Vrijstaat

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Restjesdag - tijger

Vrijstaat,
Zuid-Afrika


Deze foto is genomen in Tiger Canyons. Dit bijzondere project van John Varty ligt ongeveer 25 kilometer van het stadje Philippolis. Het is een zeer arme streek met van ouds her veel schapenboerderijen en wat landbouw. De werkloosheid is er hoog en het leven traag.
John Varty is zijn tijgerproject ongeveer 15 jaar geleden begonnen. Vanuit de overtuiging dat de tijger het in India niet gaat redden heeft hij een extra genenpoel gemaakt.
De eerste tijgers waren afkomstig uit dierentuinen. Inmiddels zijn ze volledig verwilderd en kunnen alle tijgers zelf jagen. Er verdwijnen steeds meer hekken en op dit moment zijn er nog 2 tijgergedeelten. Het proces gaat met vallen en opstaan. Bij het weghalen van hekken moet er een nieuwe pikorde tussen de dieren ontstaan. De laatste keer zijn daarbij een paar tijgers door soortgenoten gedood. Zo wild is het dus inmiddels.
Dit is een volwassen mannetje dat dominant is in één van de delen. Het is echt een zware jongen. Figuurlijk, want hij heeft een concurrent gedood, maar ook letterlijk, want hij weegt dik boven de 200 kg.
De foto is genomen aan het eind van de middag. Hij was bezig met de restjes van een prooi (een blesbok). Zo te zien een vermoeiende bezigheid.