Antwerpen: 10 hotspots die je niet mag missen image

Antwerpen: 10 hotspots die je niet mag missen

We hopten in Antwerpen van dok naar dok en van kaai naar kaai, en kwamen erachter dat je voor de spannendste tien avontuurtjes niet in de Antwerpse rosse buurt moet zijn, maar op ’t Eilandje.


Herken jij de stijl van deze wereldberoemde architecte? (Foto: Soul van Schaik, Unsplash)

Tekst: Matthijs de Groot

1. Een panoramisch avontuurtje

Wat het Guggenheim voor Bilbao en het EYE Filmmuseum voor Amsterdam is, is het Museum aan de Stroom (MAS) voor Antwerpen. Sinds de komst van dit icoon, is de bedrijvigheid in het oudste havengebied van Antwerpen weer als vanouds. Het spectaculaire gebouw, bekleed met rode Indiase zandsteen en gebogen glas, refereert aan zestiende-eeuwse stapelpakhuizen en is in korte tijd een architectonisch visitekaartje geworden. Je kunt er terecht voor tentoonstellingen over de geschiedenis van de havenstad. Hoogtepunt is evenwel het 360-graden panoramadak. Je komt er met de roltrap en de entree is gratis. Voor fotografie is niet het bovendek, maar de zevende etage het ideaalst, Hanzestedenplaats 1, +3233384400, mas.be. Ook vanuit het sterrenrestaurant op de negende heb je een fenomenaal uitzicht. Het menu van ’t Zilte is creatief, met tapas als langoustine met komkommer, wilde rijst met yoghurt en gebarbecuede oester, Hanzestedenplaats 5, +3232834040, zilte.be.

2. Een lazy avontuurtje

Een van de hipste nieuwe hotspots van ’t Eilandje doet van de buitenkant nauwelijks van zich spreken. Maar als we Lazy Jack eenmaal binnenlopen via een opening in een industriële loods, onthult zich een karakter- en sfeervol vleesrestaurant. Wat ons als designfreaks direct opvalt zijn de raampartijen in het dak, de zwarte lange gordijnen, robuuste meubels en grote groene planten. De ruimte ádemt gewoon industrie. Lazy Jack is in de basis dus een vleesrestaurant. Ik laat me de rundersteak dan ook goed smaken; Louise gaat voor de smaakvolle vega curry. Met lekker weer kun je er terecht op de loungebanken op het terras aan het water. Dé plek voor een lunch of wijntje in de buitenlucht, Kattendijkdok-Oostkaai 22, +32471192985, lazy-jack.be

3. Een lunchavontuurtje

Nog zo’n lust voor het oog: het interieur van Roest, vol stalen en houten elementen en balken met tientallen hangplanten eraan. Maar kijk ook vooral eens omlaag, door de glazen vloer met nostalgische voorwerpen die terug doen denken aan de industriële periode. Wij streken er neer voor de lunch. En ik kan je vertellen: de skills van de chef die de couscoussalade met rauwe zalm voor me klaarmaakte, zijn allesbehalve roestig! Sint-Aldegondiskaai 64, +3232987359, roest.be.

4. Een dansavontuurtje

Slaat de Saturday Night Fever toe? Gooi dan je heupen los bij Roxy, waar twintigers en dertigers losgaan op house en R&B. Wij moeten echter pas op de plaats maken. De deuren gaan pas om 23 uur open, en wij hebben geen rekening gehouden met een latertje! Rijnkaai 14, roxyantwerp.be.

5. Een koninklijk avontuurtje

Ze lopen er continu op hun tenen, maar dat resulteert dan wél in unieke combinaties van klassieke en hedendaagse balletstijlen. Een kijkje nemen áchter de schermen van het Koninklijk Ballet Vlaanderen? Neem dan deel aan een rondleiding in Theater ’t Eilandje, Kattendijkdok-Westkaai 16, +3232343438, eventonline.be/theater-t-eilandje


Ben jij al eens in 't Eilandje geweest? (Foto: Fred Romero, Flickr)

6. Een historisch avontuurtje

Het Red Star Line Museum is gevestigd in het voormalig magazijn van de gelijknamige scheep-vaartmaatschappij en gewijd aan diens geschiedenis. Dit jaar viert het zijn vijfde verjaardag, en daarom vinden er vanaf 22 september allerlei leuke festiviteiten en expo’s plaats. Wij kijken vooral uit naar het project Thuishaven, een bundeling van interessante migratieverhalen. Het museum is van 18 juni tot 21 september gesloten wegens verbouwing, Montevideostraat 3, +3232982770, redstarline.be

7. Een Spaans avontuurtje

Strandpaviljoen Bocadero beschikt over een ministrandje én een uitgebreid tapasmenu. Als we niet beter zouden weten, zouden we ons op het strand in Barcelona wanen! Elke dinsdag kun je je salsakunsten vertonen en er treden regelmatig dj’s op. Het zomerseizoen – lees: zomerbar! – barst bij Bocadero officieel los op 18 mei, Rijnkaai 150, +3232261075, bocadero.be.

8. Een seafood avontuurtje

Overdag kun je bij Restaurant De Kaai gezellig op het terras aan de oever van de Schelde zitten om een hapje te eten. Grote uitblinker op het menu zijn de vis- en zeegerechten, met name de mosselen. ’s Avonds worden alle stoelen en tafels aan de kant geschoven en verandert het modern ingerichte restaurant in een stijlvolle club, Rijnkaai 96 hangar 26/1, +3232332507. 

9. Een luxe avontuurtje

Waar vroeger een Pools scheepvaartbedrijf zetelde, zit nu restaurant en bar Lux. Kosten noch moeite zijn er gespaard om het interieur in oude luister te herstellen. Tussen alle marmer, vergulde lijsten en prachtige houten lambrisering kun je aan de cocktails en champagne of geniet je van het uitstekende menu, Adriaan Brouwerstraat 13, +3232333030, luxantwerp.com

10. Een architectonisch avontuurtje

In 2015 verrees op kaai 63 een nieuwe architectonische eyecatcher die de concurrentie met het MAS moet aangaan: het nieuwe Havenhuis, een diamantvormig complex bovenop een oude brandweerkazerne, naar een ontwerp van toparchitecte Zaha Hadid. Architectuur in optima forma! Zaha Hadidplein 1, +3232052011, portofantwerp.com.