Vrijstaat foto's & tips

'516859' door hbplaatjes '516859' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaVrijstaat

Zuid-AfrikaVrijstaat

Gluurtijger

hbplaatjes

Tijdens een game drive in Tiger Canyons zagen we moeder tijger met 3 jongen richting het water lopen. De jongen waren op dat moment ongeveer 10 maanden oud.Helaas was de begroeiing bij het water erg dicht en zag ik maar flarden van de drinkende tijgers. Op een gegeven moment keek deze jonge tijger even omhoog door in gat in de begroeiing. Alleen het middendeel van zijn kop was goed te zien en dat leverde dit portret op.

'524366' door hbplaatjes '524366' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaVrijstaat

Zuid-AfrikaVrijstaat

Laatste licht -...che

hbplaatjes

We hadden het geluk de cheetahfamilie te spotten in het laatste prachtige warme licht voordat de zon onder ging. De familie bestaat uit moeder en 5 bijna volwassen jongen. Na een warme dag gingen ze op jacht tussen de rotsen in Tiger Canyons. Even later was de zon verdwenen en in het laatste licht konden we ze nog een tijdje volgen. Hier zit één van de jongen het voorliggende land te bekijken. Cheetah's kunnen heel ver kijken, ongeveer net zo ver als wij met een goede verrekijker.

'513113' door hbplaatjes '513113' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaVrijstaat

Zuid-AfrikaVrijstaat

Witte tijger

hbplaatjes

Deze foto is genomen in Tiger Canyons. Zoals ik al eerder schreef is dit een project van John Varty. Hij is overtuigd dat de tijger (op veel plaatsen) in India het niet redt en heeft een nieuwe genenpoel in Zuid-Afrika gemaakt. Een witte tijger is een "gewone"tijger met een afwijkend gen. Ze zijn zeldzaam. Om een witte tijger te krijgen heb je 2 tijgers met het gen nodig en dan is de kans 25% op een wit jong. Ze zijn dan ook zeer zeldzaam. In het wild komen witte tijgers voor zover bekend niet meer voor. Ze zijn wel te zien in dierentuinen. De tijger op de foto heeft 3 jongen van ongeveer 10 maanden oud op het moment dat deze foto gemaakt wordt. Ze zijn misschien iets lichter dan normaal, maar zeker niet wit. De tijgers in Tiger Canyons zijn inmiddels helemaal verwilderd. Ze jagen zelf, zijn territoriaal, ze doden elkaar onderling en jagen op Afrikaans wild. Er zijn inmiddels 3 verschillende genenlijnen. Om inteelt te voorkomen wordt er samengewerkt met anderen. Gezien het bovenstaande is het aannemelijk dat de tijgerin van de foto de enige in het wild levende en jagende witte tijger in de wereld is en dan ook nog in Zuid-Afrika.

'180918' door Tsjikatilo '180918' door Tsjikatilo

Zuid-AfrikaVrijstaat

Zuid-AfrikaVrijstaat

Sterkfonteindam

Tsjikatilo

Aan het eind van de dag reden we op weg naar onze eerste verblijfplaats langs Sterkfonteindam. Het was prachtig en warm weer geweest de hele dag, maar nu zo aan het einde begon het langzaam te betrekken en werd het ietsjes sneller donker dan we hadden gehoopt. De belofte naar het thuisfront toe om niet in het donker te rijden werd vrij lastig waar te maken en de lodge waar we sliepen verwachtte ons een paar uurtjes eerder al, maar de drang om even te genieten van dit schitterende schouwspel won het. En dit is hem dan geworden....de eerste foto van onze (fantastische) trip.

