Van veld tot vork in Noordoost-Brabant: 3x de lekkerste culinaire routes image
Hans Koster

Van veld tot vork in Noordoost-Brabant: 3x de lekkerste culinaire routes

Wil jij mee op culinaire pelgrimstocht? Ontdek dan drie bijzondere initiatieven die geboren en getogen Bosschenaar Romy den Teuling tipt over haar stad en diens achtertuin.

1. Fiets door de moestuin van Den Bosch

Van oudsher voorziet Sint-Michielsgestel de inwoners van Den Bosch van heerlijke streekproducten. Wekelijks trekken de boeren naar de markt in de stad en presenteren zij hun waren. Wie de fietsroute Moestuin van Den Bosch volgt, legt dezelfde reis af. Of je nu kiest voor de korte (25 km) of lange (50 km) variant, deze prikkelende route voert je langs gepassioneerde, agrarische ondernemers en laat je kennismaken met het Brabantse boerenleven. Op de (menu)kaart: meer dan tien smakelijke pitstoppen. Van kamelenmelk proeven bij Kamelenmelkerij Smits tot je tassen vullen met verse asperges en aardbeien van De Vennenhof. Vergeet ook niet om de Poule Den Dungen (lees: lokale kippen) te bezoeken. Deze zuivere afstammeling van de beroemde Poulet de Bresse scharrelt enkel in Den Dungen, maar wist de harten van topkoks en fijnproevers uit het hele land te winnen. Top je fietstocht af met een uitgebreid (streek)diner bij Boer Goossens of met een Walking Dinner (lopend buffet) door Den Bosch.

Op de Kamelenmelkerij Smits kun je tussen de dieren rondlopen en zelf ijs van kamelenmelk maken. Foto: Kamelenmelkerij Smits

2. Neem een kijkje in de keuken van De Proeffabriek

Vanuit Den Bosch ben je er in een half uurtje: de CHV Noordkade in Veghel. Een eeuw geleden groeide dit industrieterrein uit tot de grootste mengvoederfabriek van Europa. Tegenwoordig zwijgen de machines en laten de foodondernemers van De Proeffabriek er van zich horen, stuk voor stuk met een eigen verhaal. Zo worden de koffiebonen bij Noord Coffee Roasters wekelijks vers gebrand op locatie en bakken ze bij Pieperz lekkere friet van de aardappelen die speciaal voor hen worden geteeld. Tip: neem met de audiotour een kijkje in verschillende keukens en laat je leiden door je zintuigen.

De verse frietjes van Piepers worden gemaakt van aardappelen uit eigen tuin. Foto: Hans Koster Fotografie

3. Proef echt vak-man-schap in De Maashorst

Puur en lekker eten vraagt om passie voor het vak. Daar weten ze in De Maashorst alles van. In dit ‘oergebied van Brabant’ wonen en werken vakmannen en -vrouwen met oog voor het milieu, gezondheid en smaak. Ze maken van alles: van ontbijtgranen waar je wakker voor wilt worden tot verse aardbeienmilkshakes voor onderweg en prijswinnend bier. Ben je net als ik dol op eten én avontuurlijk ingesteld? Volg dan een van de vele  wandel-, fiets- en autoroutes waarmee je een oerlekkere tocht van vak tot man en schap kunt maken. Liever een kant-en-klaar uitje? Ook de Maashorst Smaaksafari is een aanrader. Tijdens dit avontuur volg je een auto- of fietsroute dwars door het oergebied in Brabant. Nadat je de bomen, beken en beesten hebt getrotseerd word je als kers op de taart beloond met de lekkerste to-go gerechten! De Maashorst Smaaksafari is te boeken t/m 27 september 2020.

In De Maashorst kun je heerlijke verse aardbeienmilkshakes drinken. Foto: Hans Koster Fotografie

Klaar om jouw culinaire t(r)ip in Noordoost-Brabant te plannen? Meer informatie over de gebieden, routes en arrangementen vind je op de site van Brabantse avonturen.

Wil je meer inspiratie opdoen over leuke plekjes in ons kikkerlandje? Bestel dan onze speciale editie In Eigen Land over de bijzonderste reizen binnen Nederland. Je krijgt de special zonder verzendkosten thuisgestuurd!