Vrijstaat

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dikke kop - de baas

Vrijstaat,
Zuid-Afrika


Deze foto is genomen in Tiger Canyons. Dit project van John Varty (JV) is in de Grote Karoo. Een gebied dat arm is en bestaat uit (schapen)boerderijn. Hier probeert John Varty zijn droom waar te maken.
Zijn hoofddoel is een genenpoel naast die in India van wilde tijgers, die zelf kunnen jagen. Hij startte het project vanuit de overtuiging dat de tijger in India het heel zwaar zou krijgen en in veel parken zou uitsterven. Gelukkig is dat nog geen waarheid, hoewel in sommige "Project Tiger parken" geen tijger meer te bekennen is.
Dit deel van het project is geslaagd. Na 5 jaar kan je stellen dat de tijgers voor zichzelf kunnen zorgen. De tijgers jagen, de mannetjes doden elkaar, ze doden de jongen van elkaar, vallen mensen (JV zelf) aan en er zijn nu 3 genenlijnen. De meest bijzondere genenlijn van de drie is die van de witte tijger. Maar ook als die in de genenlijn zit is de kans op een witte tijger nog maar 25%.
Naast de genenpoelen wil JV ook een grote diversiteit aan dieren, een lodge, onderzoek, meer toeristen, enz. Dit is nog in ontwikkeling en de huidige 50.000 ha worden nog steeds uitgebreid. De eerste accommodatie mogelijkheid is een feit en de soortenrijkdom worden langzaam groter. Elke uitbreiding en meer toeristen zorgen voor (het tweede doel): meer werkgelegenheid voor deze arme regio en dit moet uiteindelijk ook leiden tot doel nummer drie; een ziekenhuis. Zo ver is het nog niet. Het project heeft altijd geld nodig en uiteraard wordt er sceptisch gekeken naar tijgers in Afrika.
Dit is een dominant mannetje. Hij is echt de baas in zijn territorium. Zoals aan zijn kop te zien is hij dat niet zonder slag of stoot geworden. Hij heeft de andere mannetjes in zijn gebied gedood. Hij is flink uit de kluiten gewassen en gaat dik over de 200 kilo heen. Hier ligt hij wat te soezen onder een struik, terwijl het ochtendlicht voorzichtig door de takken heen dringt.