Vrijstaat

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

LHWP

Vrijstaat,
Zuid-Afrika


Kregen een tip van onze gastheer in Clarens. Om eens bij de Ash River Outfall te gaan kijken. Nu waren we al in het verleden al paar keer in Clarens geweest want het is een leuk stadje om te verblijven en ligt op prettige afstand van JHB op weg naar Drakensbergen of Lesotho. Maar van die Outfall nog niet eerder gehoord.
LHWP staat voor Lesotho Highlands Water Project. Het vult het water aan in het Vaal rivier systeem en levert hydro electriciteit voor de vraag in Lesotho.
Water opgeslagen in dammen hoog in Lesotho wordt door de zwaartekracht via tunnels naar deze outlet geloodst en geloosd in de Ash River in de oostelijke vrijstaat.
Het LHWP levert water aan 6 provincies en is een belangrijke bijdrage tegen het risico van watertekort.
Het project is een samenwerking tussen de regeringen van Lesotho en Zuid Afrika. Het eerste land nam elektriciteit af van Zuid Afrika en Zuid Afrika had met de groeiende steden in Gauteng dreigende watertekorten. Met dit project hebben ze elkaar gevonden. Voor Lesotho heeft het grote impact op de infrastructuur vanwege de bouw van de diverse dammen, aanleg van wegen en bruggen. En het verplaatsen van de lokale bevolking en communities en het verlies van landbouwgrond waarvoor compensatieregelingen bestaan.
Bij Clarens is de uitstroom van de 22km lange delivery tunnel. In het hele project zijn echter meerdere tunnels en wel 4 dammen waaronder de Katze dam. In 1997 de grootste in Afrika. Fase 1 van het project was gereed in 2003.

Deze tunnel is geboord. En dat ging best snel. 3 maanden eerder klaar dan ingeschat. De cirkel op de foto is de diameter en de dikte van de bekleding van de tunnelbuis.