Een originele wandelgids voor Azië: zen in de natuur image
Getty Images

Een originele wandelgids voor Azië: zen in de natuur

Zo groot als het continent Azië is, zo gevarieerd is het ook. Dit is het werelddeel van rijstvelden, karstbergen en vulkanen die erom schreeuwen om te voet ontdekt te worden.  Maak de zwaarste klim op Bali, ga op zoek naar de sneeuwman in Bhutan of ontmoet rendiermensen in Mongolië. 

★: eenvoudig ★★: gemiddeld ★★★: gevorderd

1. Betreed de navel van de wereld op Bali

Wandeltochten - Gunung Agung in Bali CREDIT iStockFoto: iStock

De mooiste en tegelijk zwaarste klim op Bali, Indonesië is die van de actieve vulkaan Gunung Agung. De eilandbewoners beschouwen Anung als ‘de navel van de wereld’, een heilige plek. Om de zonsopgang te zien vanaf de top — het hoogste punt van Bali — zul je rond twee uur ’s nachts moeten vertrekken, idealiter tussen juli en oktober. Onderweg dien je offers te brengen bij de tempels. Let wel dat de routes vaak zijn afgesloten vanwege religieuze ceremonies en een gids verplicht is. Een goed alternatief is de veel makkelijkere beklimming van de noordelijker gelegen Gunung Batur.


2. Ga op zoek naar de sneeuwman in Bhutan

Wandeltochten in Bhutan CREDIT Getty ImagesFoto: Getty Images

Volgens de legende moet hij ergens in de Himalaya rondwaren, de Yeti of Verschrikkelijke Sneeuwman. Deelnemers aan de Snowman Trek zijn hem nog niet tegen het lijf gelopen, maar moeten wel allerlei andere ontberingen doorstaan: de achttiendaagse tocht door de Lunano-regio in Noord-Bhutan, tegen de grens met Tibet, staat bekend als een van de zwaarste trekkings ter wereld. Debet daaraan is de hoogte (tot wel 5.140 meter), het barre klimaat (je kunt alleen in september en oktober reizen) en de geïsoleerde ligging (het gebied is aangewezen op de oude, smalle handelsroutes van Tibet naar Bhutan). Daar staat tegenover dat je een van de meest imponerende delen van de Himalaya verkent, met fenomenale watervallen, bergmeren en passen.

Duur: 18 dagen | moeilijkheidsgraad ★ ★ ★

3. Verken de vergeten vallei van Rajasthan, India

Wandeltochten - Ajabgarh in India CREDIT iStockFoto: iStock

De Vallei van Ajabgarh in India is een klein, onbekend maar schitterend gebied ten noorden van de stad Jaipur. Hier vind je forten, verlaten steden, tempels en het meest pittoreske, authentieke plattelandsleven van Rajasthan. Bijzonder is een wandeltocht door de verschillende dorpen. Er is nauwelijks verkeer en op elke hoek wachten mooie taferelen: aan waterpijpen lurkende mannetjes, onkruid wiedende boeren op de rijstvelden en douchende kinderen bij de waterpomp. De beste tijd voor een dorpswandeling is ’s ochtends vroeg of einde middag — dan is de activiteit het grootst.


4. Maak een pelgrimstocht langs 88 tempels in Japan

Wandeltochten Tokushima CREDIT iStockFoto: iStock

Ruim duizend jaar geleden begaven de eerste Japanse boeddhisten zich naar het zuidelijke eiland Shikoku om 1.200 kilometer en circa zestig dagen in de voetsporen van de grote leermeester Kukai (Köbö Daishi) te treden. Kukai zou zijn door zijn geboorte verlichting aan het eiland hebben gegeven en een tocht langs de maar liefst 88 tempels is dan ook een queeste naar zingeving en zelfrealisatie. Het startpunt is doorgaans de stad Tokushima, waarna de meeste o-henrö (pelgrims) met de klok mee het eiland rondreizen. Is zestig dagen jou veel te lang? Er zijn ook kortere circuits, waaronder de Henro-for-a-day route waarop je vijf tempels aan doet.

