Columbus-clip: De 9 vetste escape rooms van NL image

Columbus-clip: De 9 vetste escape rooms van NL

Ben jij al eens in een escape room geweest? In Nederland zijn er maar liefst 400 van deze themakamers waaruit je met behulp van aanwijzingen en gadgets moet zien te ontsnappen. Dit zijn de bijzonderste.

Columbus-reporter Corine Stijnen ...

1. ... ontsnapt uit de Beurs van Berlage in Amsterdam

“Bam, bam, bam. Ik beuk als een bezetene op de deur van de Beurs van Berlage – je weet wel, het iconische beursgebouw dat je passeert als je van het station naar de Dam loopt. Mijn collega’s rammelen aan de klink en turen door de brievenbus. Het is na achten en de lichten zijn gedoofd. Weer beuk ik op de zware, houten deur, alsof mijn leven ervan afhangt. Rechtsboven me hangt een plakkaat van escape room Sherlocked, dus ik wéét dat we goed zitten. Plotseling horen we een geluid. Een medewerker doet open … 
Om eerlijk te zijn was ik voor aanvang een beetje sceptisch over Sherlocked, dat twee escape rooms heeft ingericht in het Beursgebouw, en bezig is met een derde. ‘Number 1 escape room on Tripadvisor’ staat er op hun website. Wat in mijn ogen vaak maar één ding kan betekenen: het is een tourist trap. Goed dat ik me door mijn collega’s heb laten overhalen, want van alle escape rooms die ik heb gedaan, was dit met afstand de spannendste. Bijzonder aan de Sherlocked-rooms is natuurlijk de locatie, in de kelder van de Beurs van Berlage. Overal waar je kijkt, zie je nog oude, monumentale elementen. Maar ook de aanwijzingen en de technische snufjes die je moeten helpen ontsnappen zorgen voor koude rillingen over je rug. Wij hebben The Vault, een break-in ervaring waarbij je als een stel meesterdieven de oorspronkelijke kluis van de Beurs probeert open te breken, voor ongeveer 90% uitgespeeld. Het is ons dus niet gelukt. Lukt het jouw wél om te ontsnappen?” Vanaf € 25 p.p. voor circa 1,5 uur en maximaal zes spelers, sherlocked.nl. – Columbus-reporter Corine Stijnen


Ook ontsnappen uit de Beurs van Berlage? Check sherlocked.nl (Foto: Sherlocked)

2. Ontsnap uit een koepelgevangenis in Breda

De Prison Escape in de Bredase koepelgevangenis kan met recht de moeder aller Nederlandse escape rooms worden genoemd. Je wordt opgesloten in een cel met een vreemdeling en zwaarbewaakt door 80 professionele acteurs. Je hebt drie uur om te ontsnappen, vanaf € 59 p.p., prisonescape.nl.

3. Ontsnap uit een kasteel in Poederoijen

De veroordeelde schrijver Hugo de Groot presteerde het in 1621 om in een boekenkast te ontsnappen uit de kerker van Slot Loevestein in Gelderland. Aan jou de taak om deze ‘spectaculairste gevangenisontsnapping uit de Nederlandse geschiedenis’ nog eens dunnetjes over te doen, vanaf € 16 p.p., escapeloevestein.nl.

4. Ontsnap uit een stadsbus in Maasland

Ooit de filmklassieker Speed gezien, waarin hoofdrolspeler Keanu Reeves levend uit een op hol geslagen stadsbus moet zien te geraken? Dit script kun je zélf meemaken in de Escape Bus op Hoeve Bouwlust in Maasland, vanaf € 20 p.p., escaperoombus.nl.

5. Ontsnap uit de tandartsstoel in Delft

Terwijl je bij The Dentist in de wachtkamer zit, klinkt het snerpende geluid van een boor door de deur van de behandelkamer. En dan gegil. Aan de hand van dossiers en instrumenten ga je op zoek naar het verhaal achter de moordlustige tandarts, vanaf € 16 p.p., escapechallenge.nl.

6. Ontsnap aan de dood in Den Bosch

Weer een filmscript om na te bootsen: Se7en, over een seriemoordenaar. Lukt het jou om de moorden te stoppen? Of val je zelf ten prooi? De Seven Sins-kamer is de moeilijkste van de drie kamers van Breakout Room Den Bosch, vanaf € 18 p.p., breakoutroom.nl.

7. Ontsnap van een vrachtschip in Bruinisse

Lukt het jou om te ontsnappen uit het scheepsruim van Klipper Mathilda, een oud vrachtschip uit 1896? Uiteindelijk staan de beste stuurlui aan wal, vanaf € 12, klippermathilda.nl.

8. Ontsnap uit een ruïne in Horst

Donker, muf en ijskoud; van een ontsnappingspoging uit de kerker van het Limburgse Kasteel Huys ter Horst, gaan je haren recht overeind staan, vanaf € 20 p.p., escaperoomkasteelhuysterhorst.nl.

9. Ontsnap aan de Italiaanse maffia in je eigen huis

Zou jij weten te ontsnappen, als je in je eigen huis of werkruimte werd gegijzeld door de Italiaanse maffia? Moet te doen zijn. Maar wacht ’s effe; je meubels zijn veranderd, de klok is nieuw en er hangen andere schilderijen! Als je Escape Room op Locatie inschakelt, veranderen ze een voor jou bekende locatie in een uitdagende escape room, vanaf € 29,50 p.p., escaperoom-op-locatie.nl.