IJsland image

IJsland


Reistips

IJsland
Europa
Addmissions

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Vakantieplannen voor IJsland? Op onze website vind je de leukste bezienswaardigheden, activiteiten, bijzondere plekjes en routes buiten de gebaande paden. Van raften over gletsjerrivieren tot ontspannen in hot pools en logeren bij een schapenboerin. En van de mooiste waterval van IJsland tot unieke wandelingen in de laatste wildernis. Dit zijn onze 10 favoriete reistips weg van de massa.

Skip een bezoek aan highlights op traditionele tijdstippen

Skip een bezoek aan highlights op traditionele tijdstippen - tip foto
Ga bijvoorbeeld 's ochtends vroeg of juist later in de avond de 'populaire' bezienswaardigheden bekijken. Dat is ook het mooie aan de zomer in IJsland: je kunt zelfs na acht uur ’s avonds nog hele avonturen beleven. Zelfs om 23:50 (!) werpt de zon nog nét een felle gloed over het ruige landschap van IJsland, waardoor je de hele avond door de hoogtepunten kunt blijven bewonderen en fotograferen.

Sneeuwscooter over de grootste gletsjer

Sneeuwscooter over de grootste gletsjer - tip foto
Vatnajökull is een immense ijskap. Autoweg nummer 1, IJslands ringweg, loopt erlangs en biedt een fantastische blik op de ijsbergen in Jökulsárlon, de ijskap zelf en talloze piepkleine dorpjes die allemaal een bezoekje waard zijn. De ijskap is ook zelf te bezoeken. Met een jeep of sneeuwscooter. Zie glacierjeeps voor meer informatie. 

Bekijk de spectaculaire kloof Stakkholtsgjá

Bekijk de spectaculaire kloof Stakkholtsgjá - tip foto
Een twee kilometer lange kloof, met talloze riviertjes die je te voet moet doorkruisen, om tot slot uit te komen bij een verborgen waterval in een grot. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn, en toch is dat precies wat Stakkholtsgjá voor je in petto heeft. De kloof bevindt zich niet ver van de ringweg, maar de F249 die ernaartoe loopt wordt meerdere malen onderbroken door beekjes en riviertjes. Een terreinwagen is dus noodzakelijk.

Maak een epische roadtrip in een MINK-caravan

Maak een epische roadtrip in een MINK-caravan - tip foto
Hoewel IJsland steeds meer toeristen trekt, is het nog steeds niet onmogelijk om er de massa te vermijden en er unieke reiservaringen op te doen. Wat je daarvoor nodig hebt? Een MINK-caravan en een epische reisbestemming zoals de Westfjorden. Het stoere off-road caravannetje biedt slaapplek aan twee personen en is uitgerust met een keukentje en andere handigheidjes.

Klop aan bij een schapenboerin

Klop aan bij een schapenboerin - tip foto
Ingjaldssandur is een van de mooiste valleien aan de Westfjordse westkust. Aan het uiteinde ervan staat een pittoresk, houten kerkje en de sæból (nederzetting aan zee) van schapenboerin Betty. Wildkamperen is er toegestaan, mits je bij Betty aanbelt voor toestemming. Betty en haar dochter runnen er ook een B&B, voor max. 8 personen. Zie litlabyli voor meer informatie.

Bezoek de ontzagwekkende Háifoss waterval

Bezoek de ontzagwekkende Háifoss waterval - tip foto
De hobbelige en slecht gemarkeerde F332 leidt naar de machtige Háifoss. Eenmaal aangekomen bij de parkeerplaats gaat een goed begaanbaar pad naar de bovenkant van de waterval (122 meter). Het geluid van het razende en kapotslaande water is oorverdovend. Een smal paadje leidt naar de voet van de waterval – enkel links aanhouden. Van beneden is het natuurspektakel zowaar nog indrukwekkender. Háifoss is gigantisch en kan zich qua schoonheid meten met de bekendere watervallen op het eiland.

Krijg wildlife in je vizier

Krijg wildlife in je vizier - tip foto
Als je van wildlife houdt, kom je in Westfjorden absoluut aan je trekken. En het mooie is: je rijdt er zo naartoe. Zo vliegen er aan het eind van Route 612 bij Látrabjarg miljoenen vogels rond, waaronder papegaaiduikers, en ligt er aan het eind van Route 614 een kolonie zeehonden te wachten op het Rauðasandur-strand. Altijd al eens walvissen willen zien? Diverse operators bieden whale watching tours aan vanuit Hólmavík.

Ga raften over gletsjerrivieren

Ga raften over gletsjerrivieren - tip foto
IJsland heeft relatief gezien het grootste gletsjeroppervlak van alle landen op aarde. Een goede plek om te gaan raften dus in een van de vele ijskoude gletsjerrivieren! Bij Hestasport boek je bijvoorbeeld een avontuurlijke dagtrip op de Oosterlijke Gletsjer Rivier in het noorden van IJsland. 

Ontspan in een hot pool

Ontspan in een hot pool - tip foto
Verspreid over de Westfjorden liggen talloze hot pools. Het water in deze algenrijke, geothermale baden, die worden gevoed door vulkanisch verwarmd water uit de bergen, is maximaal 41 graden heet. De meeste toeristen rijden eraan voorbij, dus de kans is groot dat je er locals ontmoet. Wij raden de volgende hot pools aan: Pollurinn, Reykjafjardarlaug, Hörgshliðarlaug (allen gratis).

Loop door wandelaarswalhalla Þórsmörk

Loop door wandelaarswalhalla Þórsmörk - tip foto
Þórsmörk is een oase van rust en bij uitstek geschikt voor wandelaars. Het natuurgebied wordt gekenmerkt door het grote aantal berkenbomen, wat an sich al bijzonder is, aangezien de hoeveelheid bomen op IJsland minimaal is. Een beklimming van de ‘huisberg’ Valahnúkur mag dan eigenlijk niet ontbreken. De route staat goed aangegeven vanaf de Volcano Huts en is op eigen houtje te doen. Het is desalniettemin een stevige klim. Als het je lukt om de vijfhonderd hoogtemeters te slechten word je bovenop getrakteerd op een niet te evenaren uitzicht: meanderende rivieren, gletsjers en het uitgestrekte berkenbos.