Vrijstaat

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vanderkloofdam - Zuid Afrika

Vrijstaat,
Zuid-Afrika


VanderKloofdam is een groot stuwmeer op de grens van de provincies Vrijstaat en Noord Kaap. Het woord dam betekent in het Zuid-Afrikaans zowel dam als meer. De dam die het stuwmeer vormt ligt in de Oranjerivier. Met ruim 130 km2 is het het op één na grootste stuwmeer van Zuid-Afrika.
De streek (De Karoo) is niet erg toeristisch. Langs het stuwmeer liggen 2 nutuurgebieden, namelijk het Rolfontein Natuurreservaat aan de noordkant bij de dam en het Doornkloof Natuurreservaat aan de zuidkant bij de monding van de Oranjerivier in het meer. Beide zijn niet bekend en hebben nauwelijks voorzieningen.
Wij bezochten het meer aan de Vrijstaat kant. Normaal kan je van die kant niet bij het meer komen. Vanuit Tiger Canyons (het tijgerproject van John Varty) zijn we er naar toe gereden. over een heel slecht pad door echt niemandsland. Hier komt tegenwoordig bijna geen mens meer. Dit was de beloning na 45 minuten hobbelen en bobbelen. Een plek waar niemand komt aan een bijna onbekend meer dat zo ontzettend groot is.