image
Boris Kacan

Zo haal jij het maximale uit eilandenparadijs Kroatië

Kroatië is een waar eilandenparadijs: voor de kust liggen meer dan duizend eilanden waarvan maar een fractie bewoond is. Met zó'n aanbod is het een kwestie van keuzes maken. Gelukkig gingen een heleboel islandlovers je voor en zo hebben we de beste tips voor de mooiste eilanden voor je op een rij kunnen zetten. 

Wie het liefste als een ware Robinson Crusoe de Adriatische kustlijnen verkent: hijs de zeilen en gáán. Een beetje houvast kan bij de verkenning van de talloze Kroatische eilanden toch wel heel fijn zijn. Voor de eilanden Rab, Pag, Brac en Hvar (en vele kleine eilandjes daaromheen) hebben we dankzij de talloze tips van reizigers een selectie kunnen maken. Wie van turkooizen zeewater, dramatische kustlijnen en mediterrane cultuur en geschiedenis houdt, is hier op de juiste plek.


De beste tips voor het eiland Rab

Rab, Kroatië. Foto: Ivo BiocinaHet stadje Rab is al net zo'n bezienswaardigheid als het eiland zelf. © Ivo Biocina

Ga op excursie met een vissersboot in de Adriatische Zee

En probeer wilde tonijn te vangen. Of inktvissen, of zeebaarzen. Uiteraard gaan ze daarna op de grill. 

Ga diepzeeduiken

In een van de baaien ligt op een paar meter diepte een Duits oorlogsschip. Je kunt je aan de kust ook vergapen aan kleurrijk koraal, bijzondere onderwaterdieren en een doolhof van grotten. 

Bezoek een middeleeuws festival

Tijdens Rabska Fjera op het eiland Rab hult de lokale bevolking zich drie dagen lang in klassieke klederdracht en houdt een kruisboogschutterstoernooi. Jaarlijks van 25 t/m 27 juli.


De beste tips voor het eiland Pag

In Novalja ervaar je op en top eilandgevoel © iStock/xbrchx

Proef waanzinnig kruidige schapenkaas

Proef op Pag de lokale specialiteit paški sir . Hier sip je ook uitstekende wijnen en ontdek je tijdens een toer langs het productieproces waar de kaas zijn bijzondere smaak van krijgt.

Wandel door een van de grootste wilde olijfvelden ter wereld

En wel in het noordelijkste puntje van Pag, nabij het dorpje Lun. Sommige olijfbomen, behorend tot de soort olea oleaster, zijn maar liefst 1500 jaar oud. De romanticus brengt een koude lokale witte wijn mee, puft uit tegen de oerschors en tuurt stilzwijgend over de adriatische einder.


De beste tips voor het eiland Brac

Regel een bootje en je hebt verlaten strandjes voor jezelf © Arne Verhelst/ Kroatië Fotowedstrijd.

Waan je in het Wilde Westen

Verbaas je over de dik twintig meter hoge stenen boog in Kolac. Het is alsof deze eenling is ontvreemd uit de Amerikaanse prairie. Wandelend is het best, hoewel de auto hier misschien avontuurlijker is (gps: noord 43° 19’ 59’’, oost 16° 33’ 31’’, nabij het dorp Nerežišca).

Milna, Brac, Kroatië. Foto: ShutterstockBezoek het pittoreske Milna

Communitylid Moraimavdf tipt: 'We verlaten de haven van Supetar en rijden over de desolate westkant van het eiland . Het landschap is bezaaid met olijfboomgaarden, wijngaarden en citrusbomen. In Milna stopten we. Dit dorpje is gesticht aan het begin van de achttiende eeuw en is beroemd door zijn prachtige baai. Het gebied rond Milna is perfect voor wandelen, fietsen en klimmen, evenals zeilen of zwemmen.'

© Shutterstock

Ga het klooster (en grotten) in

Wie het kloosterleven fascineert, moet langs bij de monniken in Pustinja Blaca. daar tref je een miniversie aan van het klooster in Tibetaans Lhasa, opgetrokken uit de beroemde witte kalksteen van Brac, ook gebruikt voor het Witte Huis in Washington. Alleen bereikbaar per voet via een geweldige wandelroute (gps: noord 43° 17’ 51’’, oost 16° 32’ 8’’). En als je dan toch in de buurt bent, wandel dan nog twee uur door richting het dorp Milna, naar de baai van Maslinova, waar het oude Joegoslavië een oude militaire basis hield. In de klif en zijn diepe grotten uitgehakt waar oorlogsschepen zich konden verbergen voor de vijand. Je komt er echter alleen binnen per boot, of voor de doorzetter, door een duik te nemen in het kraakheldere zeewater (gps: noord 43° 18’ 11’’, oost 16° 28’ 15’’).

