Top 5 beste reisbestemmingen februari: hier wil je de barre winter ontvluchten image
Beto Adame

Top 5 beste reisbestemmingen februari: hier wil je de barre winter ontvluchten

Toe aan zon of sneeuw, inspanning of ontspanning, ver weg of dichtbij, budget of luxe: we hebben aan iedereen gedacht. Op deze bestemmingen ben je in februari op de juiste plaats én op het juiste moment.

Zoek de sneeuw op in Italië

De Dolomieten ligger maar iets verder dan de gebaande wintersportgebieden in Oostenrijk. (Foto: Tom van der Leij)

De maand februari staat voor veel Nederlanders in het teken van wintersporten. Ga eens niet naar Oostenrijk, maar naar Italië. De Dolomieten zijn groot en het is dan ook zaak om focus aan te brengen. Ga bijvoorbeeld naar Val di Fassa – een dal dat zich uitstrekt tussen Canazei en Moena. Dit twintig kilometer lange dal beschikt over steengoede faciliteiten en er zijn voldoende mogelijkheden om er de drukte, die sowieso al meevalt, te ontlopen. Het gebied ligt op 1000 kilometer rijden van Utrecht. Ietsje verder dus dan de gebaande wintersportgebieden in Oostenrijk. Maar daar krijg je dan wél een unieke wintersportbeleving voor terug: het berglandschap is anders-dan-anders, het eten is goed, de mensen zijn gastvrij en je komt er weinig landgenoten tegen – óók weleens lekker.

Ben je op zoek naar andere wintersportgebieden búíten de gebaande paden? Hier lees je onze tips >>

Ontsnap naar de beste winter escape van Europa

Communitylid Suuzer ontdekte dit pareltje op het toeristische Tenerife: La Playa de las Teresitas. (Foto: communitylid Suuzer)

Geen zin in sneeuw, maar wel in zon en warmte? Dan kun je natuurlijk naar de andere kant van de wereld vliegen, maar duurzamer, gemakkelijker en goedkoper is het om binnen Europa te blijven. Op de Canarische Eilanden is het met gemiddeld 21 graden en 20 mm neerslag óók lekker weer!

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden, met de meeste inwoners en de meeste toeristen. Het massatoerisme tiert welig aan de zuid- en oostkust, maar het noorden en binnenland is nog ongerept. Communitylid Suuzer tipt het mooiste strand van Tenerife: La Playa de las Teresitas. In tegenstelling tot de zwarte lavastranden elders op het eiland, ligt hier een fijn zandstrand met palmbomen. De opdoemende bergen achter het strand geven het geheel een bijzondere sfeer. Het strand wordt vooral door locals bezocht.

Geniet van de zon in El Salvador 

Het is een flinke klim naar de top van vulkaan Ilamatepec, ook wel Santa Ana genaamd, met 2381 meter de hoogste van El Salvador. (Foto: Beto Adame)

Natuur blijft natuur, dus helemaal geen druppeltje neerslag kunnen we natuurlijk niet garanderen. Feit is wel dat er op El Salvador in februari gemiddeld 0 mm neerslag valt. Tel daar een gemiddelde temperatuur van 30 graden bij op, en je hebt perfecte omstandigheden om het kleinduimpje van Midden-Amerika te ontdekken. Weinig reizigers denken aan El Salvador als bestemming – het wordt nog veel geassocieerd met burgeroorlogen en bendes – maar met een beetje gezond verstand is het veilig te bereizen. Desalniettemin zal je er voor hete vuren komen te staan: je bevindt je hier midden in de Ring of Fire en kunt maar liefst 23 vulkanen trotseren. Daarnaast heeft El Salvador 317 kilometer haast ongerepte stranden aan de Stille Oceaan, mooie koloniale dorpjes, koffieplantages en wolkenbossen.

Ga de uitdaging aan in Chili

De indrukwekkende granieten pieken van de Torres del Paine, die 2500 meter de hoogte in schieten, mag je tijdens je trip door Patagonië niet missen. (Foto: Erik Joosten)

In Patagonië, het uiterste zuiden van Zuid-Amerika, vind je misschien wel de meest gevarieerde, mooiste en een van de langste wandeltochten ter wereld. Wat voor weer heb je nodig om die uitdaging aan te gaan? Niet te warm: 14 graden, check. Weinig neerslag: 28 mm per maand, check. Betere omstandigheden om La Ruta de Los Parques de la Patagonia, een route dwars door 17 nationale parken, ga je het hele jaar door niet krijgen. De tocht van 2800 km gaat van Puerto Montt in het noorden naar de Cabo de Hornos in het zuiden. Het zal een hele uitdaging zijn om een andere route aan te leggen die nóg afwisselender is dan deze: je loopt langs berglandschappen, zoals het Andesgebergte, maar ook regenwouden, ongerepte meren, en epische vulkanen. De route werd in 2018 gerealiseerd door de Tompkins Conservation, een organisatie die vernoemd is naar Douglas Tompkins. Deze avonturier kwam in 2015 helaas om bij een kajakongeluk in Chili.

Verken de Galapagos

Spot de blauwvoetgent op de Galapagos Eilanden. (Foto: communitylid Dalix)

De Galapagos Eilanden, voor de kust van Ecuador in de Stille Oceaan, zijn een paradijs voor wildlife-liefhebbers. Zonder al te grote inspanningen kan je hier zeeleguanen, manta rays, reuzenschildpadden, zeeleeuwen en tal van bijzondere vogelsoorten spotten. Niet voor niets kwam Charles Darwin hier in 1835 op ideeën voor zijn evolutietheorie. De Galapagos zijn nooit in contact geweest met het vaste landen en met dat isolement vormden de eilanden een uniek ecosysteem. In februari is het hier met 30 graden aangenaam warm en de 56 mm neerslag is niet veel.

Van dat isolement is nog maar weinig over. De Galapagos zijn toeristisch én heel duur. Gelukkig zijn de Galapagos niet het enige pareltje voor de kust van Ecuador. Doe jezelf en je portemonnee een groot plezier en neem dit alternatief in overweging: Isla de la Plata.

Isla de Plata heeft óók de bijzondere wildlife die de Galapagos te bieden heeft, maar dan wel op een kleinere schaal. Snorkelen doe je hier met kleurrijke vissen en schildpadden, er zwemmen walvissen (juni t/m oktober) vlak voor de kust, de bijzondere blauwvoetgent en fregata waggelen en vliegen rond. En bonus: de uitzichten zijn fenomenaal.

Heb je de juiste bestemming nog niet gevonden? 

In de Columbus Reisplanner vind je de beste reistijden per land. Koop je planner hier en vind jouw reisbestemming. 

 

Waar wil jij in februari heen?