Den Bosch

's Hertogenbosch, of simpelweg Den Bosch, is de provinciehoofdstad van Noord-Brabant. De stad is vooral bekend vanwege de enorme Sint-Janskathedraal, een typisch voorbeeld van de late Brabantse gotiek. Daarnaast kun je heerlijk ontspannen op de Binnendieze, cultuur snuiven in een van de vele musea of genieten van een kop koffie op de Markt.

Beste foto's & tips van Den Bosch

'486300' door noiram '486300' door noiram

NederlandDen Bosch

NederlandDen Bosch

Brabant Service...Sta

noiram

Een van de oudste tankstations van Nederland is behouden gebleven voor de sloopzucht van bestuurlijk Den Bosch. In 1933 werd dit karakteristieke gebouw met de authentieke balustrade, buitentrap, de strak vormgegeven stalen ramen en de groene geglazuurde bakstenen aan de Bosscheweg 1 neergezet. Voor een bedrag van 8 ton is het gebouwtje vanwege de aanleg van de Randweg een paar jaar geleden 50 meter verplaatst. Zo vies en vervallen dit rijksmonument er tien jaar lang uitzag, zo fris en kleurrijk is het nu..maar wat er mee gebeuren gaat of welke functie het momenteel heeft?

'324258' door geervannesmeed '324258' door geervannesmeed

NederlandDen Bosch

NederlandDen Bosch

Glas in lood Sint Jan

geervannesmeed

Eindelijk is er dan een (voorlopig) einde gekomen aan de rigoureuze restauratie van de Sint Jans Basiliek in Den Bosch en zien we haar zonder steigers. Van 1858 tot 2010 is de kathedraal vrijwel onafgebroken zowel binnen als buiten in restauratie geweest. De kerk behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten. Het interieur van het noordertransept (zijbeuk) vertoont een aantal opmerkelijke architectonische details. De gewelven in het transept waren ontworpen als eenvoudige kruisgewelven, maar de bouwmeester heeft toch de voorkeur gegeven aan een meer vertakt netgewelf. Verder is er een bijzonder raam te zien van de Bossche glazenier Marius de Leeuw, ontworpen in 1966. In de rechterhelft is Maria weergegeven. Zij wordt aangevallen door een rode draak die in de linkerhelft van het raam is weergegeven.

'486902' door noiram '486902' door noiram

NederlandDen Bosch

NederlandDen Bosch

Trekpontje over de...

noiram

Eerder plaatste ik wat foto's van het natuurgebied Bosschebroek, grenzend aan Den Bosch. Deze foto is genomen vanaf de Vughterbrug. De Dommel kun je hier als voetganger oversteken met het trekpontje, links in beeld. Een passagier gaat de oversteek maken om zijn weg te vervolgen in het moerassige gebied.

Laatste Den Bosch artikelen