10x Rotterdamse hotspots die je niet wilt missen image
Eric Verhoeven

10x Rotterdamse hotspots die je niet wilt missen

Rotterdam is booming! Reden te meer om de tien allerleukste hotspots uit te lichten. Want onthoud het aloude Columbus-motto: het avontuur ligt om de hoek!Rotterdams nieuwe food walhalla: de Markthal (Foto: Reisreporter dirkjankralt)Hotspot 1: De MarkthalToen de EU dreigde om de verkoop van groente en fruit in de open lucht te verbieden, kwam Rotterdam met een inventieve oplossing: de Markthal, een overdekte verzameling kraampjes met lekker eten uit talloze culturen. Zo doe je je hier niet alleen te goed aan poffertjes, maar ook aan tapas, sushi, roti en andere lekkernijen. Het grootste blikvanger is echter het complex. Kunstenaars Arno Coenen en Iris Roskam creëerden er samen de ‘Hoorn des Overvloeds’, een 3D-animatie van reusachtige groentes en fruit.Hotspot 2: Fenix Food FactoryWat eerst het red light district was is nu het hipste stukje Rotterdam. We hebben het over Katendrecht. De meest noemenswaardige hotspot is de Fenix Food Factory, een havenloods die werd omgebouwd tot culinaire broedplaats. Hier haal je lokale producten op de markt, leer je hoe de producten worden gemaakt en geniet je van het lekkers in het restaurant. Met mooi weer strijk je neer aan een tafeltje op de binnenplaats of op het terras aan het water.Hotspot 3: Van Nelle FabriekMet oude fabrieken weten ze in Rotterdam wel raad. De van Nelle Fabriek werd in 1931 voltooid en in gebruik genomen voor het verpakken van koffie, thee en tabak. Ontwerpers Johannes Brinkman en Leendert van der Vugt spendeerden zes jaar om het geheel tot in detail uit te werken, wat resulteerde in een knap staaltje - hint - architectuur. De fabriek doet vandaag de dag dienst als kantoorpand en is te bezoeken middels een rondleiding van Urban Guides.Hotspot 4: StirrCocktailbar Stirr werd in 2016 door Esquire uitgeroepen tot de beste nieuwe cocktailbar van Nederland. Mixologen staan er voor je klaar om een drankje te maken dat geheel aansluit op jouw smaak. Ze maken uitsluitend gebruik van zelfgebrouwen likeuren, bitters en siropen.

Aan kleur geen gebrek in het auditorium van de Kunsthal (Foto: Reisreporter pensionado)Hotspot 5: (Street) ArtVoor kunst hoef je in Rotterdam alleen maar de straat op. Zo kun je vanaf de Westersingel een sculpturenroute volgen langs werken van bekende kunstenaars als Rodin en Picasso. Geef je de voorkeur aan streetart? Het appje Rewriters leid je langs de mooiste muurschilderingen en graffiti van de stad. Hotspot 6: MuseumparkBen jij toch het meer het museumtype? Dit moderne park in het centrum van Rotterdam dankt haar naam aan de musea die eromheen liggen. Ga voor natuurweetjes naar het Natural History Museum, voor kunstexposities naar de Kunsthal, voor klassieke werken van onder andere Van Gogh, Rietveld en Mondriaan naar het Museum Boijmans van Beuningen en voor design naar Het Nieuwe Instituut.Hotspot 7: Architectonische hoogstandjesAan verbluffende architectuur geen gebrek in de havenstad. Denk aan de bekende Erasmusbrug en de Euromast, maar ook aan de kubuswoningen en het Drijvend Paviljoen. De vooruitstrevende architectuur is overal in de stad te bewonderen.Hotspot 8: Uit Je Eigen StadNegen van de tien Nederlanders hebben waarschijnlijk geen idee waar hun eten vandaan komt. Dat moet anders, vinden de bedenkers van Uit Je Eigen Stad. Tijdens een bezoekje aan hun stadsboerderij zie je hoe eten wordt verbouwd. De oogst wordt gebruikt in het restaurant op locatie. Ook worden hier regelmatig workshops, rondleidingen en proeverijen georganiseerd.

Rotterdam biedt een interessante mix aan architectonische stijlen (Foto: Reisreporter manongort)Hotspot 9: Rotterdamse Daken(dagen)Stadsdaken zijn hip en worden volop benut. Wij schreeuwen van de daken: de Rotterdamse Dakendagen van 9 tot 11 juni. Hotspot 10: BlueCityVan lavakorrels als alternatief voor potgrond tot oesterzwammen telen in koffieresten... In wat voorheen subtropisch zwembad Tropicana was wordt momenteel hard gewerkt aan allerlei duurzame projecten. Dit duurzaamheidspaleis aan het water kreeg de naam BlueCity