Nelleke Noordervliet: ‘Laat dat fototoestel eens thuis!’ image
Lkoedam

Nelleke Noordervliet: ‘Laat dat fototoestel eens thuis!’

In elk boek wat auteur Nelleke Noordervliet schreef lees je wel iets terug van haar reizen. Zo is het hoofdpersonage uit 'Gigengacks reizen' geïnspireerd op haar eigen reiservaringen. We spraken haar over het verschil tussen een toerist en een reiziger. Haar tip: ‘Laat dat fototoestel nou eens thuis! Of die mobiel en selfiestick. En kijk om je heen!’In haar laatste roman neemt Nelleke je mee naar o.a. Suriname en de DDR (Foto: Annaleen Louwes)En u? Toerist of reiziger?‘In het buitenland zal iedereen me ongetwijfeld zien als een toerist. Ik ben 1.80 meter en blank, dus in de meeste landen zien ze me niet over het hoofd. Vooral in Afrika niet. Maar ik probeer altijd zoveel mogelijk op te gaan in de massa. Ik ga niet opzichtig met fototoestellen lopen zwaaien bijvoorbeeld. Of toeristische plekken bezoeken en dan álles doen wat de doorsnee toerist ook doet. De tip die ik dan ook mee wil geven is: Laat dat fototoestel eens thuis! Mensen lopen zichzelf voortdurend te fotograferen voor een decor, maar doe dat nou eens niet en kijk om je heen, neem een andere weg.’

In onze Reisbucketlist tipt Nelleke het nationaal park Müritz, een merengebied in de buurt van Berlijn (Foto: md)Hoe uit zich dat in uw manier van reizen?‘Ik probeer altijd appartementen of huizen te huren in plaats van in een hotel te zitten. Want dan kun je kiezen voor de (achter)buurten waar wat minder toeristen komen. Als het een bijzondere plek is, dan probeer ik er ook iets langer te blijven. Dat is een duidelijk verschil met een toerist: die zijn overal maar heel kort. Snel de highlights zien en dan weer door. Ik vind het dus belangrijk om ook naar de achterkant van een stad of land te kijken, niet alleen naar het uiterlijk. Immers, een toerist neemt genoegen met de uiterlijke – of schone – schijn. Een reiziger probeert daadwerkelijk door te dringen tot een stad, land of gemeenschap.’Veel romans van Nelleke spelen zich af in het buitenland, van Nederlands-Indië in 'Tine' tot de Cariben in 'Pelican Bay'. In 'Aan het eind van de dag', haar meest recente roman, voert ze de lezer terug naar onder andere Suriname en de DDR in de jaren zeventig en tachtig.

Ook een aanrader: de middeleeuwse stad Weimar, waar onder andere Goethe woonde (Foto: f. ermert, Flickr)Even niet als toerist door het leven? Columbus tipt digitaal detoxen!Laat Facebook en e-mailtjes links liggen. Tijd voor een digitale detox! Zo doe je het:1. First, admit you have a problem.2. Koop een reiswekker zodat je ’s ochtends niet je telefoon checkt om te weten hoe laat het is en vervolgens meteen online gaat.3. Installeer de app White Spots. Deze laat je zien waar in de wereld géén bereik is.4. Ga naar digital detox accommodaties, plekken zonder wifi maar mét kaarsen en bordspelletjes.5. Boek een vakantie naar Paraguay of Venezuela. Deze landen hebben de langzaamste internetverbinding ter wereld. Frustratie gegarandeerd — je sluit je browser in no time!6. Afrika en Australië zijn ook altijd een goede optie. Op deze continenten zijn er meer plekken zónder bereik dan mét.7. En er is altijd nog Antarctica ...Meer lezen over de reiservaringen en -tips van Nelleke? Lees het in onze gloednieuwe Reisbucketlist 2017 die nú in de winkel ligt. Hierin laten we 50 reislustige BN’ers aan het woord. Zo doet Nelleke een boekje open over de mooiste plekken in Oost-Duitsland. Voor nog meer inspiratie lees je onze reportage over Leipzig in editie 45, shop.columbusmagazine.nl.