'516940' door hbplaatjes '516940' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaVrijstaat

Zuid-AfrikaVrijstaat

Luipaardschildpad

hbplaatjes

Onderweg naar de Karoo kwamen we langs de Willem Pretorius Wildtuin Game Reserve. Dit park (120 km2) ligt vlak bij de plaats Winburg. We hadden het idee dat we de enige bezoekers waren (misschien wel in dagen). Het is geen bijzonder park, maar meer een onderbreking van de lange rit. De gate ligt ongeveer 10 kilometer van de snelweg. Daarnaast was de reden om dit parkje te bezoeken de aanwezigheid van sabelantilopes en van de witstaartgnoe. Deze mooie soorten komen wel in meer parken voor, maar je ziet ze niet gemakkelijk. De sabelantilopes hebben we gezien, maar de witstaartgnoes helaas niet. Wel viel de grote hoeveelheid schildpadden op. Deze ging drinken in een plas op de weg. Vanaf de andere kant van de plas kon ik deze foto maken.

'519193' door hbplaatjes '519193' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaVrijstaat

Zuid-AfrikaVrijstaat

Lachende tijger

hbplaatjes

Een tijger is echt een heel indrukwekkend dier om dicht bij te staan. Bij een leeuw kan je nog het idee hebben dat als je uit stapt je kans hebt om er mee weg te komen, bij een tijger heb ik dat gevoel niet. Er vallen jaarlijks vele doden in India door tijgers. De bevolkingsdruk op de parken is groot. Hopelijk slaagt de regering in India er in het tij te keren. op basis van Project Tiger gebeuren er goede dingen. Zo worden hele dorpen verplaatst om de tijger meer leefruimte te geven en zijn er antistroperseenheden. Het blijft de vraag of het op tijd en voldoende is. John Varty is overtuigd van niet. Mede daarom is hij Tiger Canyons gestart. Inmiddels lopen er dus wilde tijgers in Zuid-Afrika. Wij vonden het mooi en boeiend om er te zijn en deze bevlogen man te ontmoeten. Daarnaast konden we ons heerlijk uitleven tijdens de game drive. Deze tijger keek ons even aan. Het was net of hij lachte om die twee toeristen die opgesloten zaten in de beveiligde safariauto.

'201109' door Marjan '201109' door Marjan

Zuid-AfrikaVrijstaat

Zuid-AfrikaVrijstaat

Kaapse Gier

Marjan

De Kaapse gier (Gyps coprotheres) is 115 cm groot, heeft een spanwijdte van zo'n 2,5 meter en kan bijna 10 kilogram wegen. Hij is daarmee de grootste gier van Afrika. Zijn verenkleed is overwegend wit, terwijl zijn forse vleugeldekveren donkerbruin zijn. Kenmerkend zijn twee ronde, kale, blauwe stukken huid aan de voorkant van de schouders, maar deze zijn vaak moeilijk te zien. De Kaapse gier komt alleen voor in zuidelijk Afrika. De huidige populatie omvat nog maar zo'n 8000 individuen en neemt nog steeds af. Hierdoor is deze soort op de lijst van de IUCN gekomen als Kwetsbaar en zijn er allerlei beschermingsprogramma's van start gegaan om deze soort te redden. Vooral bij Drakensberg heb je grote kans om deze soort tegen te komen. In en om dit berggebied zijn er verschillende gierenrestaurants waar je deze soort kunt aantreffen. Ook de Lammergier (de enige soort die ik helaas niet gezien heb) kun je daar tegenkomen. Deze gierensoort lijkt overigens heel veel op de Witruggier, maar die heeft een witte stuit, is iets kleiner en de Witruggier heeft een donker oog en de Kaapse Gier een licht oog. Maar dat laatste is vaak in vlucht slecht te zien.