Duur: 1 tot 60 dagen | moeilijkheidsgraad ★ ★

5. Speur naar de laatste dinosaurussen in Mongolië

Wandeltochten - Yolun Am in Mongolië CREDIT iStockFoto: iStock

Er zijn maar weinig plekken op aarde waar je nog vlak bij het oppervlak fossielen van dinosauruseieren, botten van vroege zoogdieren en zelfs prehistorisch stenen gereedschap kunt vinden. De Mongoolse Gobi-woestijn is daar een van. Ga zelf op paleontologische schattocht door de goudgele duinen. Je vierdaagse voetexpeditie begint bij het plaatsje Khongor en eindigt in het diepe ravijn Yolyn Am. Je kans om op reis levende in plaats van uitgestorven dieren aan te treffen is een stuk groter, van gieren en hagedissen tot de Gobi-beer en de sneeuwluipaard. Elke dag wordt afgesloten met een spectaculaire zonsondergang en een tentje onder de weidse sterrenhemel.

Duur 4 dagen | moeilijkheidsgraad ★ ★

6. Ga op zoek naar rendiermensen in Mongolië

Wandeltochten - Rendieren in Mongolië - CREDIT Getty Images Foto: Getty Images 

In Khövsgöl Aima, het bergachtige noorden van Mongolië, dwalen ze nog rond: de naar schatting twee- tot vierhonderd Dukha. De nomadische rendierherders zijn een highlight van een week lange wandeltocht door dichte lariksbossen en verlaten dorpjes. Zet je tentje op naast de tipi’s waar de hartelijke herders in wonen.

Duur: 7 dagen | moeilijkheidsgraad ★ ★

7. Vind verlichting op grote hoogte in Nepal

Wandeltochten in Nepal CREDIT Getty ImagesFoto: Getty Images

Thuis te hard van stapel gelopen? Trek er op uit in de Himalaya en kom volledig tot rust op een Trekking for Health. Vanaf de Nepalese hoofdstad Kathmandu reis je met een klein groepje naar de noordelijke Langtang-regio, op de grens met Tibet, en wandel je twee weken lang door naaldbossen, langs verlaten meren en bergpassen. Mee op pad gaat een gecertificeerde yogadocent voor dagelijkse meditatiesessies en een kok die biologische maaltijden serveert.

Duur: 14 dagen | moeilijkheidsgraad ★ ★

8. Stort het ravijn in in Oman

Wandeltochten Wadi Shab in Oman CREDIT iStock Foto: iStock  

Wadi Shab, een betoverende ravijn met smaragdgroene meertjes, watervallen, palmen en ijsvogels, mag op geen enkel bezoek aan Oman ontbreken. Afhankelijk van hoe diep je de kloof in wilt gaan, kun je er het beste minimaal vier uur voor uit trekken, zeker als je de befaamde, deels ondergelopen grot wilt bereiken.


9. Loop in de mars in de Mekong van Vietnam

Wandeltochten - Nui Sam in Vietnam - Getty Images Foto: Getty Images 

De top van Nui Sam bij het plaatsje Chao Doc verrijst zo’n duizend meter boven het landschap en is de eindbestemming van een van de leukste wandelroutes van de Mekongdelta in Vietnam. Aan de voet van het bergje ligt nog een drukke wijk met tientallen tempels en pagodes en een markt waar je offerandes kunt kopen. Hogerop wordt het rustiger, met her en der een heiligdom(metje). Volg het brommervrije voetpad aan de noordzijde (op de weg aan de oostzijde word je continu van je sokken gereden).

Duur 1 dag | moeilijkheidsgraad ★

 

 

Smaakt dit naar meer? Lees dan ook over de meest originele wandelroutes in Afrika, Europa, Latijns-Amerika en Oceanië!

 


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!