De 10 geboden van Israël: de leukste must-sees en bezienswaardigheden op vakantie image
iStock

De 10 geboden van Israël: de leukste must-sees en bezienswaardigheden op vakantie

Reis terug in de tijd langs de heilige gebouwen van de Tempelberg, fiets door Bijbelse landschappen, onthaast aan de Dode of Rode Zee, en geniet van de bonte mix van culturen in inspirerende steden: met deze tien tips maak je van je reis door Israël een onvergetelijke ervaring.

1. Ontdek 3000 jaar geschiedenis

Klaagmuur JeruzalemGelovigen plaatsen briefjes met verzoeken en gebeden tussen de stenen van de Klaagmuur.

Toen de Romeinen in het jaar 70 na Christus de Joodse tempel in het centrum van de oude stad vernietigden werd daar nog jaren over getreurd en geklaagd. De Westmuur, beter bekend als de Klaagmuur, is voor Joden het Heilige der Heiligen. Elk jaar plaatsen gelovigen meer dan een miljoen briefjes met daarop hun verzoeken en gebeden tussen de stenen van de muur. Ook voor christenen en moslims is het fascinerende Jeruzalem een heilige stad, met de Al-Aqsamoskee, de iconische Rotskoepel met gouden dak en veelkleurige majolicategels en de Heilig Grafkerk, gebouwd op de plaats waar Jezus werd begraven en opstond uit de dood. Hier reis je door 3000 jaar geschiedenis, maar de tijd is zeker niet stil blijven staan in Jeruzalem. Buiten de oude stad wacht een bruisende metropool vol moderne restaurants en uitgaansgelegenheden, zoals in het charmante Nachlat Shiva en de sfeervolle Ben Yehuda Street.


2. Klim naar het Fort van Massada

Bovenop een muur van eenzame, steile kliffen in de woestijn van Judea ligt de oude citadel van Massada. Dit fort uit Bijbelse tijden was het laatste bolwerk van de Joodse verzetsstrijders die weerstand boden tegen de Romeinse bezetters. Slechts een kronkelend geitenpaadje leidde naar de vesting hoog boven de Dode Zee. Tegenwoordig kun je dit UNESCO werelderfgoed bereiken over de trappen die de Romeinen na de verovering van Massada bouwden, of via een kabelbaan.


3. Struin door de oude haven van Jaffa

Het contrast met de omringende witte hoogbouw en de moderne commerciële haven van Tel Aviv is verbluffend. Het is nauwelijks voor te stellen dat de roots van deze wervelende stad in het eeuwenoude Jaffa liggen, de oudste havenstad ter wereld. Vanaf de kade kronkelen geplaveide steegjes omhoog langs stenen gebouwen die aan het oude Jeruzalem doen denken. Tussen de historische gebouwen kom je ogen tekort voor de vele galerieën, gezellige terrasjes aan het water en de Shuk Hapishpishim, de beroemde vlooienmarkt van Jaffa.


4. Dwaal door de woestijn rond Eilat

Red Canyon in Eilat. Foto: Getty ImagesDe Red Canyon in het Eilat-gebergte is een van de mooiste en meest toegankelijke wandelgebieden van Israël.

Met 360 dagen zon per jaar is Eilat dé bestemming voor een strandvakantie, maar de stad in het uiterste zuiden van Israël heeft meer te bieden dan zon, zee, zand en snorkelen in de Rode Zee. Verscholen in de woestijn even buiten Eilat ligt Red Canyon met zijn helderrode en gladgesleten rotswanden. Maak het meeste van je woestijntrip met een kamelensafari bij zonsondergang of een Bedoeïenennacht bij een kampvuur onder de heldere sterrenhemel.


5. Staar in de diepte van Makhtesh Ramon

Makhtesh Ramon - Foto iStockMakhtesh Ramon, de Red Canyon van Israël, is maar liefst 500 meter diep.

