Op avontuur in de bergen van het Zwarte Woud image
REDACTIE

Op avontuur in de bergen van het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud behoort tot de populairste vakantiebestemmingen in het zuiden van Duitsland. Maar het middelgebergte, begroeid met hoge dennen en sparren, hóéft niet druk te zijn, zolang je weet waar je moet zijn. Onze tips lees je hier.

Glaswaldsee in het Zwarte Woud van Duitsland
Na een vermoeinde trektocht kun je zwemmen in het koele water van de verborgen Glaswaldsee. Foto: Louise ten Have / Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)


Verkoeling in een bergmeer

Doe als de locals doen en zoek op een hete dag een van de verborgen bergmeertjes op, zoals op de foto het kleine stuwmeertje Glaswaldsee, op 839 meter hoogte in het noorden van het Zwarte Woud. De meertjes worden vaak omgeven door steile berghellingen begroeid met imposante naaldbomen. Zwem in het koele water, rust aan de kant een middagje uit van je vermoeiende trekkings en doe als de houthakkers van het Zwarte Woud vroeger deden: een wedstrijdje wie het langst kan blijven staan op de boomstammen die in meertje drijven. Valpartijen en lachsalvo’s gegarandeerd. Als je de steile helling beklimt, heb je een spectaculair uitzicht over het meer. Locals noemen de Glaswaldsee ‘het blauwe oog van het Zwarte Woud’ maar zover willen we niet gaan. Door de humusrijke bodem verschiet het – overigens perfect schone – water van kleur en zouden we het meer eerder ‘het bruine oog’ noemen. De Glaswaldsee bereik je via de L96 vanaf het dorpje Kniebis. Ga rechtsaf na ongeveer twaalf kilometer, door een mooi dal. Uiteindelijk nog even anderhalve kilometer lopen (klimmen!). In het zuiden van het Zwarte Woud ligt een ander verborgen prachtmeer, de Feldsee, die alleen te voet of mountainbike bereikbaar is. In tegenstelling tot de drukke Titisee (met vijfduizend bezoekers per dag) is de kans groot dat je het meer voor jezelf hebt, maar je mag er niet zwemmen. Je kunt niet alles hebben!

Paragliden over de bergen

Geen uitzicht op een berg weegt op tegen het vogelperspectief dat je hebt terwijl je aan een glijscherm hangt. Via verschillende paraglidebedrijfjes aan de westrand van het Zwarte Woud kun je zonder enige voorkennis een tandemsprong maken met een ervaren piloot en een paar uur boven de bossen zweven.
 

Het mountainbikeparadijs

De regio Hochschwarzwald is een lust voor het oog én een paradijs voor mountainbikers dankzij de constante afwisseling van woud, weides, beekjes, spectaculaire uitzichten en mooie meren. Fijn om te weten voor fietsers: er is weinig conflict met wandelaars want die kom je bijna niet tegen. Ben je niet goed getraind? Geen enkel probleem – je huurt gewoon een e-mountainbike en je kunt vrijwel elk stijgingspercentage aan. Wij reden hier voor het eerst op een e-mountainbike en vonden het geweldig. Je bepaalt zelf hoe zwaar je het jezelf wilt maken. Samen met lokale mountainbiker Felix, hebben we een top-4 mooiste routes samengesteld. Met deze routes heb je de tijd van je leven:

Rundum den Feldberg 15 kilometer lange track geheel boven de 1100 meter met schitterende uitzichten over wouden, weiden, meren en idyllische paden. Technisch iets moeilijker.

Faszination Schluchsee 41 kilometer lange track voor een halve dag met veel weiden rondom een mooi meer. Technisch niet moeilijk.

Blasiwalder Durscht Tour Eenvoudige 43 kilometer lange track voor een halve dag, met minder hoogtemeters en langs de mooie kant van de Schluchsee. Vergeet je zwembroek niet.

Hochschwarzwälder 4 Seen Tour Zware track (zelfs met e-mountainbike), langs vier meren, alleen voor gevorderde mountainbikers in verband met benodigde techniek.