Mozambique image

Mozambique


Reisgids

Mozambique
Afrika
Geeta

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Mozambique heeft een kustlijn van meer dan 2400 kilometer die bestaat uit mangrove en witte zandstranden met helderblauw water. Aan deze kust en op de vele bounty-eilanden rond Mozambique, zoals de Bazaruto Archipel en de eilanden rondom Pemba in het noorden, ontwikkelt het toerisme zich. De rest van Mozambique is nog erg ‘buiten het gebaande pad’ en heel ongerept. Het land kent een rijk onderwaterleven met walvishaaien, reuzenmanta’s, walvissen, dolfijnen, een enorme variëteit een rifvissen en koraal. Mozambique staat vaak in de top-10 van beste duikbestemmingen ter wereld. Op de grens van Mozambique en Zambia vind je de spectaculaire Victoria watervallen.

De ongerepte wildernis van de nationale parken

In Mozambique is er nog ongerepte wildernis te bewonderen en als natuurliefhebber zit je hier helemaal goed. In de nationale parken van het land zoals het Niassa Reservaat in het Noorden vind je naast ongerepte natuur veel wild. Helaas zijn hier geen enorme aantallen wilde dieren zoals bijvoorbeeld in Botswana of Tanzania, doordat de burgeroorlog vroeger veel schade heeft aangericht. Gelukkig is de wildpopulatie nu weer groeiende. Het land is een prima plek voor ecotoerisme. Dieren die in de nationale parken voorkomen zijn leeuwen, hyena’s, olifanten, giraffes, neushoorns en nijlpaarden. Het leven in Mozambique is chaotisch en gaat over het algemeen langzaam. Er is bijna geen infrastructuur. Dat maakt Mozambique niet de meest makkelijke bestemming om te bereizen. Maar onveilig voel je je nergens: de mensen zijn super!

De hoofdstad Maputo is een levendige stad waar veel te doen is. Bezoek bijvoorbeeld het Nationale Museum of de Jumma Masjid Moskee. Ook kan je rondstruinen op de markten of in de prachtige botanische tuin Jardim Tunduru. De cultuur van het land is een mix van verschillende invloeden, van Arabisch tot Portugees.

Wat zegt de community

(1)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

De zebramangoest
De zebramangoest
Maputo
Henk Vanetie
Je eigen dhow voor een dag (of twee)
Je eigen dhow voor een dag (of twee)
Bazaruto Archipel NP
Krijnvandergiessen
verlaten strand in Bilene
verlaten strand in Bilene
Mozambique
SaarAnna

Praktisch

 • Het openbaar vervoer is niet heel veilig in Mozambique. Door spanningen tussen regeringstroepen en rebellen kan het in sommige gebieden gevaarlijk zijn.

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Mozamique:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Mozambique kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: metical (MZM). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaardag

  3 februari – Dag van de helden

  1 mei – Dag van de Arbeid

  25 juni – Onafhankelijkheidsdag
  Dag waarop de onafhankelijkheid van Mozambique gevierd wordt, die werd uitgeroepen op 25 juni 1975.

  7 september – Dag van de Overwinning
  Op deze dag wordt gevierd dat in 1975 het onafhankelijkheidsverdrag werd getekend (het verdrag van Lusaka).

  25 september – Dag van het leger

  4 oktober – Vredesdag
  Herdenking van de mensen die omgekomen zijn in de oorlogstijd. Op 4 oktober 1992 werd het vredesakkoord getekend die een einde maakte aan de burgeroorlog.

  19 oktober – Samora Machel Dag
  Herdenking van de sterfdag van Samora Machel die van 1975 tot 1986 president was van Mozambique.

  25-26 december - Kerstmis

 • Mozambique – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Mozambique, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Mozambique gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type CStekker type F
 • Tijdsverschil: 1 uur later
  De hoofdstad van Mozambique is Maputo.
  Het oppervlak van Mozambique is 1,2x Frankrijk.
  De gesproken taal/talen: Portugees.