Columbus Travel-gasthoofdredacteur Tom Waes op de biechtstoel image
De Mensen VRT

Columbus Travel-gasthoofdredacteur Tom Waes op de biechtstoel

In Columbus editie 97 hebben we wel een heel speciale gasthoofdredacteur: acteur, presentator, regisseur en bovenal reiziger Tom Waes die voor zijn televisieprogramma 'Reizen Waes' de hele wereld afstruint. In zijn voorwoord vertelt hij wat corona voor effect op hem heeft gehad en hoe hij daar mee omgaat: 

"De wereld is op slot. Net als veel andere gepassioneerde reizigers heb ik er even over gedaan om me daarbij neer te leggen. Het is voor iedereen zo. Dat geeft wel wat rust. En ik moet eerlijk zeggen: mensen zijn veel met de negatieve aspecten van corona bezig, maar de crisis heeft ook tot veel inzicht geleid. In je eigen land op reis gaan en het wat dichter bij huis zoeken kan ook heel mooi zijn. Ik ben zelf amateurfotograaf en heb over heel de wereld op mijn buik gelegen om wilde dieren vast te leggen. Door de coronacrisis ben ik tot het inzicht gekomen dat dat ook gewoon hier kan. Ik heb mijn fiets gepakt, ben hier misschien twintig kilometer van mijn deur een natuurgebied binnengereden en heb prachtige foto’s van vogels gemaakt. Dat had ik daarvoor nooit gedaan; er moest altijd een zeldzaam luipaard zijn."

Foto: De Mensen (VRT) Tom Waes voor de Fairbanks-bus in Alaska, bekend van het boek en de gelijknamige film 'Into the Wild'. Foto: Een. 

"Omdenken is onlosmakelijk verbonden met reizen buiten de gebaande paden. Met openstaan voor nieuwe ervaringen, voor mensen die op je pad komen. Voorbeeldje: toen ik in Brazilië een keer het vliegtuig miste, heb ik direct een knop omgezet. Ik stapte in een taxi en raakte aan de praat met de chauffeur, die me vervolgens uitnodigde om bij hem thuis te komen eten, in een favela. Een fantastische ervaring die ik anders nooit had gehad. Op elke reis kun je dezelfde tactiek toepassen. Neem een taxi en vraag aan de chauffeur: waar kom je vandaan en waar woon je? Ik ben er honderd procent van overtuigd dat menigeen je mee zal nemen naar zijn wijk en plekken laat zien waar je normaal nooit zou komen.

Omdenken leidt tot omdromen. Je brein maakt een sprongetje en ineens kun je je geheel nieuwe werelden voorstellen. Werelden vol potentie en avontuur. Editie 97 van Columbus prikkelt je fantasie en geeft je een duwtje in de juiste richting. Ik ben vereerd om daar als gasthoofdredacteur een eigen bescheiden bijdrage aan te leveren. Kom met mij mee naar België, waar ik voor Reizen Waes: Vlaanderen de ene na de andere ontdekking deed. Maar bestorm ook de verborgen valleien van Nepal en trek door de savanne van Tanzania. Bijzondere aandacht besteden we aan de prachtige natuur van Europa, waaronder minder bekende nationale parken en arctische eilanden waar je je aan de rand van de wereld waant. Zo op het eerste gezicht lijken dit de meest uiteenlopende bestemmingen en reiservaringen, maar ze hebben één ding gemeen: als reiziger moedigen ze je aan te denken in mogelijkheden. Te durven dromen. De wereld is op slot, maar onze verbeeldingskracht allerminst."


Lees ook:

 

Tom Waes Reizen Waes quiz

Ben je benieuwd naar Columbus editie 97, waar Tom Waes gasthoofdredacteur van is? Hieronder vind je vast een voorproefje. Hebben? Je bestelt de editie in onze webshop!


 

Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!