Ontdek de bloesemstreek van Belgisch Limburg: 8 tips voor weekendje weg image
REDACTIE

Ontdek de bloesemstreek van Belgisch Limburg: 8 tips voor weekendje weg

Haspengouw is de grootste fruitregio van West-Europa en een paradijs voor wie houdt van cultuur én natuur. In het voorjaar verandert het landschap in een kleurrijke bloesemzee en in het najaar kun je er vers fruit plukken. Fiets of wandel tussen de boomgaarden, geniet van betoverende kastelen en proef Limburgse lekkernijen. 

1. Bewonder een prachtig uitzicht door de kerkmuren heen

Reading between the Lines, het tien meter hoge doorkijkkerkje van architectenduo Gijs Van Vaerenbergh, staat op een prachtige plek tussen de boomgaardenhellingen. De speciale constructiewijze zorgt ervoor dat het glooiend landschap altijd zichtbaar blijft doorheen de kerk, waardoor deze tegelijk aan- als afwezig is in het landschap. Het doorkijkkerkje is enkel te voet of met de fiets bereikbaar. Onze tip? Volg de PIT-fietsroute en geniet van 27 kilometer aan boomgaarden, akkers, kastelen, vergezichten en glooiende hellingen. Op de route kun je zeven unieke kunstwerken bewonderen in het de natuur, waaronder een zwevend kapelletje gemaakt uit kersenhout. Hét coronaproof alternatief voor drukke museumzalen.

Het doorkijkkerkje 'Reading between the Lines' staat bovenop de Haspengouwse heuvels. Foto: Simone  Wittgen

2. Bezoek een van de laatste ambachelijke stroopstokerijen in Vlaanderen

De stroopstokerij van Vrolingen maakt al sinds 1843 ambachtelijke stroop. De stokerij bevindt zich in een oud gebouw en maakt nog altijd gebruik van authentieke apparatuur. Al langer dan een eeuw worden hier appelen en peren geperst en ingedikt tot stroop. Het productieproces duurt 24 uur en gebeurt grotendeels handmatig. Het resultaat is een heerlijke appel-en perenstroop zonder toegevoegde suikers, bewaarmiddelen of kleurstoffen. 

De stroop van Vrolingen is een Haspengouws streekproduct sinds 1843. Foto: Stroopstokerij van Vrolingen

3. Plan een fietspauze in en proef allerlei streekgerechten

In het fietscafé de Bottelarij kun je genieten van typische streekgerechten en Limburgse bieren, maar ook van een multiculturele keuken. Ben je eerder een zoetebek? Dan kun je er ook smullen van zelfgebakken taarten en zoete pannekoeken. De streekwinkel van de Bottelarij verkoopt naast eerlijke streekproducten (waaronder heerlijke huisbereide speculaas) ook leuke hebbedingetjes van lokale kunstenaars en cadeaupakketten. Daarnaast kan je in de Bottelarij terecht voor toeristische informatie en fietsverhuur. Er zijn ook wandel-en fietskaarten beschikbaar om de streek te ontdekken en je kan er informatie krijgen over leuke overnachtingsplekjes in de buurt.

De Bottelarij is een fietscafé waar je typische streekgerechten kunt proeven. Foto: Visit Limburg

4. Proef ambachtelijke honing in een lokale zorgimkerij

In Ulbeek vind je een lokale imkerij met winkel waar je naast lekkere honing ook kruiden kunt verkrijgen. Frank en Marlies, een leuk koppel, besloten om hun interesse in bloemen en kruiden te verenigen en zo ontstond Nais. Intussen hebben ze ook de eerste zorgimkerij van België uitgebouwd omdat ze hun liefde voor natuur wilden combineren met de zorg voor kwetsbare mensen. De zorgimkerij organiseert verschillende activiteiten, aangepast aan de behoefte van elke zorggast. Zo kunnen de gasten zelf kiezen om zich bezig te houden met de kippen, alpaca's, bijen of honden. Samen produceren ze biologische, milieuvriendelijke en gezonde producten tegen betaalbare prijzen. Tip: probeer de acaciahoning, deze is overheerlijk!

