Vrijstaat

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Golden Gate NP

Vrijstaat,
Zuid-Afrika


Golden Gate NP, het heeft een enorme aantrekkingskracht op mijn man hij wil dit al jaren zien. Dus in het najaar van 2021 zijn we een paar dagen in Clarens om van daaruit het park te bezoeken. Het valt mij wat tegen, wel machtig mooie landschappen, maar dieren en vogels alleen heel ver weg. Het moois is het NP als je in de namiddag gaat, dan komt de gouden kleur tevoorschijn op de rotsen.

De Maluti bergen liggen in het Noord-Oosten van de provincie Vrystaat, zij vormen zo’n beetje de natuurlijke grens tussen Lesotho en Zuid-Afrika. Hier kunt u het wat kleinere (11.000 hectare) Golden Gates Highlands National Park nabij het dorp Clarens bezoeken. De naam van het park is gegeven door de familie van Reenen. Deze familie kocht het stuk land en de destijds aanwezige boerderij in 1878. Toen ze op het terrein aankwamen ging de zon net onder en kregen de zandstenen rotsen een prachtige gouden gloed, de naam Golden Gate is hiervan afgeleid.

Dit park is echt in de hooglanden gelegen en bevat een diversiteit aan wildleven: blesbokken, springbokken, zebra’s, gnoes, duikertjes, elanden, grijze rheebok, oribi, jakhalzen, caracals etc. Daarnaast zijn er heel veel vogelsoorten waarvan een aantal gieren, waaronder de zeldzame Lammergier. Maar ook tal van arenden, buizerds, haviken, uilen en valken gebruiken hier het heldere luchtruim.En de ook zeldzame kale ibis die hier haar broedplaats heeft tussen de zandstenen rotsen. ( met dank aan de Zuid Afrika specialist)