'513874' door hbplaatjes '513874' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaVrijstaat

Zuid-AfrikaVrijstaat

Steeds brutaler -...k

hbplaatjes

Deze kleine tijger (10 a 11 maanden oud) was wat brutaler dan zijn broertje en zusje. Die hebben we alleen van verder af gezien, maar deze werd steeds brutaler. Eerst bekeek hij ons alleen een beetje stiekem vanuit de struiken. Later zagen we hem gelukkig beter. Hij is de zoon van de witte tijgerin en heeft dus het afwijkende gen van de witte tijgers. Net als zijn zus en broer heeft hij echter de "gewone " tijgerkleuren. Hier lag hij lekker te luieren. De rest had zich waarschijnlijk verstopt toen ze ons hoorden aankomen. Het is mooi om te zien dat hij wel blijft liggen, maar toch helemaal gericht is op ons en klaar om er van door te gaan. Deze foto is genomen in Tiger Canyons. Bij eerdere foto's heb ik hier al meer over verteld. De tijgers zijn volledig verwilderd en zelfs zo gevaarlijk dat je tijdens de game drive in een 4x4 met een grote "kooi" zit. In India rijden ze met kleine open autootjes. In Tiger Canyons kom je dan ook dichter bij de tijgers. De oudere dieren zijn daar gewend aan. De jonge dieren zijn echter veel schuwer. Dat de tijgers volledig verwilderd zijn en dat die kooi niet voor niets is blijkt wel uit de aanval op de oprichter John Varty bij het open doen van een hek in 2012, die hij maar net overleefd heeft.

'518619' door hbplaatjes '518619' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaVrijstaat

Zuid-AfrikaVrijstaat

Likkebaardende cheeta

hbplaatjes

Samen met zijn broer had deze cheetahman een grote prooi te pakken gekregen bij een waterplaats in Tiger Canyons. Een blesbok kan een schofthoogte van een meter hebben en wel 80 kilo wegen. Blesbokken kunnen 70 kilometer per uur halen. Het is voor cheetah's een grote prooi, maar de twee broers vangen er regelmatig één. Deze blesbok hadden ze 's morgens vroeg al te pakken en ze hadden al flink wat op. De andere broer was even rustig in het gras gaan liggen. Zo te zien smaakte het deze cheetah nog prima.

'512026' door hbplaatjes '512026' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaVrijstaat

Zuid-AfrikaVrijstaat

De boss - tijgerman

hbplaatjes

Deze mannetjes tijger had wat resten van een bontebok uit het water gevist en lag daar op te knauwen. Tijgers verstoppen wel vaker hun prooi in het water. Dit mannetje is de baas in een deel van Tiger Canyons. Hij heeft zijn concurrent verdreven. Het tijgerdeel van het wildpark beslaat ruim 30 km2. Binnenkort wordt het vergroot. Eerst was het tijgerdeel verdeeld in meerdere compartimenten. Nu zijn dat er nog maar 2. Met het weghalen van de hekken vallen er steeds slachtoffers. Deze knaap van ongeveer 230 kilo was dus de winnaar en heerst over zijn deel. De tijgers kunnen inmiddels allemaal zelf jagen en zijn erg territoriaal. Ook de hormonen spelen hier en daar flink op. Bij het echt wild zijn van de tijgers hoort dat er slachtoffers (dode tijgers) vallen. Eigenlijk is dat heel natuurlijk.

'522433' door hbplaatjes '522433' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaVrijstaat

Zuid-AfrikaVrijstaat

Warm licht cheetah

hbplaatjes

Bij Tiger Canyons hebben ze naast tijgers ook cheetah's. Ook hier was het erg droog. Geen groen gras te bekennen en wat er stond was dor. Aangezien de cheetah's (moeder en 5 grote jongen) al even niets gevangen hadden werd verwacht dat ze aan het einde van de middag zouden gaan jagen. Zo werd de ergste warmte (ongeveer 40 graden) vermeden. We zagen de familie boven op een rotshelling. De zon stond inmiddels laag en wierp een steeds warmer licht op de rotsen, het dorre gras en de cheetah's. Ze kwamen langzaam naar beneden. Deze cheetah ging er even bij zitten in het mooie licht. We hebben ze nog een tijdje gevolgd. Helaas hebben we geen jacht gezien, maar moesten we terug in het donker. Ondanks dat was het geweldig mooi om deze beesten in die omgeving met de avondzon te bewonderen en fotograferen.

