Topblog van de Week: Betoverend Bhutan image

Topblog van de Week: Betoverend Bhutan

Over Bhutan, een boeddhistisch minilandje ingeklemd tussen China en India, hoor je vrijwel nooit iets. Volledig onterecht, vertelt Columbus Travel Communitylid Corrie de Winter. 


'Ik denk nog vaak aan onze reis naar Bhutan, het land van de donderdraak, gelegen in de Himalaya, zegt communitylid Corrie de Winter. Je komt er niet zo makkelijk, want er is maar een vliegveld en de aanvliegroute is kort gezegd spectaculair. Er zijn maar 8 piloten die de landing tussen de hoge bergen kunnen uitvoeren. Wij kwamen over land via Sikkim Bhutan binnen bij Puentsholing en je bent meteen in een andere wereld. 

De huizen zijn allemaal in dezelfde stijl gebouwd, versierd met prachtige boeddhistische motieven. Traditionele kleding voor het werk en officiële gelegenheden is er verplicht. Je ziet in iedere stad of dorp gebedsmolens die de hele dag in gang gehouden worden om te bidden voor het nationaal geluk, dat hier belangrijker is dan het nationaal product.

Het land leeft hoofdzakelijk van waterkracht en toerisme. Het is in hoge mate zelfvoorzienend en het is het enige land ter wereld dat niet CO2-neutraal, maar CO2-negatief is. Het heeft zoveel bomen dat het land 6 miljoen ton CO2 'tekort' komt. De grondwet van het land is onlangs gewijzigd om ervoor te zorgen dat de beboste gebieden van Bhutan nooit onder de 60% zullen komen. De zeer geliefde koning werkt zelf hard mee en moedigt bebossing aan. In maart 2016 vierden de Bhutanezen de geboorte van zijn zoon door 108.000 bomen te planten.

Tsechu 

Een van de manieren om het geluk te bevorderen is het bijwonen van een Tshechu, een religieus feest, waarbij episoden uit het leven van Guru Rinpoche worden uitgebeeld. Als je als toerist zo'n Tshechu bijwoont, bevorder je het eigen geluk én het geluk van een ander omdat je de cultuur van het land respecteert. 

Drugpa Künleg

Dit is een apart en opvallend figuur. Het is een clownsachtig figuur met een houten fallus. Hij lijkt op een grappenmaker, maar ondertussen houdt hij goed in de gaten hoe een Tshechu verloopt. Drugpa Künleg staat ook bekend als de Goddelijke Gekke Monnik. Hij zwierf door het land, verleidde vele vrouwen, en verwekte vele kinderen. Ook versloeg hij demonen, die de valleien van Bhutan in de 15e en 16e eeuw bezet hielden, met zijn penis. Hij mediteerde en ontwikkelde zoveel innerlijke warmte dat zijn fallus veranderde in een hete ijzeren staaf die de demonen verbrandden.

Nog meer geluk

Je ziet vooral op het platteland nog veel fallussen op de huizen geschilderd. Ze zijn een eerbetoon aan Drugpa Künleg en beschermen tegen boze geesten en onvruchtbaarheid. Zo kan je geluk toch niet meer stuk?'


 

Wil jij ook jouw reisverhalen voorbij zien komen op onze website? Word dan lid van de Columbus Travel Community. Je kunt al je reisverhalen in de community delen. Wie weet wordt jouw blog dan Topblog van de Week! Lid worden van de community kan hier.