Hongarije Artikelen & Blogs

Dit is waarom wij inheemse stammen niet met rust moeten laten

Gepubliceerd: 05 nov 2019 0
Honderden stammen en culturen op de wereld dreigen uit te sterven. Er zijn er nog maar een paar die écht authentiek leven. Terwijl 'wij' als reizigers juist op zoek zijn naar authenticiteit. Moet je die mensen met rust laten of vinden deze inheemse volkeren het helemaal niet erg als we langskomen? Voor de Goede Reispodcast van Columbus Travel en BNR Nieuwsradio gaat presentator Geert Jan Hahn hierover in gesprek met Kieke van Maarschalkerwaart, Jimmy Nelsons rechterhand bij de Jimmy Nelson Foundation.


Kieke van Maarschalkerwaart is projectmanager bij de Jimmy Nelson Foundation, een organisatie die primitieve culturen en stammen vastlegt op camera. Zij heeft zelf ook meerdere bedreigde stammen bezocht: van de laatste cowboys in Hongarije tot aan de Q’eros in Peru. Tevens werkt zij mee aan innovatieve projecten, denk aan VR-brillen voor de lokale bevolking. Hiernaast gaat zij ook regelmatig mee met Jimmy Nelson himself als cameravrouw. 

Presentator Geert Jan Hahn bespreekt met Kieke het reisdilemma: als we inheemse stammen bezoeken, zorgt dat juist niet voor westerse 'besmetting'? Ook vraagt hij haar of het vastleggen van de culturen niet vooral leuk is voor onze eigen musea in plaats van dat deze stammen daar zelf wat aan hebben? Verder gaan Geert Jan en Kieke in gesprek over of het onder de aandacht brengen van inheemse volkeren in de toekomst leidt tot de komst van toeristen naar deze afgelegen gebieden. Luister hier waarom 'we' dit moeten toejuichen:

 

 

Wil jij ook op reis voor de Jimmy Nelson Foundation?

Eén keer per jaar reiken wij de Columbus Travel Awards uit aan onze favoriete reisfoto's op de online Columbus Community. Als lid van de Columbus Community kun je daar niet alleen eeuwige roem mee in de wacht slepen, maar ook fan-tas-tische prijzen. In de categorie ‘cultuur’ is de prijs een onvergetelijke reis om een inheemse cultuur of traditie te documenteren met een Columbus-schrijver en een professionele reisleider van de Jimmy Nelson Foundation. Waar en wie precies wordt tijdens de uitreiking van de Columbus Travel Awards in februari 2020 bekendgemaakt – om het spannend te houden! Je foto's worden gepubliceerd in een reportage in de Columbus Travel en op de website van de Jimmy Nelson Foundation. De wedstrijd gaat van start op 1 oktober en je foto's uploaden kan hier t/m 31 december 2019. 

Hoofdafbeelding: Kieke van Maarschalkerwaart

deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Meer Hongarije artikelen

Stedentrips winter 2020: 8x de mooiste Europese steden (en waarom je nog maar drie maanden hebt om ze te bezoeken)

Bij een citytrip denk je al gauw aan een aangenaam zonnetje, maar ook – nee: júíst – in de winter laten steden zich van hun mooiste kant zien. Dit zijn de acht beste Europese citytrips deze winter. 

Bij een citytrip denk je al gauw aan een aangenaam zonnetje, maar ook – nee: júíst – in de winter laten steden zich van hun mooiste kant zien. Dit zij...

Bezoek de 7 meest Instagram-waardige musea van de wereld

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond, interactieve musea. Deze speeltuinen voor volwassenen zijn ook nog eens een lust voor het oog en daarom perfect voor het schieten van mooie plaatjes. Op deze plekken vul jij je Instagram-feed.

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond, interactieve musea. Deze speeltuinen voor volwassenen zijn ook nog eens een lust voor het oog en daarom pe...

10x de leukste borreladresjes van Boedapest

Een stedentripje naar Boedapest is nooit een slecht idee. Zéker niet in de zomer, wanneer de vele ruïnebars de poorten naar hun verborgen binnentuinen (kerts) open zetten. Columbus-reporters Tom Aussems en Lars van der Waarden kamden de binnenstad voor je uit, en brachten hun favoriete culturele hoo...

Een stedentripje naar Boedapest is nooit een slecht idee. Zéker niet in de zomer, wanneer de vele ruïnebars de poorten naar hun verborgen binnentuinen...