Dit zijn de leukste activiteiten met kinderen op de Waddeneilanden image
Saskiahamminga

Dit zijn de leukste activiteiten met kinderen op de Waddeneilanden

Eilandhoppen in Nederland? Het kan! Stap op de boot richting de Waddeneilanden en laat alle drukte achter je. Ook voor kinderen zijn de Wadden een echte aanrader. Je kan er samen lekker uitwaaien en genieten van de zilte zeelucht. Daarnaast hebben alle eilanden lange fiets-en wandelpaden, brede stranden en een unieke natuur. Communitylid Saskia Hamminga-Roest deelt de meest onmisbare activiteiten per eiland. 

Zo beleef je het beste van Vlieland

'Vlieland is mijn persoonlijke favoriet. Het is Nederlands kleinste Waddeneiland en ligt het verst van de kust verwijderd. Vlieland is niet zo groot, maar wel erg gevarieerd en de natuur is er prachtig. Ook kinderen kunnen zich hier helemaal uitleven. Het liefst van al proberen ze krabben te vangen in de jachthaven. Zelf hebben we hier uren doorgebracht; liggend op onze buik, turend onder de steigers. We zagen grote harders langszwemmen, bijzondere zeenaalden en veel krabben. Met een mossel aan een knijper en een touwtje in de hand viste onze zoon de een na de andere krab omhoog, die hij vervolgens trots toonde aan andere kinderen en voorbij wandelende gasten.

 

De jachthaven van Vlieland is de perfecte plek om krabben te vangen. Foto: Saskia Hamminga-Roest

Een andere must-do op Vlieland is een excursie met de Vliehors Expres. Met een grote, gele open truck ga je naar de Vliehors: een enorme zandvlakte van 20 vierkante kilometer aan de westkant van het eiland. Dit gebied wordt ook wel de Sahara van het Noorden genoemd. Je kan er het Drenkelingenhuisje bezoeken, waarin een piepklein museum is ingericht. Alles wat op het strand is aangespoeld kan je hier bewonderen, zoals aangespoelde flessen. Deze plek heeft een uniek karakter en verbaast zowel jong als oud. 

Het Drenkelingenhuisje staat al meer dan een eeuw midden op de Vliehors. Foto: Saskia Hamminga-Roest

Ook een avontuurlijke tocht op de Waddenzee mag natuurlijk niet ontbreken. Met een rubberboot of schip kan je zowel het boven- als onderwaterleven ontdekken. Bij laag water kan je zelfs zeehondjes spotten op de zandbanken. Samen met de vriendelijke bemanning van de Phoca, een ex-onderzoeksschip, kan je bovendien in een waadpak vissen naar garnalen om ze vervolgens zelf te koken, pellen en op te eten. Een onvergetelijke ervaring voor iedereen die van de zee houdt.

Op de Phoca Waddentocht kan je zelf je garnalen vissen en opeten: een onmisbare activiteit als je op Vlieland bent. Foto: Saskia Hamminga-Roest

Als je meer wilt weten over Vlieland, moet je zeker een bezoekje brengen aan het informatiecentrum De Noordwester. Hier is ook een prachtig zeemuseum en aquarium te vinden. De museumcollectie bestaat onder andere uit skelletten van potvissen, een roggenbak en aangespoelde voorwerpen. 

Dit zijn de leukste activiteiten op Texel 

Texel is het grootste en meest veelzijdige Waddeneiland van Nederland. Bovendien is het eiland goed bereikbaar: de overtocht duurt maar 20 minuten en er zijn verschillende afvaarten per dag. Daarnaast heeft Texel fantastische stranden en diverse natuurgebieden. Het hagelwitte zand nodigt iedereen uit om even lekker te ontspannen. Geef je kinderen een emmer, schep en vlieger en ze zijn gegarandeerd weer even druk in de weer. 

Een bezoek aan Ecomare mag niet ontbreken tijdens je trip. Hier kan je oog in oog komen te staan met zeehonden, bruinvissen en andere zeedieren. Tegelijkertijd leer je weetjes over het Waddengebied, de Noordzee en de natuur op Texel. 

Bij Ecomare op Texel kan je verschillende zeedieren bewonderen en er informatie over krijgen. Foto: Saskia Hamminga-Roest 

Verder is Texel een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. Zo kan je in verschillende natuurgebieden, zoals De Slufter, vogels spotten en lamsoorplanten zien. Ook in de bossen en duinen kan je heerlijk tot rust komen en je verbonden voelen met de natuur. 

Net zoals op Vlieland, kan je ook op Texel een boottocht maken om op zoek te gaan naar zeehonden. Wij maakten deze tocht met De Vriendschap, een bijzonder passagiersschip dat diverse rondvaarten organiseert op de Waddenzee. Zo verzorgen ze ook tochten naar het Eijerlandse Gat, een rustig gebied waar de meeste zeehonden rondom het eiland samenkomen.

