Onthuld: de keukengeheimen van Thailand image
Louise ten Have

Onthuld: de keukengeheimen van Thailand

Wat is de ideale hoeveelheid kokosmelk voor khao soi? Waar wordt de beste lemongrass verbouwd? En welke straatmarkt mag je in geen geval overslaan? Vraag de locals in Noord-Thailand wat en waar je absoluut moet eten en je krijgt van iedereen een ander antwoord.

Rijstoogst nabij Chiang Rai, Thailand. Foto: Louise ten Have
Rijstoogst nabij Chiang Rai, Thailand. Foto: Louise ten Have (© Columbus Travel 2015)
 

Alles wat met voedsel te maken heeft, wordt in het noorden van Thailand héél serieus genomen. Wat opvalt is dat het eten heel anders is dan in de rest van het land. De Thailanders geven aan dat het klimaat daar een belangrijke factor in speelt. Noord-Thailand is koeler en bergachtiger dan het zuiden. Om warm te blijven heeft je lichaam hier dan ook meer vetten nodig. Die vetten zitten voornamelijk in vlees, met een gelatineachtige smaak en gestoofd tot het uit elkaar valt. Een tekort aan kokosmelk (er zijn hier minder palmbomen) en zeevruchten heeft geleid tot een nadruk op andere smaken en een liefde voor kruiden en bloemen. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de ‘ngiew noedels’, die hun naam danken aan de ngiewbloesem.

 

Bananenbladeren gekookt in varkensbloed

 

Veel gerechten zijn een complexe samensmelting van verschillende keukens en vertellen de geschiedenis van Noord-Thailand. De Chinese immigranten die hier in de achttiende eeuw kwamen brachten hun voorliefde voor sojasaus, gember en gefermenteerde bonen mee terwijl het bergvolk de Hmong rijstnoedels introduceerde. Ook Birma, dat tweehonderd jaar lang over delen van Noord-Thailand regeerde, heeft zijn culinaire sporen achtergelaten. Een populair Birmees gerecht is khao gan jin, rijst verpakt in bananenbladeren die zijn gekookt in varkensbloed.

 

Rijst erbij

 

De meningen zijn verdeeld over de herkomst van de bekendste regionale specialiteit, khao soi. De currysoep zou uit Birma kunnen stammen, maar veel experts denken dat de schotel de culturele melting pot van de regio weerspiegelt. De basis van veel gerechten in Noord-Thailand blijft overigens, zoals elders in Thailand, rijst. Het gaat dan om allerlei soorten kleefrijst (sticky rice), die op charmante wijze wordt geserveerd in rieten mandjes, met de hand tot een balletje wordt gerold en even in de hete saus wordt ondergedompeld.

 

Culinaire hotspot Chiang Mai

 

Ga hiervoor naar dé plek voor foodies: de kraampjes iets ten zuiden van de tempel Wat Chedi Luang, in het hart van de oude binnenstad van Chiang Mai. Proef in elk geval de heilige drie-eenheid van de Noord-Thaise keuken: nam prik num (geroosterde groene chilipasta), nam prik ong (een mild gerecht met varkensvlees, tomaten en gefermenteerde sojabonen) en khao soi (Chiang Mais beroemde currysoep met noedels).

 

Houd je van lekker eten en drinken op reis? Doe inspiratie op voor je volgende trip met Columbus-editie 92, die geheel gewijd is aan de beste eet- en drinkervaringen ter wereld.