De Columbus-reishoroscoop: je sterrenbeeld bepaalt je volgende bestemming image
Malou van Breevoort

De Columbus-reishoroscoop: je sterrenbeeld bepaalt je volgende bestemming

Soms voelt een bestemming zo goed dat je haast denkt dat jouw reis in de sterren staat geschreven. Met deze Columbus-reishoroscoop leidt je sterrenbeeld je naar je volgende droombestemming in het nieuwe jaar. 

Steenbok (22 december – 19 januari)

Als steenbok ben je extreem geduldig en kun je lange tijd wachten op wat je wilt. Dat zijn onmisbare eigenschappen bij de ontdekking van de volgende hotspot van Indonesië: de Telo-archipel. Iets ten westen van Sumatra heb je dit geheime surfland met geweldige golven, zandstranden en palmen helemaal voor jezelf.

Waarom deze reis in de sterren van de steenbok staat? Voor deze ultieme Robinson Crusoe-ervaring moet je wel geduld opbrengen om er te komen. Vanaf vliegveld Padang is het nog 150 km varen naar de Telo-archipel, die je met een local met een speedboot aflegt. Er zijn vier grotere eilanden waarop mensen leven, op de overige pak hem beetje honderd eilanden heb je het rijk alleen.

Waterman (20 januari – 19 februari)

Watermannen zijn excentriek, onvoorspelbaar, origineel en grillig. Ben je onder dit sterrenbeeld geboren, dan heb je de neiging een beetje eigenzinnig te zijn en behoefte aan veel speelruimte. Laten wij nou net de ultieme speeltuin voor volwassenen weten: de Dolomieten in Italië.

In de zomer zijn de Dolomieten al doorgebroken als buitenspeeltuin, maar de besneeuwde bergen bieden misschien nog wel meer mogelijkheden. De Sella Ronda is met 45 kilometer een van de langste skiroutes van de wereld, met sneeuwschoenen geraak je ver van de massa in het niemandsland van Val de Gardecca, vrijwel elke waterval is de gehele winter geschikt voor ijsklimmen – probeer die nabij het plaatsje Fontanazzo – en de verfijnde Italiaanse keuken biedt een gróót voordeel voor wintersporten in Italië. Wij tippen restaurant en wijnbar El Pael voor persoonlijk advies van de beste sommelier van Italië en familiehotel Césa Tyrol voor een heerlijk regionaal menu.

Vissen (20 februari – 20 maart)

Vissen zijn spiritueel, dromerig en extreem gevoelig. Daarbij zijn reizigers met dit sterrenbeeld niet materialistisch en kunnen ze zonder moeite hun bezittingen delen met anderen. Een overnachting in de Thaise tempel is een match made in heaven. Onze favoriet is de Wat Pah Nanachat, dat in een bos bij het dorp Bung Wai ligt. Een verblijf van minimaal tien dagen is gratis.

Het is een bekend Thais plaatje: vroeg in de ochtend lopen oranje monniken in alle stilte door de straten om hun voedseldonaties van de bevolking op te halen. Een foto van dit tafereel is leuk, maar om meer inzicht in de levenswijze van de Thaise theravada-boeddhisten te krijgen is het mogelijk een deel van je vakantie door te brengen in een van hun tempels. Zonder mobieltje, laptop of tablet. Je bent op jezelf aangewezen. Letterlijk.

Verblijf in het Thaise klooster Wat Pah Nanachat voor bezinning. (Foto: Louise ten Have)

Ram (21 maart – 20 april)

Rammen zijn geboren leiders, direct en avontuurlijk. Dat avontuurlijke komt wel goed bij een bezoekje aan de Planet of the Apes, het oerwoud van Loango. Maar het afgelegen natuurgebied in het Centraal-Afrikaanse Gabon blijkt ook een droombestemming om andere redenen: naast dichte jungle liggen er lagunes, savannes en stranden waar de meest uiteenlopende wildlife-ervaringen wachten op avonturiers.

Stier (21 april – 20 mei)

Een stier is een echte levensgenieter, die van lekker eten houdt en een goed glas wijn. Het Italiaanse Toscane wordt alom geroemd voor de glooiende groene heuvels, pittoreske plaatsjes en goede wijn. Maar wist je dat het Oostenrijkse Steiermark dit óók te bieden heeft?

Steiermark is wat ons betreft het Toscane van de Alpen. De 25 kilometer lange Südsteierische Weinstrasse vormt de ideale route om zelf de proef op de som te nemen. Huur een Vespaatje en tour door het wijngebied, terwijl je stops inlast bij een van de tientallen wijngaarden van de regio.

Tour met een scooter door het Toscane van de Alpen. (Foto: Margriet Hoekstra)

Tweeling (21 mei – 21 juni)

Tweelingen zijn echte denkers, ware filosofen. Meng je dan in het noorden van Griekenland, op het schiereiland Athos, met de mannen met baarden. Hier liggen twintig prachtige orthodoxe kloosters , volledig afgesloten van de buitenwereld. Het enige doel van de monniken is om dichter bij God te komen. Het leven dat ze daarbij leiden is fascinerend. Zorg er wel voor dat je bij binnenkomst bevestigend antwoord op de vraag of je orthodox bent, anders is het bliksembezoek al snel voorbij.
En vrouwen zonder baarden? Die zijn, net als kinderen, niet welkom.