'524993' door hbplaatjes '524993' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaVrijstaat

Zuid-AfrikaVrijstaat

Avondsafari - cheetah

hbplaatjes

We vertrokken pas laat op de middag voor de avondsafari in Tiger Canyons. In hun zomer (onze winter) kan het er erg heet zijn en dan zijn de dieren overdag bijna niet te zien op hun schaduwplekken. Net voor zonsondergang hadden we een cheetah familie (6 stuks!) gespot. Op een gegeven moment was er geen licht meer, maar met behulp van de spot van de auto kon ik deze foto maken. Gezien de looprichting van de cheetah's was het te verwachten dat ze een droge kreek over zouden steken. We zijn ze voor uitgegaan en stonden met de safariauto in de droge bedding. Deze cheetah keek ons aan van: Hé, wat doen jullie daar?

'516226' door hbplaatjes '516226' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaVrijstaat

Zuid-AfrikaVrijstaat

Tijger zoekt schaduw

hbplaatjes

Deze tijgerin in Tiger Canyons heeft vroeg in de morgen de schaduw al opgezocht. Achter haar is goed te zien dat de laagstaande zon het riet in een gouden glans zet. In Tiger Canyons zijn de tijgers groot geworden met auto's in de buurt. Ze trekken zich er niets van aan. Het is ook lekker rustig kijken. Meestal sta je met één auto bij een tijger. Heel anders dan de gekte die we soms in India mee maakten. Dit vrouwtje is een jaar of 6. Ze heeft geen jongen, want anders komen er te veel op het beperkte grondgebied. Binnenkort (soms is dat een rekbaar begrip in Afrika) worden de 30 km2 die het park nu voor de tijgers heeft vergroot. Naast de grond is vooral het hekwerk (stevig, elektrisch en 3,5 meter hoog) een zeer grote kostenpost. Daarnaast eten tijgers best veel en dat loopt in de papieren. Enkele dagen voor wij er waren was er een groep gnoes ingebracht. Toen wij er waren was die groep al drie leden kwijt. Hopelijk gaat het steeds beter met de tijger. Vooral in India zijn ze kwetsbaar voor stropen en het verdwijnen van hun gebied door de oprukkende bewoning. Volgens zeggen gaat (of is al) India China voorbij als het land met de meeste mensen. De tijgerparken daar zijn nog steeds niet omheind, maar het aantal conflicten met mensen neemt snel toe. Hopelijk komt men met een oplossing en is de extra genenpoel van John Varty in Tiger Canyons niet nodig. Voorlopig genieten wij echter zeer van deze plek.

'513371' door hbplaatjes '513371' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaVrijstaat

Zuid-AfrikaVrijstaat

Tijger jong - de...br

hbplaatjes

Een paar dagen terug heb ik een foto geplaatst van een witte tijger van Tiger Canyons. Dit is één van haar 3 jongen. Zoals te zien is heeft dit jong een "normale" kleur. Misschien iets lichter, maar dat is het dan ook. Dit jong is ongeveer 10 maanden oud. De jongen zijn erg schuw, maar naarmate ze groter worden laten ze zich vaker zien. Vooral dit jong dat veel brutaler is dan de andere twee. Hier stond hij ons een beetje stiekem te begluren vanuit de struiken.

'232023' door Joanna '232023' door Joanna

Zuid-AfrikaVrijstaat

Zuid-AfrikaVrijstaat

Cumulo nimbus

Joanna

Ik hou van de Afrikaanse luchten, wat een theater is dat soms! Hier weer zo'n mooie wolk, hatsikidee! Op de voorgrond een ingepakt zweefvliegtuig, stevig vastgezet om tegen een windstootje te kunnen!

