image
 image  image
Louise ten Have

De mooiste nationale parken: 4x ontsnappen in eigen land (met je kinderen)

Nu we voorlopig niet meer mogen reizen helpen wij je Nederland te ontdekken. Want je kunt ook tijdens deze coronacrisis genoeg doen in ons eigen land. Wist je dat Nederland maar liefst 21 nationale parken telt? Deze natuurgebieden zijn verrassend divers − van draslanden tot duinen − en vormen een ideaal uitje met je kids. Het avontuur ligt om de hoek.

Nationaal Park Lauwersmeer: ravotten in het Lauwersnest

Het Lauwersnest is een luilekkerland voor de kinderen. Laat ze er los en ze zijn de hele dag zoet. Alles kan: klimmen en klauteren, hutten bouwen, graven in het zand, broodjes roosteren boven een vuurtje, knutselen, waterdieren vangen. Zo heb je zelf ook eens je handen vrij! Bij het Lauwersnest starten ook verschillende wandelroutes. Voor de kleintjes is er het Natuurpad van anderhalve kilometer.

LauwersnestHet Lauwersnest is een luilekkerland voor de kinderen. Foto: Staatsbosbeheer

Nationaal Park de Biesbosch: de jungle in eigen land ontdekken

In de Biesbosch vergeet je al snel dat je in Nederland bent: het dichtbegroeide bos- en watergebied heeft veel weg van een spannende jungle. Kinderen kruipen er zo in de huid van Indiana Jones. In het prachtige natuurgebied kun je verstoppertje spelen en een hut bouwen van takken die je verzameld hebt tijdens een wandeling. In het BeverBos kun je beversporen ontdekken. Kijk goed om je heen en misschien zien je wel knaagsporen aan een boom of glijsporen langs de waterkant.

de BiesboschNationaal Park de Biesbosch lijkt wel een spannende jungle, ideaal voor kinderen dus! Foto: Nationaal Park De Biesbosch

Nationaal Park Schiermonnikoog: je zo vrij als een vogeltje voelen op Schier

Mochten de lange zandstranden niet genoeg zijn, dan is er voor kinderen nog veel meer te doen op dit prachtige Waddeneiland. Vogels spotten bij de Westerplas bijvoorbeeld. Of een speurtocht maken in het Speelbos, vlakbij de Berkenplas. Je kunt ook ezeltje rijden bij dier- en speelweide Witte Winde. Gaan de kinderen liever alleen op vakantie? Dan kun je ze inschrijven voor het SchierZomerkamp (8 tot 12 jaar) of KiteSurfKamp (12 tot 16 jaar). Zij blij, jij blij.

SchiermonnikoogHet Nationaal Park Schiermonnikoog is leuk voor jong én oud! Foto: SchierZomerkamp

Nationaal Park Weerribben-Wieden: een wirwar van waterwegen bestormen

Een groot deel van De Weerribben is niet vanaf het land te bereiken. Een rondvaart is daarom een goed begin. Je stapt op in Ossenzijl. Of huur zelf een bootje. Er zijn ook opstapplaatsen in Giethoorn, Belt-Schutsloot en Kalenberg. Een punter is hier het meest traditionele transportmiddel. Je duwt het bootje voort met een lange stok. Er is nog een duurzaam alternatief voor de buitenboordmotor: de fluisterboot. Die vaart elektrisch, waardoor je geruisloos en zonder uitstoot het unieke waterland kunt verkennen. De kinderen maak je ook blij met een kano of kajak. Neem een schepnetje mee, een verrekijker en een vergrootglas. En zwemkleding, want de kids vinden het vast leuk er ‘zomaar’ uit te vallen. 

Het Nationaal Park Weerribben-Wieden is perfect om per kano te verkennen. Foto: Louise ten Have

 

Waar zoek jij met je kids in deze coronacrisis graag de natuur op? 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.