Wist je dat Israël zijn eigen Grand Canyon heeft? De enorme krater Makhtesh Ramon ontstond niet door een vulkaanuitbarsting of meteorietinslag, maar door de erosie van rivieren die hier miljoenen jaren geleden stroomden. Het resultaat is niet minder indrukwekkend: de scheur in de aardkorst is 500 meter diep, tussen de twee en tien kilometer breed en een ongelooflijke veertig kilometer lang. Op het eerste gezicht lijkt het of er geen leven mogelijk is in deze rotsachtige wereld met zijn fantastische vormen en kleuren, maar in het Ramon Nature Reserve komen tientallen bijzondere diersoorten voor zoals de Nubische steenbok, de Dorcasgazelle, de gestreepte hyena, het Arabische luipaard, de Arabische zaagschubadder en woestijnvaranen tot wel anderhalve meter lang.


6. Fiets de Israel Bike Trail

Dit wordt de ultieme mountainbike challenge! De Israel Bike Trail is een (geplande) 1200 kilometer lange fietstocht van Mount Hermon op de grens met Libanon en Syrië naar het zonnige Eilat in het diepe zuiden. Je volgt oude karavaanroutes door magnifieke woestijnlandschappen, van de ruïnes van historische steden naar moderne metropolen. De noordelijke secties zijn nog volop in ontwikkeling, maar op de 300 kilometer tussen Makhtesh Ramon en Eilat maak je al een spectaculaire achtdaagse rit over volledig gemarkeerde tracks die klaarliggen voor gebruik.


7. Zwem in het Dolphin Reef 

Adrenalinejunkies komen in Eilat om te windsurfen, kitesurfen, waterskiën of parasailen, maar natuurliefhebbers hoeven het water van de Rode Zee niet ver op voor de actie plaatsmaakt voor serene rust. Voor de kust ligt het Dolphin Reef, een unieke plek waar je dolfijnen in hun natuurlijke habitat ziet. Regelmatig laten de dieren zich zien tijdens het jagen en spelen. Soms zoeken de nieuwsgierige tuimelaars zelfs zwemmers op om ze van dichtbij te observeren!


8. Laat je verwarmen door de Negev woestijn

Ben je klaar voor een exotische ervaring van rust, ontzagwekkende vergezichten en een eindeloze sterrenhemel? Dit alles komt samen in de Negev. In de woestijn ontmoet je kibboetsbewoners en traditionele Bedoeïenenfamilies en voel je dat de gastvrijheid hier net zo warm is als het klimaat. Elk jaar tijdens Sjavoeot, het joodse Wekenfeest, bloeit de woestijn op wanneer uit het niets een tijdelijk dorp in het dorre landschap verrijst. Kunst, creativiteit en zelfexpressie staan centraal op Midburn festival, het Israëlische neefje van Burning Man.


9. Verken de Witte Stad

Tel Aviv. Foto: iStockTel Aviv heeft de grootste verzameling Bauhaus-architectuur ter wereld.

Sinds ‘onze’ Duncan Laurence in 2019 het Eurovisie Songfestival won staat Tel Aviv bij veel Nederlanders op de kaart. Een kaart waar de Witte Stad nog niet gek lang op staat: de vierduizend witte gebouwen waaraan de stad zijn naam dankt werden pas in de jaren dertig van de 20ste eeuw gebouwd. Gevluchte Duitse Joden importeerden de Internationale Stijl waarmee Tel Aviv, op slechts een uurtje rijden van Jeruzalem, uitgroeide tot een levend openluchtmuseum met de grootste verzameling Bauhausarchitectuur ter wereld.


10. Dobber op de Dode Zee

Heb je het ooit zo zout gegeten? Op 429 meter onder zeeniveau mondt het rivierwater van de Jordaan uit in de Dode Zee, de laagst gelegen plek op onze planeet. De brandende zon zorgt ervoor dat het kobaltblauwe water in hoog tempo verdampt. Hierdoor neem je gezonde mineralen via de lucht op en blijft er een meer over dat met een zoutgehalte van 33% zó zout is, dat je zonder moeite blijft drijven. De streek staat er dan ook al tweeduizend jaar om bekend dat hier mensen op water kunnen lopen …

Voor nog meer leuke tips en om je vakantie naar Israël te plannen kun je terecht op de website van Go Israel.

Grote Israël Reisquiz en maak kans op te gekke reisprijzen!

Nog meer reisinspiratie nodig? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!