'202528' door Marjan '202528' door Marjan

Zuid-AfrikaVrijstaat

Zuid-AfrikaVrijstaat

Laagjes

Marjan

Tijdens de Sentinel-hike was het behoorlijk heiig en dat leende zich dan misschien niet voor mooie heldere vergezichten maar de sfeer was daarentegen echt niet minder. Wat een geweldig mooi gebied en wat een vergezichten had je er. Helaas de top niet gehaald omdat we een verkeerde afslag hadden genomen en omdat we iets te laat vertrokken waren en ook nog een overnachting moesten zoeken. Maar genoten hebben we wel van deze fantastische hike (zie ook tip Deerik)!

'518703' door hbplaatjes '518703' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaVrijstaat

Zuid-AfrikaVrijstaat

Gouden tijger

hbplaatjes

Bij het laatste warme licht van die dag kwam deze mannetjes tijger onze richting op lopen. Hij was vlakbij een waterplaats in Tiger Canyons. Deze dominante man weegt een kleine 250 kilo en is in de kracht van zijn leven. Net voor hij het kleine hellinkje naar het water af liep keek hij even op in onze richting. De zon ging bijna onder en zette hem van achter in een gouden gloed. Een prachtige afsluiting van een mooie dag in een bijzonder park. Voor meer informatie over deze bijzondere plek/ dit bijzondere project verwijs ik naar mijn blog over Tiger Canyons.

'515162' door hbplaatjes '515162' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaVrijstaat

Zuid-AfrikaVrijstaat

Cheetahbroers met...p

hbplaatjes

Deze twee broers hadden bij een waterplaats in Tiger Canyons een bontebok te pakken. Helaas hebben we de kill zelf niet gezien. Zoals te zien is hebben ze al het nodige op en zullen ze wel zand tussen hun tanden hebben.

'231749' door Joanna '231749' door Joanna

Zuid-AfrikaVrijstaat

Zuid-AfrikaVrijstaat

Rainbow

Joanna

We waren weer eens in Zuid-Afrika, waar Max aan het zweefvliegen was. Op weg naar het vliegveldje om de mannen op te halen werd ik getrakteerd op een twee complete regenbogen (foto met de wide-angle met de spiegelreflex volgt nog!)

'516502' door hbplaatjes '516502' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaVrijstaat

Zuid-AfrikaVrijstaat

Broeders in alles

hbplaatjes

Deze twee mannetjes cheetahs zijn altijd samen. ze leven in een apart cheetah deel in Tiger Canyons. Tegen de tijgers zouden ze kansloos zijn. Ze zijn namelijk niet gewend aan vijanden die gevaarlijk zijn. Het terrein van de chaatahs is 12 km2. Daarin jagen ze zelf. De twee broers halen regelmatig een blesbok neer. Alleen zouden ze dat nooit redden. Hier hebben ze net gedronken uit één van de waterplaatsen. Eén van de broers keek aandachtig de omgeving rond. Geen idee wat hij zag.

'518047' door hbplaatjes '518047' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaVrijstaat

Zuid-AfrikaVrijstaat

Eye of the tiger

hbplaatjes

Als er een witte tijger zo op je af komt lopen met blauwe ogen is dat heel bijzonder om mee te maken. Gelukkig zaten wij veilig in de 4x4 van Tiger Canyons toen dit gebeurde. De tijgers trekken zich niets aan van de auto en lopen er vlak langs. Dan ben je blij dat je in een beschermde (kooi)constructie zit met gaten om te fotograferen. Een witte tijger is een gewone Bengaalse tijger met een afwijkend gen. Ze zijn vrij zeldzaam en komen alleen nog in dierentuinen en dergelijke voor. Behalve deze dan, want dit vrouwtje heeft een eigen territorium, jaagt zelf en is compleet wild. Meerdere tijgers in Tiger Canyons hebben het "witte gen". De kans dat er een witte tijger geboren wordt als twee tijgers met het gen met elkaar paren is 25%. Wat dat betreft zat het niet mee. Dit vrouwtje heeft drie jongen, die allemaal de gewone tijgerkleur hebben.

