Treed in de voetsporen van 'Wie is de Mol' in Zuid-Afrika image
Getty Images

Treed in de voetsporen van 'Wie is de Mol' in Zuid-Afrika

Het mega spannende televisieprogramma 'Wie is de Mol' gaat aankomende zaterdag weer van start en ditmaal zijn de kandidaten in Zuid-Afrika! Speciaal voor alle ‘Molloten’ die graag in hun voetsporen volgen, hebben we onze beste insidertips voor deze gave bestemming op een rij gezet. Geen fan van het programma? Deze 10 tips bewijzen waarom Zuid-Afrika desalniettemin op je bucketlist hoort!

1. Ontdek een andere kant van Kruger

10 tips voor Zuid-Afrika: een andere kant van Kruger

Het Kruger National park is misschien wel het bekendste wildpark van Zuid-Afrika en staat dan ook begrijpelijkerwijs hoog op de bucketlist bij reizigers. Hier heb je niet alleen grote kans om oog in oog te komen met de Big Five - de leeuw, buffel, luipaard, neushoorn en Afrikaanse olifant- maar ook met busladingen homo sapiens in alle soorten en maten. Laat het drukbezochte zuiden van het reservaat links liggen en zoek het noorden op, waar je vanuit campings als Shingwedzi en Punda Maria in het mystieke land van baobabbomen en de inheemse San belandt. Een andere intieme manier om het natuurschoon van Kruger te verkennen is te voet.


2. Ga op wandelsafari in Limpopo

10 tips voor Zuid-Afrika: ga op wandelsafari in Limpopo

In het uiterste noorden van Zuid-Afrika ligt de provincie Limpopo. Het gebied wordt door toeristen vaak over het hoofd gezien – onterecht, want de natuurparken doen er qua wild niet onder voor het Krugerpark, én je hebt er het rijk voor jou alleen. Tip: ga op wandelsafari in een van de privéwildparken, zoals Marataba. Hier is de omgeving al zo mooi dat het zien van wild een bonus is! 


3. Spot streetart in Kaapstad

10 tips voor Zuid-Afrika: spot street-art in Kaapstad

Steek in Kaapstad het asfalt van Durham Avenue over en je bevindt je in een compleet andere wereld: Salt River. Deze overwegend islamitische volkswijk is tot nu toe aan de aandacht van de gemiddelde toerist ontsnapt. Vroeger vonden de inwoners werk in nabijgelegen textielfabrieken, maar toen die in de jaren tachtig de deuren sloten, kwam de buurt in een neerwaartse spiraal terecht. Om de locals een hart onder de riem te steken, werd het International Public Art Festival (IPAF) in het leven geroepen. Elk jaar komen tientallen kunstenaars samen om de buurt met schitterende muurschilderingen op te luisteren. Tussen de bescheiden woonhuizen en erfjes doemen inmiddels honderd murals op. Veel daarvan verwijzen naar de geschiedenis en cultuur van Salt River, en hebben zich daardoor ontpopt tot een symbool van trots voor buurtbewoners. Fotograaf en gids Sipho Sangweni geeft privérondleidingen in Salt River en vertelt meer over de achtergrond van de muurschilderingen en de kunstenaars. ‘Ik had het helemaal gehad met het beeld van Zuid-Afrika als een land dat wordt geteisterd door ziekte en armoede. Er gebeurt hier ook zoveel moois, zoveel creatiefs. Dat wil ik delen met reizigers, mensen van buitenaf, maar tegelijkertijd ook met lokale gemeeschappen. Kunst kan helpen om je eigen perspectief te veranderen en je enorme kracht geven.’ Boek een rondleiding voor € 24 per persoon. 


4. Bewonder rotstekeningen in de Drakensbergen

10 tips voor Zuid-Afrika: bewonder rotstekeningen in de Drakensbergen

Het uitgestrekte Drakensberg Park heeft niet voor niets de status van Unesco Werelderfgoed: op zo’n vijfhonderd plekken werden twintigduizend rotstekeningen van de San (Bosjesmannen) vastgelegd: antilopen, jagers en sjamanen. De meeste toeristen gaan voor de rotstekeningen naar Giant’s Castle, wat begrijpelijk is: vanaf het gelijknamige kamp is het een wandelingetje dat iedereen aankan. Helaas zijn daardoor de tekeningen op deze plek door de eeuwen heen ten prooi gevallen aan verschillende vormen van vandalisme. In Kamberg vind je soortgelijke rotstekeningen, die veel beter intact zijn omdat het park veel lastiger te bereiken is: het ligt aan het eind van lange, onverharde wegen, waarna ook nog een stevige voettocht omhoog wacht. Maar wie doorzet, wacht een schitterend uitzicht: schaduwen van wolken kruipen over rotspartijen en over de solitaire Kamberg zelf. De rotstekeningen hier zijn het best bewaard gebleven en geven het mooiste inkijkje in de eeuwenoude San-cultuur.


