Oman

Oman is gelegen in het westen van Azië, in het oosten van het Arabisch Schiereiland. Het land telt meer dan drie miljoen inwoners en de aangrenzende landen zijn Jemen, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Het land kent een woestijnklimaat. In Oman maak je kennis met Arabieren, Bedoeïenen (trekkend volk) en Jebels (bergvolk). Je kunt kiezen uit meer dan zeshonderd kastelen, forten, burchten, verlaten spooksteden en boeiende overblijfselen, meestal geheel zonder hekken en midden in het dagelijks leven.

Muscat is de hoofdstad en wordt ook wel de ‘Witte Stad’ genoemd. Vele witte gebouwen, poorten, doolhofstraatjes en gezellige restaurantjes kenmerken de stad. De Grand Mosque mag je met zijn prachtige gebedshal niet overslaan. Bezoek ook het Al-Alam paleis, omringd door twee forten uit de 16e eeuw.

Op twee uur rijden van Muscat ligt de stad Nizwa, omgeven door een oase van palmen en hoge bergen. Je vindt er het grootste ondergrondse aquaduct, de Falaj Daris, en de Yaruba fort. Vanuit de stad kun je naar de Bahla te gaan, een stad die bekend staat om zijn pottenbakkerij en historische forten. Of naar Jabrin met het imposante Jabrin Castle, een van de best bewaarde bezienswaardigheden. Het Nakhal Fort in Nakhal, op slechts 120 kilometer van de hoofdstad, is na het Nizwa fort en Jabrin Castle wel een van de meest populaire forten om te bezoeken.

In de kleurrijke en subtropische stad Salalah, zul je naast allerlei archeologische vindplaatsen ook schitterende stranden en landschappen tegenkomen. De havenstad Sur is met twee forten, uitstekende stranden en eeuwenoude geschiedenis aan te bevelen voor elke bezoeker. Het is tevens een handig uitgangspunt voor uitstapjes naar Wadi Tiwi, de sinkhole in Bamah en het schildpadreservaat bij Ras al Jinz.

In Oman ligt ook Rub al Khali, de grootste en droogste woestijn van Arabië. Hier reiken de duinen tot wel driehonderd meter hoog. Huur een 4wd voor ongekende off-road ervaringen en gooi je tent achterin om wild te kamperen op de mooiste plekjes, want dit kan (nog) perfect in dit veilige land. Het landschap verandert voor je ogen. Van bergen met grillige pieken naar vruchtbare oases met palmbomen en meertjes. Oranje of zandkleurige duinen en lange zandstranden of intieme baaitjes.

Ontdek de oude geschiedenis en culturele schatten van Oman. Zelfs de grootste cultuurbarbaar zal er van kunnen genieten.

Informatie over Oman

Alle highlights van Oman

Beste foto's & tips van Oman

'303104' door Bowral '303104' door Bowral

OmanMuscat

OmanMuscat

Gedonder

Bowral

Het 'gedonder' in veel Islamitische staten is nu ook overgeslagen naar Oman. Niet direct een land waar ik dit verwacht had, mede vanwege de relatief hoge levensstandaard van de 3,5 miljoen inwoners. Deze foto is in rustiger tijden genomen in de hoofdstad Muscat

'460169' door huubverbeek '460169' door huubverbeek

OmanOost Hajar

OmanOost Hajar

Grand Canyon van Oman

huubverbeek

Djabal Sjams gelegen boven op het indrukwekkende el Hajar massief is vergelijkbaar met de Grand Canyon .( niet zo hoog en er stroomt zelden water doorheen).Vanaf Wadi Ghul kun je er ook met een 4x4 in.Dan zie je pas hoe hoog deze bergen zijn.Je moet dan wel opletten dat het niet geregend heeft of gaat regenen want dan moet je je zo snel mogelijk uit de voeten maken.Vanuit Djabal Sjams kun je ook heel indrukwekkende wandelingen maken en plaatjes zien zoals bovenstaande.

'483665' door EvanderHel '483665' door EvanderHel

OmanMuscat

OmanMuscat

Muttrah Souq

EvanderHel

Misschien wel de oudste souq in de Arabische wereld: de Muttrah Souq in Muscat. De locals noemen het Al Dhalam, duisternis. Als je de souq inloopt, laat je de dag achter je. Het is er stampensvol met winkeltjes, de rookslierten van de geurende wierook kringelen omhoog naar het dak, waar het zonlicht geen enkele kans krijgt om door te dringen tot de donkere markt. Mannen in traditionele witte jurken en de dames in hun zwarte, het is mooi te zien in de buurt van een uitgang waar de zon in al haar kracht weer schijnt. Het is even knipperen met je ogen als je uit de duisternis komt.

Praktische informatie over Oman

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  november t/m maart
 • Internet extentie
  om
 • Hoofdstad
  Muscat
 • Aantal inwoners
  2,6 miljoen
 • Oppervlakte
  5x Nederland
 • Reistijd
  9:30
 • Talen
  Arabisch
 • Religie
  islam
 • Tijdsverschil
  3 uur later
 • Tijdverschil
  3 uur later
 • Telefooncode
  968
 • Voltage
  220
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  visum verplicht en moet vooraf geregeld worden
 • Douane
  visum verplicht en moet vooraf geregeld worden
 • Prikken
  DTP, Hepatitus-A, gele koorts, buiktyphus indien langer dan 2 weken
 • Aanvlieghaven
  Muscat (MCT)
 • Nationale feestdagen
  18 november Nationale dag
Laat kaart zien
Onontdekt Oman

Oman is dé parel van het Arabisch schiereiland. Een exotische reisbestemming met een overweldigende natuur, een authentieke cultuur en een bijzonder gastvrije bevolking. Het is een mysterieus land, maar desalniettemin zeer toegankelijk voor de reiziger. Afwisselende landschappen kenmerken Oman. Stei...

Oman is dé parel van het Arabisch schiereiland. Een exotische reisbestemming met een overweldigende natuur, een authentieke cultuur en een bijzonder g...

De verborgen wadi's van Oman

Ze vormen de sterattracties van Oman: de wadi’s, lege rivierbeddingen in diepe kloven tussen gigantische bergen aan weerszijden. Vijf spectaculaire wadi’s die je niet mag missen.

Ze vormen de sterattracties van Oman: de wadi’s, lege rivierbeddingen in diepe kloven tussen gigantische bergen aan weerszijden. Vijf spectaculaire wa...

Zo ontdek je Oman off-road

Hoewel de Omaanse overheid met lichtsnelheid door het hele land brede asfaltwegen aanlegt, blijft het een van de meest interessante off-road bestemmingen ter wereld. Laat je je niet tegenhouden door een ondiep riviertje dat moet worden overgestoken? Lees dan verder.

Hoewel de Omaanse overheid met lichtsnelheid door het hele land brede asfaltwegen aanlegt, blijft het een van de meest interessante off-road bestemmin...