9 tropische bounty-eilanden voor de Franse kust image

9 tropische bounty-eilanden voor de Franse kust

Als je aan eilanden denkt, dan denk je al gauw aan de Cariben. Maar wist je dat er óók voor de kust van Frankrijk idyllische eilandjes liggen voor een ultiem bounty-gevoel? Dit zijn de 9 mooiste.


Even voorstellen: Île de Bréhat (Foto: Jean-François Gornet, Flickr)

1. Île de Bréhat, Bretagne

Er heerst een microklimaat op Île de Bréhat, dat in dezelfde inham ligt als de Kanaaleilanden. En dat betekent dat het eilandengroepje vol staat met palmen en tropische bloemen. Maar ook op het gebied van wildlife staat het zijn mannetje; er komen 270 koppeltjes papegaaiduikers voor en talloze andere zeevogels. Jij kunt ze spotten vanaf het strand. Aanraders: de kliffen van het noordelijke eiland en de stranden van Guerzido.

Zo kom je er: Met de veerboot vanuit Point de l’Arcouest (10 min).


Even voorstellen: Île de Batz (Foto: Groman123, Flickr)

2. Île de Batz, Bretagne

Vanwege de wuivende palmbomen en witte zandstranden, zou je het niet zeggen. Maar Île de Batz ligt toch echt voor de kust van Bretagne. Het eilandje is slechts 3,5 kilometer lang en kan eenvoudig te voet of per fiets worden verkend. De meeste bezoekers strijken met een picknickmandje neer op Grève Blanche, het grootste en pittoreskste strand van het eiland. 

Zo kom je er: Met een van de drie veerbootdiensten – Compagnie Finistérienne de Transport Maritime, Armor Excursions of Compagnie Maritime Armein – vanuit Roscoff (15 min).

3. Ushant, Bretagne

Als je op de veerboot naar Ushant staat, begrijp je waarom dit meest westelijke punt van Frankrijk ‘het eiland aan het eind van de wereld’ wordt genoemd. Op dit door de wind aangetaste eiland is in honderd jaar weinig veranderd; er wonen vissers, zeilers en schapenboeren. Al komen er steeds meer kunstenaars en dagjesmensen af op de prachtige wandel- en fietspaden, vuurtorens, kliffen en verborgen stranden.
 
Zo kom je er: Met de Penn Ar Bed-veerboot vanuit Brest (2.5 uur) of Le Conquet (1.5 uur).


Even voorstellen: de Morihan-kust (Foto: Pedro Lastra, Unsplash)

4. Groix, Bretagne

Mensen op het vasteland doopten Groix om tot ‘hekseneiland’. Waarschijnlijk niet omdat er onverklaarbare dingen gebeurden, maar om toeristen af te schrikken. Het plannetje werkte, want zelfs nu nog wordt het paradijselijke eilandje louter bezocht door Fransen. De stranden zijn er parelwit, het water turkoois en de dorpjes charmant. Bovendien kom je er als natuurliefhebber, wielrenfanaat of vogelspotter uitstekend aan je trekken. 

Zo kom je er: Met de Compagnie Océane-veerboot vanuit Lorient (45 min). 


Even voorstellen: Belle Île en Mer (Foto: (vincent desjardins), Flickr)

5. Belle Île en Mer, Bretagne

Belle Île en Mer – ‘het mooie eiland aan de zee’ – is met zijn 16 kilometer lengte het grootste van de eilanden voor de kust van Bretagne. En vanwege de charmante dorpjes, hotels en restaurantjes ook een van de meest diverse. Maar er is meer. Zo vormde de fotogenieke kustlijn en het kristalheldere water de inspiratie voor een aantal werken van Monet. De beste manier om het eiland te ontdekken is, net als op zoveel eilanden, te voet of per fiets. Je kunt er onder andere een 17e-eeuws fort, archeologische opgravingen en verborgen strandjes bezoeken. 

Zo kom je er: Met de Compagnie Océane-veerboot vanuit Quiberon (45 min.) of met de Compagnie du Golfe-veerboot vanuit Vannes (2 uur) of Port Navalo (50 min). 


Even voorstellen: Île-aux-Moines (Foto: Francis THÉVENEAU, Flickr)

6. Île-aux-Moines, Bretagne

Van de maar liefst 42 eilanden langs de Morbihan-kust, behoort Île-aux-Moines tot de populairste. Deze ‘parel van de golf’ trekt dan ook een breed publiek aan, van fietsers tot pleziervaarders en van zonaanbidders tot gepensioneerden. In het zuiden vind je overigens nog een bewijs van het prehistorische verleden van het eiland: de zesduizend jaar ouder Dolmen de Pen-Hap, een verzameling rechtopstaande stenen. 

Zo kom je er: Met de veerbootshuttle vanuit Port-Blanc (Baden) (5 min). Het hele jaar door elk half uur. 


Even voorstellen: Île de Ré (Foto: Giancarlo Foto4U, Flickr)

7. Île de Ré, Nouvelle-Aquitaine

Designhotels, boetiekjes, galerieën, goede restaurants; Île de Ré in de buurt van La Rochelle is vooral in de winter geliefd onder een wat chiquer publiek. Maar in de zomer weten ook, ahum, minder welgestelden hun weg te vinden naar de fijne zandstranden op het eiland. De beste tijd om Île de Ré te bezoeken is echter de herfst, want dan heb je de fraaie bossen en zandduinen, lieflijke dorpjes en historische forten bijna voor jezelf.

Zo kom je er: Te voet of met de fiets of auto via de drie kilometer lange tolbrug vanuit La Rochelle. De brug is 24/7 open. 

8. Îles d'Hyères, Côte d'Azur

Van de vier eilanden aan de Rivièra-kust, zijn Porquerolles en Port-Cros de leukste om te bezoeken. Projectontwikkelaars worden er buiten de deur gehouden, wat betekent dat deze nationale parken onaangetast blijven. Vermijd de zon aanbiddende drukte in de zomer, en bezoek de eilanden in de herfst of lente. Zo kun je op je dooie gemak genieten van de kliffen, uitzichten, bossen, wijngaarden en poederstranden. 

Zo kom je er: Met de TLV-shuttleboot vanuit de Tour Fondue (30 min). 


Even voorstellen: Îles de Lérins (Foto: Bex Walton, Flickr)

9. Îles de Lérins, Côte d'Azur

Ben je het jetsetpubliek in Cannes even spuugzat? Wijk dan bijvoorbeeld uit naar Île Saint-Honorat, waar je heerlijk kunt lunchen en prijswinnende wijn kunt drinken bij een klein genootschap van cisterciënzermonniken. Of: ga voor Sainte-Marguerite, met zijn aangelegde houten paden die kriskras over het eiland heen lopen naar onder andere een vogelreservaat en de 17e-eeuwse gevangenis waar de mysterieuze man met het ijzeren masker werd vastgehouden. Over zijn identiteit wordt al eeuwenland hevig gespeculeerd, omdat hij te allen tijde een zwart fluwelen masker droeg.

Zo kom je er: Met de veerboot vanuit de Vieux Port in Cannes (15-20 min).