Veiligheid voorop: 5x de veiligste steden (en waar je juist niet heen moet) image
RobHoekstra

Veiligheid voorop: 5x de veiligste steden (en waar je juist niet heen moet)

Er spelen een heleboel factoren mee voor je een stad in je hart sluit, maar je gevoel van veiligheid is daar één van de belangrijkste van. In deze steden kun je met een gerust hart rondlopen.

De gerenommeerde Economist Intelligence Unit (ECU) stelde ook voor afgelopen jaar weer een lijst samen met de veiligste steden ter wereld. Daarbij werd rekening gehouden met vier soorten veiligheid: digitale veiligheid, gezondheid, infrastructuur en persoonlijke veiligheid – het gaat dus om méér dan criminaliteitscijfers. Onderaan de lijst bungelen Lagos in Nigeria, Caracas in Venezuela, Karachi in Pakistan en Dhaka in Bangladesh. 

Dit zijn de veiligste steden ter wereld

1. In Tokio kun je veilig over straat

De hoofdstad van Japan is de grootste stad én de veiligste stad ter wereld. Ondanks de enorme omvang en drukte heeft Tokio de zaken op bewonderenswaardige wijze op orde. Zo kun jij met een gerust hart de stad ervaren. Op sommige plekken lijkt de tijd te hebben stilgestaan, terwijl andere delen juist continu in beweging zijn. Eeuwenoude gebruiken en hightech gadgets,boeddhistische tempels en moderne wolkenkrabbers. Tokio is zowel traditioneel als vooruitstrevend. Neem bijvoorbeeld Tait, de kleinste wijk van Tokio. Hier ligt het oude, authentieke Asakusa, vol eeuwenoude straten, houten huisjes, geisha’s, karakteristieke kersenbloesem en heiligdommen als de Sensoji-tempel. Terwijl wijken als Shibuya en Shinjuku weer erg modern zijn en bekendstaan om de neonreclames.

2. In Singapore hoef je niet achterom te kijken

Singapore is niet alleen ontzettend veilig, de stad/het land/het eiland is ook nog eens buitengewoon schoon. Roken in het openbaar is verboden, op het gooien van afval op straat staan hoge boetes, en ook voor eten of drinken in bijvoorbeeld de metro word je zwaar bestraft. Nóg een groot pluspunt aan Singapore zijn de mogelijkheden tot gratis citytrippen. Het prijspeil is al een stuk lager dan bijvoorbeeld een Londen of Parijs, maar maakt ook nog eens veel activiteiten en bezienswaardigheden gratis voor bezoekers. Doe inspiratie op met deze 7 gratis activiteiten in Singapore.

3. Osaka is niet gevaarlijk

Japan heeft de zaakjes écht goed op orde wat betreft veiligheid; van de top drie veiligste steden ter wereld liggen er twee hier. De miljoenenstad geeft zó veel impressies dat het wel zo fijn is om niet over je schouder te hoeven kijken. De moderniseringsslag heeft Osaka zeker niet overgeslagen – de skyline is indrukwekkend - maar de rust en het terug-in-de-tijd-gevoel vind je ook nog middenin het centrum. Het Osaka Castle, met de aangrenzende fraaie tuinen, voeren terug naar de zestiende eeuw. Vervolgens ben je op een steenworp afstand weer back to the future in het hypermoderne centrum.

4. Amsterdam is een van de veiligste Europese steden

De onderzoekers van de ECU waren duidelijk niet gewend aan de fietscultuur van Nederland in het algemeen en Amsterdam in het bijzonder, want de hoofdstad staat zestiende wat betreft veiligheid met betrekking tot infrastructuur. De georganiseerde chaos van de fietsers zorgde voor minpunten, die vooral met de gezondheidszorg kon worden gecompenseerd. Al met al komt Amsterdam op een zeer respectabele vierde plek. Kopenhagen is de enige andere Europese stad binnen de top tien van veiligste steden ter wereld.

5. Veiligheid staat voorop in Sydney

Wie aan Sydney denkt, denkt automatisch aan het Opera House, Bondi Beach en de haven met de Harbour Bridge. Absolute must-visits bij een stedentrip naar de grootste en oudste stad van Australië. Tijdens je bezoek hoef je je geen zorgen te maken om veiligheid, de stad staat vijfde in de top tien van veiligste steden ter wereld.

Wist je dat je de gebaande paden in Sydney ook op de Columbus-manier kunt ontdekken? Skip de bekende stranden bij de wandeling van Coogee naar Bondi, en kies voor de ferry van Circular Quay naar Manly Beach. Je waant je hier in een buitenwijk van Sydney, met veel kleine winkeltjes, restaurantjes en een schoon strand. Pak de ferry rond zonsondergang terug naar het centrum, zodat je vanaf het water kunt genieten van de verlichte Harbour Bridge en Opera House tíjdens een waanzinnige zonsondergang. Zo zie je de hotspots op unieke wijze, vermijd je de bekendste stranden en leer je het echte Sydney van de locals kennen.

We hebben ook een artikel geschreven over welke landen veilig zijn om te bezoeken. Hier lees je welke landen het (on)veiligst zijn in 2020.

In welke stad voel jij je het veiligst/onveiligst?