Kreeft (22 juni – 22 juli)

Kreeften zijn emotioneel en verschuilen zich vaak voor de buitenwereld. In het Colombiaanse departement Vaudés voel je je dan helemaal thuis. Hier ligt een gigantisch stuk Amazoneregenwoud dat nog ongerept is. De inheemse culturen hebben nog weinig reizigers gezien, maar zullen je met open armen ontvangen. Je gaat er met een gids op een heuse ontdekkingsreis, waar je op de berg Cerro Morocco een letterlijk hoogtepunt van je reis beleeft. Bekijk de zonsondergang vanaf het rotsplateau dat 300 meter boven de jungle van Vaupés uitstijgt. De klim duurt een paar uur, onderweg kun je je onderdompelen in een verfrissende waterval. 

Leeuw (23 juli – 23 augustus)

Leeuwen zijn hartstochtelijk en vechten voor wat ze willen hebben. Kom oog in oog met je sterrenbeeld bij het bestbewaarde safarigeheim van Afrika. Zambia is één grote lappendeken van wildparken en natuurgebieden waar je nauwelijks andere reizigers tegenkomt. ‘Terug naar de natuur’, betekent hier nog echt terug naar de natuur.

Behalve per auto kun je de meeste nationale parken ook wandelend bezoeken, zo ook onze favoriet: National Park South Luangwa. Wees niet bang, er gaat verplicht een gewapende parkwachter mee. En als je toch in de buurt bent, pik gelijk de Victoria Falls mee, de breedste waterval van Afrika.

Maagd (24 augustus – 23 september)

De maagd is onvoorspelbaar en een beetje mysterieus. Precies dat vind je in het Bulgaarse Rodopegebergte, waar elk jaar het festival Meadows in the Mountains wordt georganiseerd. De line-up bestaat voornamelijk uit alternatieve en underground acts, het festival heeft een aangenaam hippiegehalte. Onvoorspelbaar, mysterieus, en de grote verrassing van het festivalseizoen. 
Onvoorspelbaar en mysterieus: het Meadows in the Mountains festival in Bulgarije. (Foto: Jackpasco)

Weegschaal (24 september – 24 oktober)

Weegschalen hebben behoefte aan harmonie en evenwicht in het leven. Harmonie en evenwicht is wat het Groot Barrièrerif in Australië nodig heeft óm te leven. Op Lady Elliot Island, een koraaleiland in het uiterste zuiden van het Groot Barrièrerif, hoef je niet eens het water in om oog in oog te komen met zeeleven. Wandel over het strand en je spot binnen één minuut een groene zeeschildpad en een reuzenmanta in het ondiepe water. Locals kijken er niet meer van op of om, just another day at the office.

Waar komt al dat leven vandaan? Ten eerste ligt het eiland in de buurt van oceaanstromingen die veel plankton vervoeren. Gevolg: veel vissen. Bovendien zijn de wateren rondom Lady Elliot een green zone, beschermd gebied waar niet gevist mag worden. Zolang er harmonie en evenwicht is tussen mens en natuur, blijkt het natuurlijke wereldwonder van het Groot Barrièrerif niet ten dode opgeschreven.

Schorpioen (24 oktober – 22 november)

Schorpioenen zijn de meest diepzinnige, intense en krachtige persoonlijkheden van de dierenriem. Reizigers uiten die passie met hun Latin Love. In de sterren staat geschreven dat schorpioenen in het nieuwe jaar naar Guatemala worden getrokken.

We komen maar meteen to the point: Guatemala is het mooiste en gevarieerdste land van Centraal-Amerika. Want wat het te kort komt in de strandafdeling, maakt het ruimschoots goed met 37 vulkanen, 1200 diersoorten, 20 ecosystemen, meer dan 300 microklimaten, 118 wildlifereservaten, duizenden Maya-bouwwerken en miljoenen Maya-afstammelingen. Met als heilige graal een expeditie naar de bakermat van de Maya-beschaving: El Mirador. In het hart van de Mundo Maya, in de provincie El Dorada, ontvouwt het leven zich nog zoals het duizenden jaren geleden was. 

Boogschutter (23 november – 21 december)

Boogschutters zijn wijs, hebben enorm veel kennis en zijn constant bezig hun kennis uit te breiden. Nieuwe hotspot is wat dat betreft het Midden-Oosten. Elk jaar reizen miljoenen moslims voor de hadj naar Mekka, maar wij voorspellen dat er ook op cultureel vlak een bedevaart zal ontstaan, naar de vele moderne kunst- en cultuurtempels die verrezen aan de Golf en de regio op de kaart zetten als cultuurmekka.

Absolute hoogtepunt van deze nieuw verworven status is de bouw van het Louvre Abu Dhabi. Hiervoor werden, samen met de samenstelling van de collectie, kosten noch moeite bespaard. Voor da Vinci’s Salvador Mundi werd bijvoorbeeld een slordige vierhonderd miljoen euro neergeteld en de bouwkosten vielen liefst zeven keer hoger uit dan gepland. Jij als reiziger hebt de laatste lach. Je kunt in relatieve rust – het Louvre in Parijs trekt jaarlijks acht miljoen bezoekers; het Louvre Abu Dhabi slechts één miljoen – genieten van kunst van de bovenste plank. De collectie herbergt werken van Matisse, Monet, Picasso, Renoir en van Gogh, in combinatie met sculpturen en porselein, en een Oudegyptische sarcofaag. Maar het grootste verkoopargument is het monumentale museumcomplex. Het Louvre Abu Dhabi bestaat uit 55 gebouwen, samen goed voor 8600 vierkante meter aan expositieruimte, overdekt met een enorme koepelconstructie.

Het Louvre Abu Dhabi. (Foto: Mohamed Somji, Louvre Abu Dhabi)