Zlatni Rat, Brac, Kroatië. Foto: Aleksandar Gospic
Kom bij op een spierwit strand

Je vraagt je af hoe het hagelwitte strand Zlatni Rat in hemelsnaam is ontstaan. Het lijkt qua vorm op de snuit van een zaaghaai, en steekt als een spitse punt het heldere water in (gps: noord 43° 15’ 26’’, oost 16° 38’ 3’’). Het kan wel druk worden op het strand, maar wie een bootje huurt en rond het eiland vaart krijgt vergelijkbare, verlaten strandjes voor zichzelf.

© Aleksandar Gospic

De beste tips voor het eiland Hvar

Hvar, Kroatië. Foto: Hrvoje SerdarHoud je van pittoreske eilanden en lekker eten? Dan mag je Hvar niet overslaan. © Hrvoje Serdar

Columbus-communitylid Glenn Huizinga werd verliefd op het eilandje Hvar: 'Kroatie is een van de populairdere bestemming binnen Europa, en geloof mij, dat is voor een uitstekende reden. Neem bijvoorbeeld Hvar, een adembenemend eiland dat gekenmerkt wordt door fotogenieke geplaveide straatjes, betoverende stranden, en natuurlijk de overheerlijke Mediteraanse keuken. Voor een ieder die Kroatie op zijn bucketlist heeft staan en daar in de nabije toekomst verandering in wil brengen, vergeet dan zeker niet om Hvar aan je reisroute toe te voegen!'

Pak een taxiboot

En vaar naar het nabijgelegen eiland Stipanska (gps: noord 43° 9’ 34’’, oost 16° 25’ 34’’). Je danst de nacht weg op het fameuze Carpe Diem Beach. Neem een flinke zak geld mee voor de partycocktails.

Hvar, Kroatië. Foto: Boris KacanLaat je door een waterpiloot meevoeren

En krijg de geheime baaien van Hvar te zien, waar je ontsnapt aan de drukte en kunt ontspannen op een verlaten en nu dus tijdelijk door jou geconfisqueerd privéstrand.

© Boris Kacan

 

Huur een mountainbike

En verken het natuurschoon van Hvar. Tussendoor fiets je langs pittoreske, soms afgelegen middeleeuwse dorpjes waar je slechts het gekabbel van water ervaart. Mis niet het spookstadje Malo Grablje, dat zo sprankelend verlaten is dat je er haast zou willen gaan wonen. 


En dit mag je ook niet overslaan ...

Loop een blauwtje

Blauwe grot in Kroatië. Foto: Zoran JelacaBiševo staat in heel Kroatië bekend om de blauwe grot (Modra špilja). © Zoran Jelaca

Trek naar Biševo, een klein eiland nabij het bekende eiland Vis, en verander jezelf in een smurf in de Blauwe grot. Bij hoge zon rond het middaguur kleurt het water intens blauw, evenals de omgeving. Kleine bootjes van maximaal vijf bij één meter passen in de grot, € 35 per persoon.

Verdwaal in Venetiaanse tijden in het lieflijke Korcula

Korcula, Kroatië. Foto: ShutterstockIn Korcula lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. © Shutterstock

De smalle stegen in het vijftiende-eeuwse stadje Korcula op het gelijknamige eiland spreiden zich als de nerven van een boomblad. Communitylid Pdanielse omschrijft de sfeer: 'In vestingsstad Korcula, vol nauwe straatjes, winkeltjes en terrasjes, maak je een ontdekkingsreis terug in de tijd.' 


Bonustip: zoek en vind het paradijselijke (en autovrije) Lopud

Tips van Jesper Borsje in de Kroatië-fotowedstrijd: 'In het zuiden van Kroatië ligt het kleine autovrije eiland Lopud, een hidden gem. Wanneer je over dit paradijslijke eilandje vanuit het enige dorpje naar de andere kant loopt kom je uit bij Sunj beach. Alleen het pad erheen is al schitterend, door een vallei vol bloemen en een opgedroogde canyon die haast als een jungle voelt. Dan opent het landschap en kom je uit in een stille baai met een breed, halvemaanvormig zandstrand en een azuurblauwe zee met zeilbootjes. Boven de baai bevindt zich restaurant Bindo, waar je vanuit een hangmat sippend aan een cocktail dit prachtige strand ziet, de golven hoort en de vogels hoort fluiten. Paradijs.'

 

'Hoog boven het eiland Lopud torent het Trdva (Spaans fort) uit. Beklim de berg en het fort vanuit een wijnvallei vol bloemen voor een spectaculair 360 graden panorama over het eiland en de omliggende archipel. Het fort is een ruïne die bewoond wordt door een kudde geiten, die je luid mekkerend begroeten en de plaats een uniek karakter geven. Neem een fles wijn mee en geniet hier van de mooiste zonsondergangen!'

 

 



Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme

 

Toe aan meer Kroatië-inspiratie? Laat je leiden door je voorgangers bij de Kroatië-fotowedstrijd, waar reizigers hun mooiste foto's en beste tips met ons delen.

Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Lees ook: