Sierra Leone image

Sierra Leone


Reisgids

Sierra Leone
Afrika
Raimond

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Sierra Leone ligt in het westen van Afrika, tussen Guinee en Liberia. Na een jarenlange burgeroorlog, ontstoken door een corrupte regering en diamantcriminelen, werd in 2002 de vrede in Sierra Leone officieel getekend. President Kabbah werd opnieuw gekozen en stimuleert sindsdien een eerlijke economie en vrijheid van religie.
De kustlijn van Sierra Leone is meer dan vijfhonderd kilometer lang en wordt gesierd door wit zand, helder water en verschillende eilandjes. Trek je door het binnenlandse platteland, dan vind je stoffige, karakteristieke stadjes te midden van een rijke natuur, van moerassige bossen tot tropische wouden. De economie van Sierra Leone doet het steeds beter sinds het eind van de burgeroorlog. Dit heeft het land voor een deel te danken aan het hoge gehalte edelstenen, met name diamanten, die in de mijnen gevonden worden. Maar deze hebben een keerzijde: ze waren indirect de oorzaak voor de mishandelingen van de bevolking, die tijdens de oorlog gedwongen in mijnen moest werken. Eigenlijk is Sierra Leone zélf een ongeslepen diamant: prachtig en vooral geschikt voor avonturiers.

De hoofdstad Freetown is een levendige havenstad, die door zijn rijke historie tal van trekpleisters kent. Vooral de immense Cotton Tree, de Slave Gate en de Portuguese Steps zijn erg bijzonder. Daarnaast vind je in Freetown ook vele kerken en kathedralen. 
Als je het typische dagelijks leven in Afrika wilt ervaren, bieden stadjes als Bo, Koidu en Kabala uitkomst. Kleinschalig, vriendelijke bevolking en hardwerkende mensen.

Het klimaat in Sierra Leone is tropisch. Het hele jaar door ligt de temperatuur zo rond de 26 graden. Wel is er sprake van een duidelijk nat en een droog seizoen. Tussen mei en november valt er relatief veel regen en van december tot mei is het er vaak droog. 
De vegetatie is erg verschillend: in het oosten van het land ligt een hoogvlakte met bergen, het midden van Sierra Leone is een laagvlakte met bossen geschikt voor de landbouw en in het zuiden vind je regenwouden. De kusten worden, naast witte stranden, bedekt door mangroven en moerassen. 

Sierra Leone is nu niet zo'n land waar je meteen heen zou gaan, maar door de verscheidenheid en de typisch Afrikaanse leefstijl is het toch een interessante bestemming. 

Wat zegt de community

(1)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Afgelegen eilandengroep Sierra Leone
Afgelegen eilandengroep Sierra Leone
West Sierra Leone
Charlottevdgaag
Sierra Leone platteland
Sierra Leone platteland
Northern Province
Charlottevdgaag
Sierra Leone
Sierra Leone
Northern Province
Charlottevdgaag

Praktisch

 • Aanbevolen wordt om alleen naar Sierra Leone af te reizen als het echt noodzakelijk is. De ebola epidemie is over zijn piek heen. Neem contact op met je huisarts over welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen als je besluit om naar Sierra Leone af te reizen.
  Voor de districten Kiamba en Bombali geldt een negatief reisadvies. In heel het land kunnen demonstraties voorkomen die leiden tot geweld en in afgelegen gebieden kunnen gewapende overvallen voorkomen.
  De wegen in Sierra Leone zijn slecht en vooral in het regenseizoen zijn ze moeilijk begaanbaar. Kortom: ga alleen naar Sierra Leone als het echt moet. 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Sierra Leone:

  - Gele koorts

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Sierra Leone kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: leone (SLL). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  19 april – Republic Day

  27 april – Nationale Onafhankelijkheidsdag
  Op 27 april 1961 werd Sierra Leone onafhankelijk van Groot-Brittannië. Deze dag wordt jaarlijks herdacht.

 • Sierra Leone – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Sierra Leone, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Sierra Leone gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type DStekker type G
 • Tijdsverschil: 1 uur vroeger
  De hoofdstad van Sierra Leone is Freetown.
  Het oppervlak van Sierra Leone is 1,7x Nederland.
  De gesproken taal/talen: Engels.