5. Vlieg over Unesco's werelderfgoed The Cradle of Humankind

10 tips voor Zuid-Afrika: vlieg over The Cradle of Humankind

Nog zo’n Werelderfgoed-plek is The Cradle of Humankind. Zo'n dertig kilometer ten noordwesten van Johannesburg vind je de Magaliesberg en 'de Wieg van de Mensheid'- een gebied van meer dan 47.000 hectare groot. Het dankt de naam aan het feit dat hier sinds 1935 tal van resten van onze voorouders zijn gevonden, die cruciaal zijn voor het begrip hoe de mens zich mogelijk geëvolueerd heeft. Het landschap vol kalkstenen rotsen, grotten, rivieren en weidse grasvlakten is schitterend en het idee dat hier duizenden jaren geleden al mensen rondliepen is dan ook ronduit fascinerend. Dit is de bakermat van onze beschaving, de plek waar we allemaal vandaan komen. Dat voel je des te meer vanuit een luchtballon; vanaf €170 p.p. 


6. Bestijg de Sani pass te voet

Top 10 activiteiten in Zuid-Afrika: bestijg de Sani pass te voet

Hoewel de meeste reizigers de Sani Pass - een onverharde en vrijwel onbegaanbare bergweg die Zuid-Afrika met Lesotho verbindt - in een dag per auto bestijgen, zijn er langs de kim van de bergketen verscheidene hutten gebouwd voor meerdaagse voettochten. Tijdens een tocht over de Sani Pass kom je tal van dieren tegen. De bergen vormen een thuis voor antilopen, bavianen en vogels die zich nooit onder de tweeduizend meter wagen. Bovenaan de Sani Pass staat de hoogste pub van Afrika, waar je kunt bijkomen onder het genot van een hapje en een drankje.


7. Reis met de trein door de Karoo

Top 10 activiteiten in Zuid-Afrika: reis met de trein door de Karoo

Een decadente treinrit door Afrika? Het bestaat! De legendarische Blue Train legt een afstand af van 1600 kilometer tussen Pretoria en Kaapstad, dwars door de Karoo. Het is een unieke ervaring om deze bijzondere, boomloze halfwoestijn aan je voorbij te zien glijden vanaf het dek aan de achterkant van de trein. Een goedkopere optie is een treinrit in de Shosholoza Meyl. Deze passagierstrein verbindt Johannesburg met Kaapstad en loopt ook door de Karoo. 


8. Spot walvissen in Mpande

Top 10 activiteiten in Zuid-Afrika: spot walvissen aan de Wild Coast

Bij walvissen spotten denk je waarschijnlijk aan de bekende Plettenberg Baai en Hermanus. Maar je kunt ook terecht aan de oostelijker gelegen Wild Coast. Met name in mei, juni en juli maak je kans om potvissen en orka’s te spotten. Ga op een heuvel zitten en tuur de branding af. 


9. Pak je moment te paard aan de kust

Top 10 activiteiten in Zuid-Afrika: bewonder de Hole In The Wall te paard

De Wild Coast kent nog een ander hoogtepunt: Hole-in-the-wall, een 260 miljoen jaar oude rots in de riviermonding van de Mkapo-rivier, die zijn naam dankt aan een natuurlijke boog. De lokale bevolking noemt de plek esiKhaleni, vrij vertaald ‘de plek van het geluid’. Golven van de Indische Oceaan breken met een enorm gebulder in het rotsportaal. Een van de beste manieren om de Wild Coast en de Mpako-riviermonding te verkennen is te paard. Met de lokale ruiters van Mkulu Kei Horse Trails rijd je een aantal uur tot wel twaalf dagen langs en in rivieren, door uitgestrekte baaien over ongerepte stranden en langs watervallen die de zee in storten.


10. Ga voor de mooiste wandeling op de Tafelberg met zonsondergang

Bijna elke reiziger die Kaapstad aandoet, brengt ook een bezoek aan de Tafelberg. Deze misschien wel bekendste Zuid-Afrikaanse hotspot wordt onder de voet gelopen door toeristen, maar je kunt er nog je de massa vermijden. Daar moet je wel wat moeite voor doen: een flinke klim vanaf het dalstation tot halverwege de Tafelberg. In de klif en onder het hoogste station van de kabelbaan, vind je Davil’s Corner. Dit natuurlijke platform met wat struiken verstopt, maar wie het tot dit punt weet te schoppen krijgt een grootse beloning. Het uitzicht gaat naar alle windrichtingen: Kaapstad, Signal Hill, Campsbay en langs de Twelve Apostels. Zorg ervoor dat je vlak voor zonsondergang boven bent om een van de de mooiste zonsondergangen van Zuid-Afrika voorgeschoteld te krijgen. In de schemering loop je vervolgens omlaag, als de lichten van Kaapstad het toetje verzorgen.


Meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!