Duitsland image

Duitsland


Reistips

Duitsland
Europa
Columbus Travel

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Reisreportages

Praktisch

Vakantieplannen voor Duitsland? Op onze website vind je de leukste bezienswaardigheden, activiteiten, bijzondere plekjes en routes buiten de gebaande paden. Van afkoelen in de mooiste meertjes van het Zwarte Woud tot overnachten in een boomhuis in Beieren. En van verrassende citytrips naar Leipzig, Düsseldorf en Hamburg tot wandelingen in de Alpen en Slot Neuschwanstein zónder de toeristenmassa.
BONUSTIP: Zin in een weekendje weg net over de Duitse grens? Doe inspiratie op met onze speciale pagina over stedentrips in Noordrijn-Westfalen, met leuke tips voor Keulen, Düsseldorf en het Ruhrgebied.

Beleef het wereldberoemde Slot Neuschwanstein op alternatieve wijze

Beleef het wereldberoemde Slot Neuschwanstein op alternatieve wijze - tip foto
Ontdek een andere kant van Slot Neuschwanstein. Voor het mooiste uitzicht op Slot Neuschwanstein stel je jezelf op op de Marienbrücke. Doe dit zo vroeg mogelijk, zodat je de massa mijdt. Wat de meeste mensen niet weten is dat het pad doorloopt, en dat je iets verderop in alle rust van nagenoeg hetzelfde uitzicht kunt genieten. Ook als je van het bovenste kabelbaanstation van de Tegelbergbahn zigzaggend omlaag wandelt, kom je mooie doorkijkjes richting het kasteel tegen. 

Zoek verkoeling in het Zwarte Woud

Zoek verkoeling in het Zwarte Woud - tip foto
Het Zwarte Woud behoort tot de populairste toeristische gebieden van Duitsland. Maar het middelgebergte, begroeid met hoge dennen en sparren, hóéft niet druk te zijn, zolang je weet waar je moet zijn. Doe bijvoorbeeld zoals de locals en zoek op een hete dag een van de verborgen bergmeertjes op, zoals de Glaswaldsee in het noorden van het Zwarte Woud, op 839 meter hoogte. De meertjes worden vaak omgeven door steile berghellingen begroeid met imposante naaldbomen. Je bereikt de Glaswaldsee via de L96 vanaf het dorpje Kniebis.

Leer surfen in München

Leer surfen in München - tip foto
De door bergen omsloten inwoners van Beieren hebben overal een antwoord op. Geen zee om te windsurfen? Dan ga je toch gewoon de rivier op! En wel midden in München. In de Englischer Garten, het grootste stadspark, stroomt de toepasselijk genaamde Eisbach onder een brug bij het Haus der Kunst en vormt een meter hoge staande golf, waar alleen de pro’s zich aan wagen. Voor beginners is de Flosslände, iets verder op de rivier, geschikter (surf breaks komen doorgaans enkel tussen mei en september voor). Op het aangrenzende weiland kun je lekker zonnen en barbecueën. 

Ga langs bij een van de laatste Lederhosenmachers van Beieren

Ga langs bij een van de laatste Lederhosenmachers van Beieren - tip foto
Een suède-leren broek, wie droomt er niet van? Eén van Beierens laatste, professioneel opgeleide, Lederhosenmachers is Engelbert Aigner. Hij studeerde drie jaar voor hij zich vakman mocht noemen. Het snijden, dat in deze zaak in Berchtesgaden alleen Aigner zelf mag, en lijmen (met tarwepulp) en stikken kost ongeveer 25 uur, het borduren afhankelijk van de wensen 15 tot 40 uur. 

Slaap in een boomhuis in Beieren

Slaap in een boomhuis in Beieren - tip foto
Das BAUMhaus is een creatie van het speeltuinbedrijf Cucumaz – een artistieke woonark die 6,5 meter boven een Alpenweide staat, op een speciale houten fundering (maar niet in een boom) en met een eigen dozijn koeien. Er is elektriciteit, maar geen stromend water. Als gast heb je toegang tot de douches, sauna en stoombaden in het nabijgelegen hotel Schlossanger. De ontbijtmand takel je ’s ochtends zelf de boomhut in.

Waai uit op de oever van de Elbe in Hamburg

Waai uit op de oever van de Elbe in Hamburg - tip foto
De noordoever van de Elbe in havenstad Hamburg ligt bezaaid met stadsstrandjes. Bijzonder populair, want het dichtst bij het centrum, is strandpaviljoen StrandPauli. Een van de fijnste tentjes ligt echter buiten de stad: 28 Grad – palmbomen, bamboehutjes, cocktails en Caribische muziek.

Draai warm voor Leipzig, ‘het nieuwe Berlijn’

Draai warm voor Leipzig, ‘het nieuwe Berlijn’ - tip foto
De gelijkenis tussen Leipzig en de hoofdstad gaat grotendeels op: beide liggen in Oost-Duitsland, hebben een trots Pruisisch en minder trots DDR-verleden, en zijn gezegend met een overmaat aan fantastische leegstaande woningen en/of industriële gebouwen waar studenten, artiesten en andere smaakmakers zijn neergestreken. Resultaat: een van de spannendste party- en kunstscenes van Duitsland. Laat het alleen uit je hoofd tegen locals te zeggen dat hun stad ‘het nieuwe Berlijn’ is − ze zullen je scheef aankijken.

Ontrafel de geheimen van Rügen

Ontrafel de geheimen van Rügen - tip foto
Steile kliffen, dichte beukenwouden en heerlijke stranden – Rügen is niet voor niets het populairste eiland van Duitsland. Maar dit kleine stukje Oostzee heeft ook een bijzonder bewogen geschiedenis, met in de hoofdrol piraten, nazi’s en mysterieuze Slavische priesters.

Bewonder industrieel erfgoed in Noordrijn-Westfalen

Bewonder industrieel erfgoed in Noordrijn-Westfalen - tip foto
De teloorgang van de steenkolen- en staalindustrie maakte de weg vrij voor een nieuw begin. Braakliggende terreinen werden omgetoverd tot groene oases, en industrieel erfgoed werd op slimme wijze getransformeerd in bruisende culturele hubs. Tegenwoordig kun je in het Ruhrgebied – een agglomeratie die qua inwoneraantal slechts Londen en Parijs voor zich hoeft te dulden – genieten van liefst tweehonderd musea, tientallen festivals en vele horecagelegenheden. Symbool voor deze ommekeer staat Zollverein, een voormalig industriegebied in Essen dat kan wedijveren met Europa’s grootste cultuurcentra.

Slenter door het Düsseldorf van de locals

Slenter door het Düsseldorf van de locals - tip foto
Een van de upcoming wijken van Düsseldorf is Flingern. Voorheen een gewone woonwijk, die door de lage huren vooral veel creatievelingen aantrok. Dit zorgde voor nieuwe winkeltjes, trendy cafés en vele kleine ateliers en galeries en zo groeide Flingern uit tot een hip en alternatief buurtje. Vooral de Ackerstraße zit bomvol leuke en nieuwe restaurants. Ook biologisch en organisch eten staat centraal in deze wijk. Zo kan je bij Nordmann’s Eisfabrik genieten van vegan sorbets of banana-only ijs. De wijk ligt ten oosten van het centrum, een wandeling vanaf het centraal station naar en door deze wijk is dan ook een must-do.