Nais is een lokale (zorg)imkerij waar je biologische producten kunt kopen tegen betaalbare prijzen. Foto: Nais

5. Bezoek een gerestaureerde stroopfabriek

Met een rondleiding in de gerestaureerde stroopfabriek van Borgloon ontdek je het verhaal van het Haspengouwse fruit en de verwerking ervan. Je kunt hier op eigen tempo de weg volgen die een lekker stuk Loons fruit aflegt: van vruchtje aan de boom tot de werkelijke stroopproductie. Na je bezoek aan het fruitbelevingscentrum kun je lekker gaan smullen in bistro De Smaakfabriek op het gelijkvloers van de stroopfabriek. Chef-kok Giovani Oosters en zijn team toveren hier (h)eerlijke streekgebonden gerechtjes op je bord. In de streekproductenwinkel kun je lokale producten kopen om zelf lekker te kokerellen. 

In de gerestaureerde stroopfabriek van Borgloon kom je te weten hoe stroop wordt gemaakt. Foto: Frederik Maesen

6. Overnacht in traanvormige boomtenten

Langs de dreef naar het kasteel van Hex vind je vier traanvormige boomtenten waarin je kan overnachten. Deze sculpturen hangen aan hoogstammen en zijn het werk van kunstenaar Dré Wapenaar. Deze kunstenaar laat ons zien dat kunst niet alleen mooi, maar ook praktisch kan zijn. Je kunt hier slapen met maximaal twee volwassenen en twee kinderen. Rondom je zie je alleen maar velden en plantages: puur genieten! Auto's zijn hier niet welkom, waardoor je je moet parkeren bij de boer een paar meters verder. Een origineel overnachtingsplekje voor een avontuurlijke kampeernacht middenin de natuur. Tip: boek snel want deze tentjes zijn snel volzet!

In Borgloon kun je overnachten in traanvormige boomtenten van kunstenaar Dré Wapenaar. Foto: Tranendreef

Laat je door Columbus het bos insturen!
Ben je een echte bosliefhebber? De Columbus-redactie heeft een complete pagina met leuke tips, wandelingen en verhalen over bossen in Nederland en daarbuiten voor je samengesteld. Plus: Stuur je favoriete bosfoto in en win een weekendje in een natuurhuisje in het bos en vele andere topprijzen!

 

7. Aanschouw de herbestemming van een prachtig kerkje

De voormalige Sint-Rochuskerk in Ulbeek werd gerenoveerd en herbestemd tot de eerste overdekte begraafplaats van Europa. Het kerkje heeft twintig grafkelders, afgewerkt met marmeren dekplaten. Aan de achterzijde bevindt zich nog een columbarium voor een twintigtal urnen. Het glazen dak en de mooie verlichting geven het geheel een bijzonder karakter. Niet voor niets won dit monument in 2012 de Vlaamse Monumentenprijs

In de voormalige Sint-Rochuskerk vind je de eerste overdekte begraafplaats van Europa. Foto: Visit Limburg

7. Ontdek het middeleeuwse kasteel van Ordingen

Het middeleeuwse Kasteel van Ordingen is volledig gerestaureerd en omgetoverd in een sprookjesachtig viersterrenhotel met 34 suites. In het kasteel kunnen ook bruiloften en feesten georganiseerd worden en seminaries gegeven worden. Tot eind augustus kun je hier op het pop-upterras genieten van een lekker glas wijn, een verse koffie of een fris biertje. Ook kun je er authentieke gerechten proeven zoals Limburgse taart en artisanaal roomijs met aardbeien. 

Het Kasteel van Ordingen beschikt over 34 magische suites om in te overnachten. Foto: CUPA PIZARRAS

8. Geniet van een houtovengebakken pizza en een glaasje wereldse wijn

In Wijncafé Mourvèdre kun je terecht voor uitgelezen (huis)wijnen en overheerlijke, in de houtoven gebakken pizza's. Geen pizzafan? No worries, er zijn ook tapas en traditionele gerechtjes te verkrijgen. In 2002 werd de voormalige stal van de vierkantshoeve omgevormd tot een café met een gezellige binnenkoer en een fijn zonneterras. In de bijhorende wijnhandel Nivoo Vinum kun je meer dan 600 wereldwijnen kopen. Een verrassende Torontes uit Argentinië, een krachtige Shiraz uit Zuid-Afrika of een elegante Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland: voor ieder wat wils.

In Wijncafé Mourvèdre kun je nieuwe wijnen uit de hele wereld ontdekken en lekkere pizza's eten. Foto: Wijncafé Mourvèdre

Ben jij wel al eens naar Limburg gegaan? Deel jouw ervaringen in de comments!