image
Nordic

Top 5 adembenemende nationale parken in Noorwegen

Wie aan Noorwegen denkt, denkt vaak meteen aan de imposante gletsjers, ongerepte vlaktes, steile watervallen en diepblauwe meren. Met maar liefst 47 nationale parken kun je gerust stellen dat Noorwegen een paradijs is voor natuurliefhebbers. De parken verken je te voet, op de fiets, in een kano of op een paard … De mogelijkheden zijn eindeloos; van uitdagende hikes van meerdere uren die je op hoge bergtoppen brengen tot eenvoudigere wandelingen. Je kunt ook moeiteloos de mooiste plekken ontdekken via speciale panoramische autoroutes. We zetten alvast vijf prachtige nationale parken op een rij. 

1. Voel je nietig in Jotunheimen

Jotunheimen, NoorwegenVanaf de top van de Besseggen-bergkam in Jotunheimen NP geniet je van spectaculaire vergezichten.

Jotunheimen betekent niet voor nets 'het huis van de reuzen'. Met een oppervlakte ongeveer drie keer zo groot als de Noorse hoofdstad Oslo kun je in dit gebied genieten van intensieve beklimmingen over vele spitse bergtoppen. Ga de uitdaging aan en beklim hier Galdhøppigen, de hoogste berg van Noorwegen. Wist je trouwens dat een van de bekendste bergwandelingen ook door dit gebied loopt? Elk jaar genieten ruim 30.000 toeristen van het adembenemende uitzicht vanaf de top van de Besseggen-bergkam.


2. Waan je alleen op de wereld in Rondane

Rondane, NoorwegenGeniet van verbazingwekkende uitzichten tijdens een wandeltocht door Rondane

Rondane is het oudste nationaal park van Noorwegen, gelegen ten oosten van Jotunheimen. Waan je alleen op de planeet in dit landschap van kolkende riviertjes, ruwe rotsen en afgeronde bergtoppen. Het Rondvatnet-meer vormt het middelpunt van het gebied. Met een beetje geluk krijg je hier tijdens het wandelen zelfs even gezelschap van een kudde rendieren. Nog geen ervaren wandelaar? Geen nood, je kunt hier ook prachtige wandeltochten maken. Wandel bijvoorbeeld vanuit Høvringen naar de berg Formokampen, een gezinsvriendelijke trekking met een uitzicht dat zowel kinderen als volwassenen zal verbazen.


3. Wandel over een gletjser in Jostedalsbreen

Jostedalsbreen, NoorwegenIn Jostedalsbreen vind je een gletsjer van maar liefst zestig kilometer lang

Altijd al eens over een gletsjer willen wandelen? Dat kan in Nationaal Park Jostedalsbreen, dat ongeveer voor de helft uit ijs bestaat. De gelijknamige gletsjer is zo’n zestig kilometer lang en beslaat 475 vierkante kilometer. Waarom ziet een gletsjer er soms zo blauw uit en hoe is deze gigantische ijsmassa eigenlijk opgebouwd? Tijdens een wandeling van ongeveer één uur kom je dit en nog veel meer interessante feitjes te weten. 


4. Haal de avonturier in je naar boven in Hardangervidda

Hardangervidda, NoorwegenHardangervidda leent zich uitstekend voor avontuurlijke activiteiten, zoals raften, canyoning en paardrijden

Het grootste nationaal park van Noorwegen, zelfs van heel Scandinavië, is Hardangervidda. Dit gebied is dan ook de favoriete plek van de Noren om meerdaagse tochten te maken. Er lopen veel korte en lange wandelpaden die vooral voor de ervaren wandelaar geschikt zijn. Wie minder sportief is, kan ook met de auto de Scenic Tourist Route afleggen. Tijdens deze roadtrip passeer je prachtige landschappen en indrukwekkende watervallen, waaronder de Voringfossen. Wie van wat meer uitdaging houdt, kan een wandeltocht naar de voet van deze waterval maken. Buiten uitdagende wandelingen kun je hier ook andere avontuurlijke activiteiten ondernemen, zoals raften, canyoning en paardrijden.


5. Spot wilde dieren in Dovrefjell

Dovrefjell

Dovrefjell Nationaal Park in het oosten van Noorwegen is het thuis van rendieren, elanden en poolvossen. Wie weet spot je ze tijdens een van de vele wandelingen die mogelijk zijn in het park. Nog specialer is misschien wel de muskusos die hier leeft. Dit bijzondere dier heeft namelijk iets weg van een mammoet. Houd wel altijd afstand, want deze dieren zijn razendsnel en sterk. Stap in hun wereld en ontdek een berggebied met ongerepte natuur en een fascinerende geschiedenis. Gelukkig hoef je geen uren te wandelen om de indrukwekkende sfeer te proeven. Met de auto rijd je al makkelijk tot het uitkijkpunt Snøhetta, vanwaaruit je geniet van een prachtig uitzicht.

Verblijf tijdens een reis door Noorwegen in een typisch Noorse blokhut en ervaar de Noorse natuur. Of wissel jouw natuurervaringen af met bezoeken aan Noorse plaatsen zoals Ålesund, Trondheim, Bergen en Oslo en proef ook van de cultuur in de steden. Eén ding is zeker: Noorwegen is adembenemend mooi!


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!