7 redenen waarom een reis naar Ierland op je bucketlist thuishoort image
Getty Images

7 redenen waarom een reis naar Ierland op je bucketlist thuishoort

Ierland, the Emerald Isle, staat vooral bekend om de vele tinten groen die de landschappen domineren. De natuur is hier nog baas en dat merk je als je de imposante bergen beklimt of de nationale parken ontdekt. Dat de bestemming hoog op de verlanglijst van fervente wandelaars staat, is dus niet verwonderlijk. Toch is Ierland nog zoveel meer dan natuur alleen: culinair genieten, eeuwenoude kastelen en ruïnes, meedansen op livemuziek … Deze bestemming heeft het allemaal. We geven je 7 redenen waarom je het land nú op je bucketlist moet zetten!

1. Maak roadtrips van hoog niveau

De Wild Atlantic Way brengt je langs het Connemara Nationaal Park.De Wild Atlantic Way brengt je langs het Connemara Nationaal Park. Foto: Galtic

De Ring of Kerry, de Wild Atlantic Way of de Slea Head Drive rond Dingle … Wie op roadtrip wil, krijgt wellicht te maken met een portie keuzestress, want er zijn verschillende Ierse autoroutes die tot de mooiste ter wereld behoren.  De Wild Atlantic Way is misschien wel de bekendste. Je ontdekt in ongeveer 2500 kilometer de prachtige Ierse westkust met onderweg tal van hoogtepunten, waaronder de kliffen van Moher, het schiereiland Dingle en het Connemara Nationaal Park. 


2. Verken het land van de verhalenvertellers

De indrukwekkende Long Room van de onderzoeksbibliotheek.De indrukwekkende Long Room van de onderzoeksbibliotheek. Foto: Galtic

Niet alleen de prachtige Ierse wegen domineren de toplijsten; in de mooiste bibliotheken ter wereld vind je steevast de bibliotheek van het Trinity College in Dublin. Het is de thuishaven van een van Ierlands meest bekende culturele schatten: the Book of Kells. En dat is niet het enige dat boekenwurmen zal bekoren: Ierland is het geboorteland van heel wat legendarische schrijvers. Treed in de voetsporen van onder meer Samuel Beckett, Oscar Wilde en James Joyce. 


3. Verken de mythe van Priest’s Leap

De Priest's Leap bergpas brengt je langs adembenemende uitzichten.De Priest's Leap bergpas leidt je langs adembenemende uitzichten. Foto: Galtic

The Priest's Leap is een adembenemende route door het Ierse landschap en de herkomst van de naam is misschien wel even spectaculair. Het verhaal gaat als volgt: toen een priester door Engelse soldaten werd achtervolgd, zou zijn paard een sprong gemaakt hebben vanaf een bergtop. Ruiter en paard landden volgens de mythe zo’n vijf kilometer verder, waardoor de priester kon ontkomen aan gevangenschap. Of de legende iets van waarheid bevat, zullen we nooit weten … Het is wel een mooi verhaal om aan te denken als je de bergpas oversteekt. De smalle baan gaat op en neer als een rollercoaster met onderweg de mooiste uitzichten. Eenmaal aan de top heerst er absolute rust. Alleen het geblaat van de schapen die je omringen brengt je terug naar de realiteit. 


4. Duik in het groen in Connemara Nationaal Park

Kylemore Abbey midden in het park.Kylemore Abbey ligt midden in het Connemara Nationaal Park. Foto: Galtic

Het is meteen duidelijk vanwaar Michel Sardou zijn inspiratie haalde voor zijn wereldbekende hit ‘Les lacs du Connemara’: woeste bergen, heidevelden, graslanden en bossen domineren het schilderachtige landschap van het Connemara Nationaal Park. Ontdek Kylemore Abbey, een prachtige abdij met victoriaanse tuin midden in het groen.  
Meer zin in een stevige wandeling? Beklim dan Diamond Hill. Let wel: dit is niet zomaar een heuveltje. Er staat je een pittige klim naar 445 meter hoogte te wachten. Maar inspanningen worden beloond: aan de top geniet je van een uitzicht op een uitzicht op de Twelve Bens-bergen en de Atlantische Oceaan.  


5. Waan je in een andere wereld in de Wicklow Mountains

Hiken in de Wicklow Mountains.Hiken in de Wicklow Mountains. Foto: Galtic

Hoewel de Wicklow Mountains zich slechts op een uurtje rijden van Dublin bevinden, waan je je hier in een volledig andere wereld. Van het drukke stadsleven is niets meer te bespeuren. Rijd over the Great Military Road van noord tot zuid en leer de ruggengraat van het nationale park kennen. Stop onderweg ook zeker bij de oude abdij van Glendalough, een niet te missen parel. 


6. Proef Guinness in Dublin

Hier leer je alles over het Ierse zwarte goud.Bij de Guinness Storehouse leer je alles over het Ierse zwarte goud. Foto: Galtic

Het ‘zwarte goud’ is in Ierland geen koffie, maar wel Guinness. De wereldberoemde Ierse stout kent zijn oorsprong in Dublin. Het Guinness Storehouse deed ooit dienst als de fermentatiefabriek van de brouwerij, nu is het dé plek bij uitstek om alles te leren over de ingrediënten en de geschiedenis van het iconische bier. Uiteraard kun je hier ook proeven! Geen fan van Guinness? Er zijn genoeg alternatieven om je dorst te lessen. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan een van de vele gin- en whiskeydistilleerderijen. 


7. Het is gezelligheid troef

Voor gezelligheid en contact met de locals kun je terecht bij een van de vele Irish pubs. Foto: Getty Images

Na een dag vol avontuur en cultuur de avond afsluiten? Dat kan op een ontspannen manier in de vele Ierse pubs. Zoek er eentje uit met livemuziek om de ervaring compleet te maken: niets beter dan traditionele Ierse muziek gespeeld op viool, gitaar en tinnen fluitjes. 

Of je nu zoekt naar een wandelvakantie of een citytrip, bij Galtic ben je aan het juiste adres. De travel designers zorgen voor een reisvoorstel op maat met tal van tips en tricks voor een onvergetelijke ervaring in Ierland, ver weg van de tourist traps. Voeg de bestemming alvast toe aan je bucketlist, want hier worden dromen werkelijkheid. Overtuigd van Ierland? Ontdek het aanbod van Galtic en kort je bucketlist in.


Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door:

 en 


Meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!