image
Getty Images

De mooiste roadtrips weg van de massa in Zuid-Afrika

Van de bloemenpracht langs de westkust en de hoogtepunten van de Drakensbergen tot aan Karoo: dit zijn de favoriete routes van de Columbus-redactie tijdens een roadtrip door Zuid-Afrika.

1. Roadtrip over de westkust: 1000 kilometer in 9 dagen

Namaqualand in Zuid-Afrika. Foto: Getty ImagesGeniet van de bloemenpracht in Namaqualand in Zuid-Afrika. Foto: Getty Images

Droog, woestijnachtig en leeg: de Zuid-Afrikaanse westkust leent zich volgens velen vooral om flink gas te geven. Reizigers die dit verlaten deel van het land doorkruisen haasten zich in de regel naar buurland Namibië. Zonde, want je kunt ook kiezen voor een relaxte start door van Kaapstad naar het romantische vissersdorp Paternoster te rijden. Na een dagje strand laat je de beschaving achter je in de Cederberg Mountains, het domein van luipaarden, Kaapse bergzebra’s en beerbavianen.

Ben je al langer in Zuid-Afrika en heb je inmiddels genoeg grote zoogdieren gezien? Maak dan een uitstapje naar de kust. Lambert’s Bay Bird Island Nature Reserve is een veilig nest voor Kaapse jan-van-genten, Kaapse aalscholvers en af en toe een zwartvoetpinguïn.

Toch graag nog een drupje beschaving tussendoor? Daal in Vredendal af in een van de vele wijnkelders, om daarna op te bloeien in Namaqualand. Deze regio verandert tussen midden augustus en eind september in één groot bloementapijt in alle kleuren van de regenboog. Vanuit de luxe cottagetenten van Namaqua Flower Skilpad Camp verken je Skilpad en Namaqua National Park per mountainbike. Een meerdaagse kajaktocht op Orange River levert het definitieve bewijs dat dit deel van het land lang niet overal stoffig en droog is.


2. Roadtrip door de Drakensbergen: 1200 kilometer in 10 dagen

Drakensbergen in Zuid-Afrika. Foto: Getty ImagesDrakensbergen in Zuid-Afrika. Foto: Getty Images

De Drakensbergen, de hoogste pieken van Zuid-Afrika, vormen een walhalla voor hikers en mountainbikers. Vanaf Durban aan de oostkust stijgt de weg met bijna drie kilometer, op weg naar de imposante klif Amphitheatre in het Royal Natal National Park. Deze muur van vulkanisch gesteente vormt de bron van de Tugela Falls; met 948 meter de op een na hoogste waterval ter wereld.

In het een paar uur zuidelijker gelegen Maloti-Drakensberg Park doen de rotswanden en lammergieren je opnieuw omhoog kijken, maar het subliem gelegen Giants Castle Camp vormt ook de perfecte uitvalsbasis om meer te weten te komen over de levenswijze van de San, de Bosjesmannen. Bezoek het San Art Museum, de zandsteengrotten waarin ze leefden en speur naar rotstekeningen. De mooiste vind je in Kamberg.

De Trappist Trail, een langeafstandspelgrimsroute langs door Duitse trappisten gestichte kerken en kloosters zoals die in Centocow in KwaZulu-Natal, herbergt cultuurschatten van een heel ander kaliber. Doorgewinterde hikers die het liever hogerop zoeken rijden de bergen weer in om zich aan de beklimming van de Sanipas te wagen, op de grens met Lesotho.


3. Roadtrip door de Karoo: 1250 kilometer in 7 dagen

Swartbergpas in Zuid-Afrika. Foto: Getty ImagesSwartbergpas in Zuid-Afrika. Foto: Getty Images

De Karoo vormt het onherbergzame en eindeloos uitgestrekte terrein voor roadtrips die letterlijk off the beaten track  voeren. De Zuid-Afrikaanse tegenhanger van de Australische Outback was een ondoordringbare barrière voor avonturiers die zich vanuit Kaapstad in het onontdekte binnenland waagden. Nog altijd is het een kurkdroog gebied van extreme hitte én kou. De grotendeels onverharde wegen zijn prima te berijden, omdat het hier nauwelijks regent en er weinig verkeer is.

Vanaf de zuidelijke kust kronkelt de Swartbergpas over de bergen die de grens vormen tussen de Little Karoo in het zuiden en de Great Karoo in het noorden. Aan de voet van de Swartberg liggen de typische Karoo-huisies van Klaarstroom en De Rust, met daartussen de Meiringspoort-waterval. Trek dieper de Karoo in naar Mountain Zebra National Park, tjokvol wilde dieren zoals leeuwen, cheeta’s, springbokken, grootoorvossen en secretarisvogels. De weinige mensen die zich zo diep in de Karoo verschuilen zoeken de rust bewust op, zoals in het excentrieke Owl House in Nieu-Bethesda. Het voormalige huis van kunstenaar Helen Martins is tegenwoordig een museum vol visionaire standbeelden. Kijk je toch liever naar wildlife? Sla dan Karoo National Park niet over.


Benieuwd naar de beste routes voor andere landen? Kijk dan op onze speciale themapagina Auto- en campervakanties.
Of zak weg in een luie stoel met Columbus Travel editie 114, met de mooiste autoroutes ter wereld. 
Columbus Travel editie 114

Ben je nog geen abonnee van Columbus Travel? Profiteer dan nu van onderstaande superdeal en ontvang het Columbus-roadtripboek cadeau >>>

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.