Blog van de week: op visite bij de Orang Asli image
Markovisser

Blog van de week: op visite bij de Orang Asli

Columbus Reisreporter itenz13 bezocht tijdens zijn reis door Maleisië de inboorlingenstam Orang Asli. Wat hem vooral verwonderde was de primitieve levensstijl van de bewoners. De inboorlingen houden er vreemde rituelen en tradities op na. Welke? Dat lees je in de Topblog van deze week.

( Ontmoeting met inboorlingen in de jungle (Foto: Columbus Reisreporter itenz13)‘In oktober 2012 heb ik een trip naar de jungle van Taman Negara National Park gemaakt, hier ligt het oudste regenwoud ter wereld in het groene hart van Maleisië. Een onderdeel van deze fantastische trip was een bezoek aan een inboorlingen dorpje waar de ‘Orang Asli’ stam leeft, dit zou een zeer bijzondere ervaring worden die me nog lang zal heugen.Per longtailboot ging het de Tembelis rivier stroomafwaarts naar een strandje waar we afmeerden en de wal op klauterden. Enkele kinderen kwam onze gids Hermann (zijn eigenlijke naam was Mohammad, maar dit is makkelijker voor de toeristen) die voorop liep al tegemoet.De bewoners leven hier in kleine primitieve zelfgemaakte hutjes tussen de bomen. Hun voedsel wordt bijeengesprokkeld door de jacht op het wild in de bossen en wat ze aan vis vangen in de rivier. We mochten vrij rond lopen en foto’s maken en kregen alle gelegenheid tot het stellen van vragen.

Ik had eerst beetje plaatsvervangend gevoel van schaamte omdat je het gevoel krijgt dat je inbreuk doet op de privacy van deze mensen. Maar je kon ook wel merken aan sommige dingen die je zag dat de moderne beschaving ook hier zijn invloed op het leven had. Bepaalde artikelen die ze gebruikten konden ze gewoon niet zelf gemaakt hebben (kleding natuurlijk), dat was natuurlijk verkregen door ruilhandel.Hermann wees ons op allerlei bezigheden die ze deden. We werden naar een man geroepen die bezig was de pijtjes te bewerken die uit een blaaspijp geschoten werden om hun prooien af te schieten. Er werd uitgelegd hoe de giftige stof uit de bast van een bepaalde boom op de punt vd pijltjes gesmolten werd zodat het doelwit een verdovende lading kreeg.Even verderop kregen we te zien hoe deze blaaspijpen gemaakt werden en we zagen hoe de koppen van de pijltjes bewerkt en geschuurd werden met behulp van eucalyptusbladeren. Verbluffend hoe snel ze mooi rond en glad werden gemaakt.Daarna kregen we een demonstratie van hoe er met een stangetje rotanhout tussen twee klosjes hout op een stukje bamboe binnen twee minuten een vuurtje werd gemaakt. Hierna werd een demonstratie gedaan van het schieten met pijltjes uit een blaaspijp (lengte zeker 2½ mtr!). Verbluffend hoe de man een poppetje tegen een paal op ca. 15 meter afstand dwars in het hart schoot. Ik mocht natuurlijk ook even, op minder dan een mtr afstand tot het doel was ik best tevreden :-) JWe kregen voordat we weggingen nog wat tijd om rond te wandelen. Ik vroeg Hermann nog over iets wat ik niet helemaal meegekregen/verstaan had en dat ging over wat de inboorlingen deden met de lichamen van hun doden. Hij had ons namelijk verteld dat er telkens wanneer er iemand overleden was dat het lichaam van deze persoon achtergelaten werd en dat de rest van de stam vervolgens verhuisde naar een andere plek. Hij vertelde dat het lichaam ingepakt werd en vervolgens door de andere bewoners bevestigd werd in de top van een boom.’Benieuwd waarom de bewoners de overledenen in de boomtoppen bevestigden? Lees hier het hele verhaal van Columbus Reisreporter itenz13.