Bhutan image

Bhutan


Reisgids

Bhutan
Azië
Columbus Travel

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Bhuta-vakantie: je gratis reisgids

Eeuwenlang is Bhutan afgesloten geweest van de buitenwereld. Zelfs tot halverwege de jaren zestig was het boeddhistische bergstaatje slechts te voet bereikbaar via een hoge pas vanuit Tibet. Bhutan staat nog steeds synoniem voor ‘avontuur buiten de gebaande paden’. De natuur is er ongerept en overweldigend: van het tropisch regenwoud in het zuiden tot de alpenweiden en de hoge Himalaya-pieken in het noorden.

De locals zijn zeer gastvrij en behulpzaam. Toen de jonge Jigme Senge Wangchuck tot koning werd gekroond, werd die op handen gedragen. Bij zijn aantreden in 1974 introduceerde hij het Bruto Nationaal Geluk als graadmeter voor de welvaart van zijn land. Hij gaat hierbij uit van het boeddhistische principe dat het uiteindelijke doel van het leven innerlijk geluk is. Voor de locals is het BNG dan ook belangrijker dan het bruto nationaal product: het hele leven is doordrenkt van het boeddhisme. Het tantrisch boeddhisme, vajrayana, is de staatsgodsdienst van Bhutan. Hoewel het land een staatsreligie heeft worden andere religies wel geaccepteerd. Overal vind je eeuwenoude kloosters, tempels, stoepa’s, oude vrouwtjes met gebedsmolens in de hand en oneindig veel gebedsvlaggen.

Op heilige plaatsen wapperen witte, met mantra’s beschreven vlaggetjes: op deze manier worden gebeden en gelukswensen met de wind meegevoerd, de wereld rond. Het meest bekende klooster is Taktshang of ‘Tigers Nest’, dat tegen een steile berghelling is gebouwd. Een groot deel van de bevolking leeft nog net als eeuwen geleden en draagt nog traditionele kleding. De nationale sport in Bhutan is het boogschieten, waar in veel dorpen en steden regelmatig wedstrijden voor worden gehouden.

Doordat het zoveel regent is het overgrote deel van het land bedekt met naald- en loofbossen. Op de sneeuwgrens zijn prachtige alpenbloemen te vinden zoals edelweiss en de blauwe klaproos, de nationale bloem van Bhutan. In het hooggebergte leven het sneeuwluipaard en de zwarte Himalayabeer. Het nationale dier is de Takin, een soort Eland. Verder leven er ook antilopen, wilde honden, apen, olifanten en neushoorns.

Wat zegt de community

(6)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Nog wat in de wolken
Nog wat in de wolken
Parovallei
Travelbag

Praktisch

 • Er geldt een positief reisadvies voor Bhutan.

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Algerije:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Buiktyfus

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Algerije kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: ngultrum(BTN). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 mei – Dag van de Arbeid

  2 mei – Geboortedag derde koning

  2 juni – Dag van de kroning

  8 augustus – Onafhankelijkheidsdag

  17 december – Start van de Monarchie
  Viering dat Bhutan sinds 1907 bestaat.

  Naast deze vaste feestdagen zijn er een aantal feestdagen die de Chinese kalender volgen en daarom ieder jaar op een ander datum gevierd worden. Zo valt het Tibetaans nieuwjaar, Losar, ergens in januari of februari.

 • Bhutan – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Bhutan, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Bhutan gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type DStekker type FStekker type G
 • Tijdsverschil: 5 uur later
  De hoofdstad van Bhutan is Thimphu.
  Het oppervlak van Bhutan is Even groot als Nederland.
  De gesproken taal/talen: Dzongkha.