6x de spectaculairste bergen ter wereld (voor beginners én gevorderden) image
AMostert

6x de spectaculairste bergen ter wereld (voor beginners én gevorderden)

Oog in oog komen te staan met een gebergte is niet alleen voor bergbeklimmers een machtig gevoel, ook minder geoefende klimmers gaan graag voor die reiservaring. Deze zes gebergten brengen het avontuurlijkste in reizigers naar boven, van extreem tot bereikbaar.

Matterhorn, Zwitserland

De voet van de meest beroemde berg van Europa bereik je via de kabelbaan naar bergstation Schwarzsee. Daarvandaan is het nog een pittige wandeling van 2 uur naar de Hörnlihütte, het startpunt van de tocht naar de top. Maar verder klimmen is geen vereiste voor een magische ontmoeting met de bergen.

Uitzicht voor de beklimming van de MatterhornVan dit uitzicht geniet je al vóór de échte beklimming van de Matterhorn. (Foto: communitylid karinm)

Fitz Roy, Patagonië

De toppen van Fitz Roy – in Argentinië beter bekend als Cerro Chaltén (3375m) – zijn meestal in nevelen gehuld. Vanuit het dal is het dan ook moeilijk voor te stellen wat voor natuurgeweld zich aan de toppen afspeelt. Voor bergbeklimmers wacht de zwaarste beproeving bij de Viedma gletsjer, met een oppervlakte van bijna 985 vierkante km de grootste gletsjer van Argentinië. Ook op andere delen van Fitz Roy kunnen bergbeklimmers moeite hebben met het overwinnen van de uitdaging, de scherpe bergtoppen kunnen voor problemen zorgen. Het nabijgelegen bergsport dorp El Chaltén is de uitvalsbasis voor bergbeklimmingen op de Fitz Roy. Doe je het liever wat rustiger aan? De wandelpaden zijn gemakkelijk en toegankelijk.

Half Dome, Yosemite National Park

De beklimming van de Half Dome is een van de avontuurlijkste hikes van de Verenigde Staten, en zeker die van Californië. In 10 uur tijd stijg je bijna 1500 meter, naar een hoogte van 2700 meter, via een route van 13,7 km lang. Het laatste deel gebruik je stalen kabels als hulpmiddel om het stijgingspercentage van 60 procent te bedwingen en de Half Dome op te komen. Dit avontuur is alleen voor fitte durfallen weggelegd, de meeste mensen doen het met een van de uitzichtpunten vanaf Glacier Point of de Valley, waar het heel druk kan worden.

Bekijk het natuurfenomeen daarom eens vanaf de andere kant. Clouds Rest is een smalle richel in het noordoosten van het park, op een hoogte van 3000 meter. Voor dit unieke uitzicht volg je een trail langs Tioga Road, heen en weer ongeveer 25 km. Maar let op: Clouds Rest is maar 1,5 meter breed, dus je moet stalen zenuwen en klimkwaliteiten hebben om richting de punt te gaan.

Uitzicht Clouds Rest in Yosemite De smalle richel van Clouds Rest (Yosemite) geeft een uniek uitzicht. (Foto: communitylid AMostert)

Kilimanjaro, Tanzania

Bij de beklimming van Kilimanjaro (5895m) kan je nog zó getraind, zó ervaren en zó fit zijn, iedereen krijgt last van hoogteziekte. Het beklimmen van de hoogste berg van Afrika is geen technisch hoogstandje, de echte uitdaging zit in de snelle stijging.

La Paz, Bolivia

Niet zozeer bergbeklimmers, maar avontuurlijke fietsfanaten vinden hun adrenalinekick in het gebergte van La Paz. Volgens een Amerikaanse verzekeringsmaatschappij is de Yungasweg, tussen het stadje La Paz en Coroico, de meest gevaarlijke weg ter wereld. Naar schatting vielen er jaarlijks tussen de 200 en 300 doden door ongelukken. Na wat aanpassingen aan de smalle bergweg omarmen mountainbikers de Yungasweg als hét parcours voor een epische afdaling. Op 4700 meter hoogte begint de tocht in ijzige kou, om 79 km verder in de broeierige tropen te eindigen.

La Paz in Bolivia is de gevaarlijkste weg ter wereldLa Paz (Bolivia) is de gevaarlijkste weg ter wereld. (Foto: communitylid Fietser)

Machapuchare, Nepal

De Machapuchare (6997m) ligt ongeveer 25 ten noorden van de Pokhara en domineert het gezicht op de Nepalese Himalaya daar. Machapuchare wordt door boeddhisten beschouwd als de zetel van Amitabha - de boeddha van het oneindige licht -, en door hindoes als verblijfplaats van de god Shiva. Om die reden kondigde koning Mahendra in 1964 een verbod op het beklimmen van de heilige berg af, zodat het een van de prominentste bergen ter wereld is die nog nooit werd beklommen.