Ben jij eerder een actief persoon? Dan kan je ook surfles volgen, leren vliegeren of een schapenboerderij bezoeken. Staatsbosbeheer en Ecomare bieden ook excursies aan om het leven op de wadden, het strand en de duinen te ontdekken. Een leuk concept voor zowel een jonge als oudere doelgroep.

Ga op avontuur in Ameland 

Ook op Ameland kan je leuke uitjes maken met je kinderen. Zo kunnen jullie samen de vuurtoren beklimmen, fietstochten maken door de duinen, struinen op het strand en wandelen door gezellige dorpjes, zoals Nes en Hollum. Tussen Nes en Buren vind je het recreatiegebied De Vleijen. Volg er de slingerende schelpenpaadjes langs duinen, bossen en water. Kinderen kunnen zich er prima vermaken met de speeltoestellen die er staan.

Een niet te vergeten aanrader: het Natuurcentrum Ameland. In dit mooie museum maak je kennis met het onderwaterleven van de Noordzee en Waddenzee en vind je een schitterend Noordzeeaquarium. Onze zoon zat hier urenlang vol bewondering te kijken naar de zwemmende vissen. Op vaste tijden krijgen deze eten en dat spektakel mag je zeker niet missen. Een deskundige natuurgids vertelt over het onderwaterleven rond de eilanden, terwijl de kinderen proefjes kunnen uitvoeren en filmpjes kunnen bekijken over het zeeleven. 

Het Natuurcentrum Ameland beschikt over een indrukwekkend skelet van één van de vier potvissen die in november 1997 aanspoelden op het strand. Foto: Saskia Hamminga-Roest

Deze activiteiten op Schiermonnikoog mag je niet missen

Schiermonnikoog is het kleinste van de vijf bewoonde eilanden. Het trekt vooral natuurliefhebbers aan en is een pareltje voor wie van rust houdt. Kinderen kunnen hier heerlijk spelen op de brede stranden, fietsen door de duinen of vogels bewonderen vanuit een vogelhut bij De Westerplas. Verder beschikt het eiland over een uitdagend speelbos, waar kinderen kunnen klauteren in een boomhut of spelen op natuurlijke toestellen. Columbus Travel plaatst het  Nationaal Park Schiermonnikoog niet voor niets in de lijst van mooiste nationale parken in Nederland

Uiteraard kunnen je kinderen niet met lege handen thuiskomen na een strandvakantie. Gelukkig kunnen ze op het strand van Schiermonnikoog prachtige schelpen vinden. Daarnaast heeft het eiland een klein maar fijn Schelpenmuseum, Paal 14 genoemd. De eigenaar stelt zijn eigen strandvondsten in een schuur tentoon en geeft tips over het zoeken naar de juiste schelp. Je kan er wel zo’n 1500 exclusieve exemplaren bewonderen. Aan de balie verkopen ze een aantal originele en zelfgemaakte souvenirs, zoals opgezette krabben en zeesterren op wrakhout.

Kinderen kunnen zich heerlijk uitleven op het brede strand van Schiermonnikoog. Foto: Saskia Hamminga-Roest​​​​​​​

Toptips voor een vakantie op Terschelling

In mijn eigen jeugd trok ik regelmatig met mijn ouders naar Terschelling. Ik speelde er uren met mijn zus in de duinen, zocht schelpen op het strand, dook in de hoge golven, en genoot ’s avonds met gloeiende wangen van een warm kopje thee aan de open haard in ons vakantiehuisje. 

Op Terschelling is veel te beleven. Ook vanaf dit eiland kan je een zeehondentocht maken. Daarnaast kan je het Wrakkenmuseum bezoeken, waar eigenaar en wrakduiker Hille van Dieren al vanaf 1975 opgedoken inventarisstukken van scheepswrakken verzamelt rondom het eiland. Het museum bezit bijzondere en authentieke vondsten, afkomstig uit de periode 1650 tot nu.

Tijdens de zeehondentocht op Terschelling zie je de zeehonden lekker zonnen op de zandbanken. Foto: Saskia Hamminga-Roest

Aangezien veel kinderen staan te wachten op avontuur, kan het leuk zijn om een kijkje te nemen in een van de vele bunkers op Terschelling. Deze imposante bouwwerken speelden in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol. Je kan ook het Bunkermuseum bezoeken, waar kinderen een leuke speurtocht kunnen volgen. 

Van alle activiteiten op de Waddeneilanden is het buitenleven zelf én het gevoel van vrijheid toch nog steeds het allerleukste. Overal waar je komt, staan je zintuigen op scherp. Bij elke stap proef, ruik, hoor en zie je de zee. De Waddeneilanden zijn heerlijk voor wie even aan zijn dagelijkse routine wil ontsnappen. Of je nu alleen bent, met familie, vrienden of kinderen, er is altijd genoeg te doen in ieder seizoen.'

Dit artikel is geschreven door communitylid Saskia Hamminga-Roest