Fotografietip: Wanneer gebruik je een statief? image
Patries

Fotografietip: Wanneer gebruik je een statief?

Hoofdredacteur en fotograaf Louise ten Have geeft elke editie reisfotografietips. ‘Kies het statief dat bij jouw reis en wensen past.’

Wat neem ik mee op reis: een eenpootstatief, een driepootstatief of helemaal geen statief? Deze vraag zal menigeen zichzelf hebben gesteld. Voor het juiste antwoord, let je op de volgende dingen.



1. Lange sluitertijden

De eerste reden om naar een statief te grijpen is een te lange sluitertijd. Als er te weinig licht is wordt de sluitertijd lang. Zo lang, dat als je uit de hand fotografeert, de foto onscherp wordt door beweging.



2. De sluitertijdtest

Of je nu wel of niet een statief meeneemt, het is handig om te weten met welke sluitertijd jij nog uit de hand kunt fotograferen. Doe de test vanaf 1/125 seconden naar langer en met al jouw lenzen. Met een fysiek kortere lens is een langere sluitertijd mogelijk dan met een lange telelens. Na de test weet jij precies voor elke lens vanaf welke sluitertijd je uit de hand kunt fotograferen.



3. ISO en diafragma

Samen met de sluitertijd bepalen deze de lichtwaarde. Je kunt jezelf twee vragen stellen bij weinig licht. Kan (en wil) ik het diafragma meer open zetten? En kan (en wil) ik de ISO hoger zetten?



4. Meer licht

Is de sluitertijd nog steeds te lang met bovenstaande opties? Gebruik dan een extra lichtbron. Een flitser bijvoorbeeld, of een lamp. Net zoals een groter diafragma geeft dit uiteraard wel een ander creatief resultaat en dat moet wel aansluiten bij jouw wensen. Een extra lichtbron is de beste optie als je een persoon fotografeert die er scherp op moet.



5. Voordelen van de eenpootstatief

Een eenpootstatief is voor mij de perfecte tussenoplossing. Ik neem nooit een driepoot mee het vliegtuig in. Dankzij de eenpoot kan ik fotograferen tot 1 seconde met mijn groothoeklens. Test van tevoren de maximale sluitertijd op de eenpoot, wederom met al je lenzen.



6. Voordelen van de driepootstatief

De mogelijkheid perfecte waterpartijen vast te leggen is reden genoeg voor veel fotografen om de driepoot mee te nemen. Dat voordeel weegt voor mij persoonlijk vaak niet op tegen de nadelen. Een driepootstatief is te zwaar, kan niet als handbagage mee in het vliegtuig en neemt te veel plek in mijn koff er in beslag. In de auto gaat de driepoot wel mee, zoals hieronder naar Luxemburg. Vanaf drie seconden krijgt water een bijzonder effect. De foto hieronder is hier ook gemaakt. De camera zette ik hiervoor op een rotsblok. Meestal, maar niet altijd, vind ik wel een creatieve oplossing om mijn camera ergens op te zetten. Het gebruik van een draadontspanner is aan te bevelen bij alle langere sluitertijden.





Mis niet langer de handige bespaartips & reisaanbiedingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.