Zo zeg je ‘ik houd van je’ in 10 verschillende talen image
Getty Images

Zo zeg je ‘ik houd van je’ in 10 verschillende talen

Hoewel de taal van de liefde universeel is en eigenlijk geen woorden nodig heeft, kan het uitspreken van je liefde een gevoelige snaar raken. Voor wie z’n repertoire op Valentijnsdag verder uit wil breiden dan ‘je t’aime’, ‘ich liebe dich’ of ‘I love you’, hebben we 10 originele talen op een rij gezet om je liefde in te kunnen verklaren. 

1. Arabisch: ana uhibbuka

Zo zeg je 'ik houd van je' in het Arabisch
Arabisch is een van de oudste gesproken talen ter wereld en nog steeds een van de officiële talen in meer dan twintig landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Het mag dan ook geen verrassing heten dat er met zo'n rijke geschiedenis en verspreiding tal van manieren in het lexicon zijn om je genegenheid uit te drukken. Er zijn meerdere woorden voor liefde in het Arabisch, maar 'ana uhibbuka' (tegen een man) en 'ana uhibbuki' (tegen een vrouw) zijn solide zinnen om te beginnen. Leer hoe je het uitspreekt.


2. Chinees: wŏ ài nĭ

Zo zeg je 'ik houd van je' in het Chinees
Ook al wordt het Mandarijn over het algemeen beschouwd als de standaardvorm van het Chinees, is het eigenlijk slechts een van de vele dialecten die China rijk is. Toch zijn er meer Mandarijnsprekers in de wereld dan welke andere taal dan ook, wat betekent dat het leren van de uitdrukking 'wǒ ài nǐ', die wordt gebruikt om liefde over te brengen, misschien geen slecht idee is. Leer hoe je het uitspreekt.


3. Grieks: s’agapó

Zo zeg je 'ik houd van je' in het Grieks
Het Grieks is 's werelds oudste geregistreerde levende taal, met teksten op schrift die meer dan dertig eeuwen oud zijn. Om je meest klassieke romantische gebaar te tonen, zeg je 's'agapó' tegen iemand die je dierbaar is. Leer hoe je het uitspreekt.

Ook interessant: Zo ga je écht een gelukkig nieuwjaar tegemoet: 15 levenslessen uit andere landen

4. Hindi: main tumse pyar karta hoon

Zo zeg je 'ik houd van je' in het Hindi
Hindi wordt door meer dan een half miljard mensen gesproken, voornamelijk in India en Nepal. Liefde uitdrukken in Hindi is al net zo melodisch als de vele liedjes en gedichten die de taal rijk is. Of je nu 'main tumse pyar karta hoon' zegt tegen een man of 'main tumse pyar karti hoon' tegen een vrouw, de betekenis blijft krachtig: 'Ik houd van jou'. Leer hoe je het uitspreekt.


5. Japans: aishiteru

Zo zeg je 'ik houd van je' in het Japans
Japanners drukken hun liefde vaker uit door middel van gebaren dan door woorden, maar als je je genegenheid toch mondeling wilt uiten, kun je het beste 'aishiteru' zeggen. Tegen een man eindig je de uitdrukking met yo, bij een vrouw eindig je de uitdrukking met wa. Leer hoe je het uitspreekt.


6. Portugees: eu te amo

Zo zeg je 'ik houd van je' in het Portugees
Het Portugees is de taal van veel romantische liedjes en gedichten, niet alleen in Portugal maar ook in Brazilië, waar de taal een eigen kleurrijke wending heeft gekregen. 'Eu te amo' is dé manier waarop Portugees- en Braziliaanssprekende mensen hun liefde betuigen, en het is even krachtig in een fluistering als in een serenade. Leer hoe je het uitspreekt.

Bekijk ook de video: Valentijnsdag in het dierenrijk, zo gaat het eraan toe

7. Russisch: ya tebya lyublyu

Zo zeg je 'ik houd van je' in het Russisch
Het Russisch staat bekend om zijn expressieve literatuur en de diepte van het vocabulaire als het gaat om emoties. 'Ya tebya lyublyu' is een directe en oprechte manier om iemand te vertellen dat je van hem of haar houdt. Het is een zin die in Rusland niet lichtvaardig wordt gebruikt en draagt een sterke betekenis. Leer hoe je het uitspreekt.


8. Swahili: nakupenda

Zo zeg je 'ik houd van je' in het Swahili
In veel Afrikaanse landen wordt Swahili gesproken; het is naast Engels de officiële taal van Tanzania en Kenia. Het wordt algemeen beschouwd als een van de gemakkelijkste Afrikaanse talen om te leren, omdat woorden op dezelfde manier worden uitgesproken als dat ze worden geschreven. Een voorbeeld daarvan is 'nakupenda', ofwel 'Ik houd van jou'. Leer hoe je het uitspreekt.


9. Turks: seni seviyorum

Zo zeg je 'ik houd van je' in het Turks
Het Turks wordt miljoenen mensen gesproken, niet alleen in Turkije maar ook in delen van Europa en het Midden-Oosten die historisch deel uitmaakten van het Ottomaanse rijk, zoals in delen van Cyprus, Bulgarije, Griekenland, Kosovo, Noord-Macedonië, Irak en Syrië. 'Seni seviyorum' is een uitdrukking vol passie en wordt vaak versterkt door de hartstochtelijke Turkse cultuur, waar liefde een centraal thema is in veel van de beroemde drama's en muziek. Leer hoe je het uitspreekt.


10. Zulu: ngiyakuthanda

Zo zeg je 'ik houd van je' in het Zulu
Zulu (of isiZulu) is een van de elf officiële talen van Zuid-Afrika en wordt door zo’n 10 miljoen mensen gesproken. Het is een taal met een rijke orale traditie. 'Ngiyakuthanda' is een krachtige manier om liefde uit te drukken. Deze uitdrukking wordt vaak gebruikt in romantische liedjes en gedichten binnen de Zulu-cultuur. Leer hoe je het uitspreekt.


Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.