Centraal Togo

In centraal Centraal Togo liggen diverse dorpen waar nog op een zeer ambachtelijke wijze ijzer wordt gesmeed. In de kleine, rokerige lemen hutjes zijn de bewoners aan het werk om onder meer oude versleten remschijven van auto’s om te smeden tot handploegen voor de akkerbouw. De omstandigheden waaronder ze dat moeten doen, zijn bijzonder zwaar. Buiten is het over de dertig graden, binnen in de hut zo mogelijk nog tien graden warmer.

Informatie over Centraal Togo

Beste foto's & tips van Centraal Togo

'254274' door mhermsen '254274' door mhermsen

TogoCentraal Togo

TogoCentraal Togo

Peul meisje

mhermsen

Dit peulmeisje leeft in een zeer eenvoudig nomadenkamp, Hun "huizen'bestaan uit een paar planken en doeken. Des te meer bijzonder is het zoals dit meisje mooi gekleed is.

'228414' door Bowral '228414' door Bowral

TogoCentraal Togo

TogoCentraal Togo

Stereo

Bowral

Water halen en water dragen wordt er bij de kinderen in Togo met de paplepel ingegoten. Soms hebben ze het geluk dat er een waterput in het dorp is. Zo niet, dan moet je eerst naar de rivier lopen om daar je teiltje te vullen. Met een volle bak op het hoofd lopen deze kinderen terug naar huis.

'246678' door Bowral '246678' door Bowral

TogoCentraal Togo

TogoCentraal Togo

Water

Bowral

Hoe haal je water uit de rivier? Dit meisje van een jaar of tien vulde eerst de grote teil tot ongeveer de helft. Die zette ze vervolgens op haar hoofd. Daarna ging ze al balancerend meerdere keren door de knieën om met het kleine teiltje de grote teil bij te vullen. Ondertussen moest ze natuurlijk wel die teil met één hand 'waterpas' zien te houden. Later zag ik dat alle kinderen het op deze wijze deden. Als ze de grote teil in een keer zouden volscheppen, dan krijgen ze 'm door het gewicht niet meer op hun hoofd …

Laat kaart zien