je maar één dag? Kort de ronde in door het fietspontje te nemen tussen Podersdorf en Rust of verderop tussen Illmitz en Mörbisch. Weinig tijd? Fiets dan van Neusiedl naar Rust (31 kilometer). Neem de trein terug in Schützen am Gebirge.

Kun jij niet wachten om op de trappers te stappen? Op Austria.info vind je nog veel meer informatie én inspiratie voor een avontuurlijke fietsvakantie!

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!