'530113' door hbplaatjes '530113' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaVrijstaat

Zuid-AfrikaVrijstaat

Witte tijger - wat ee

hbplaatjes

Deze foto is genomen bij Tiger Canyons. Dit tijgerproject loopt al 15 jaar en is een initiatief van John Varty. Deze wildlifekenner en documentairemaker was er van overtuigd dat de tijger het niet of nauwelijks zou redden in India n begon een eigen genenpoule in Zuid Afrika. Uiteraard is het project niet onomstreden. Na 15 jaar zijn de tijgers geheel verwilderd en kunnen ze allemaal zelf jagen. Bijzonder is dat één van de 3 genenlijnen witte tijgers in zich heeft. De kans dat een jonge tijger in deze lijn wit is is maar 25%. Dit vrouwtje is zelf wit, maar heeft 3 jongen die de normale tijgerkleur hebben. Toen de foto werd genomen waren de jongen ongeveer 10 maanden en waren ze nog geheel afhankelijk van moeder. Ze sleept hier met een knobbelzwijn over de savanne in de richting waar ze de jongen heeft verstopt. De ontmoeting met de jongen was later helaas op een plaats dat we er niet goed bij konden komen en ook nog in heel hoog riet.

'532009' door hbplaatjes '532009' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaVrijstaat

Zuid-AfrikaVrijstaat

Sabelantilope

hbplaatjes

We waren laat in de avond aangekomen in Johannesburg. Na een overnachting (bijna) op de luchthaven in de City Lodge en een goed ontbijt gingen we onze huurauto ophalen. Dat ging allemaal erg vlot en onze eerste etappe kon beginnen. Een rit van ongeveer 600 kilometer naar Philippolis. We hadden gezien dat we onderweg langs het Willem Pretorius Nature Reserve zouden komen. Het begin was nog vrij druk met de rondweg bij Johannesburg. Hoewel je het (bijna) niet ziet wordt hier zeer sterk op snelheid gecontroleerd. Dit kan na je vakantie tot een extra afschrijving voor een boete van je creditcard leiden, die je voor je huurauto hebt gebruikt. Na het passeren van Soweto gingen we de N1 op richting Bloemfontein. De weg is prachtig en rustig. Het landschap is verre van opwindend. Ongeveer 70 kilometer na Kroonstad en 20 kilometer voor Winburg is de afslag naat het eerder genoemde park. Vanaf de afslag naar het park is het nog 10 kilometer. De wegen/ paden in het park zijn grotendeels onverhard, maar goed te doen met een 2x4. De reden dat we het park wilden bezoeken was de aanwezigheid van witstaartgnoes en van sabelantilopen. De eersten hebben we alleen vanuit de verte gezien, maar met de sabelantilopen hadden we meer succes. Voor de rest hadden we niet zo veel geluk. Wellicht omdat we er midden op de dag waren. Het bezoek leverde in ieder geval deze foto op van een sabelantilope.

'527344' door hbplaatjes '527344' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaVrijstaat

Zuid-AfrikaVrijstaat

Samenwerking cheetah'

hbplaatjes

Bij Tiger Canyons heb je een apart gedeelte met cheetah's. Deze mooie katten jagen zelf, maar hebben in dit deel geen concurrentie van andere dieren. Een vrouwtje had vijf grote jongen en die gingen aan het eind van de middag op stap. Cheetah's zijn normaal gesproken solitair, maar hier zagen we er zes met elkaar optrekken. De zon was net achter een heuvel verdwenen. Nog niet donker, maar wel het laatste licht voordat het schemerig zou worden. Terwijl één van de cheetah's er even bij was gaan zitten kwam een andere langs lopen en even contact maken. Een mooi momentje.